FATİH DÜZAVCI
ERZURUM (İHA) - Narman Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı öğrencileri tarafından Organ bağışının önemi , sağlık ve dini açıdan değerlendirilmesi ile ilgili olarak bir konferans düzenlediler.
Narman Meslek Yüksek Okulu Konferans salonunda gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak İlçe Müftülüğünden görevlisi Merkez Cami-i Müezzin Kayyımı Burhanettin Suci, Narman İlçe Devlet hastanesinden pratisyen hekim Özgür Barış Atik katıldı. Okul konferans salonunda düzenlenen programa Müdür Yardımcısı Ümit Avcıoğlu, diğer öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı öğrencileri tarafından hazırlanan Organ nakli slaytının izletilmesinin ardından konuşmalara geçildi.
İSLAM DİNİ VE ORGAN BAĞIŞI
Dini bakımdan organ naklinin ve bağışını değerlendiren Merkez Cami-i Müezzin Kayyımı Burhanettin Suci, "Din İşleri yüksek kurulumuzca da belirtilen şartlara uyularak yapılacak doku ve organ naklinin caiz olacağı sonucuna varılmıştır. Bunlar zaruret halinin bulunması, yani hastanın hayatını veya hayatî bir uzvunu kurtarmak için, bundan başka çaresi olmadığının, meslekî ehliyet ve dürüstlüğüne güvenilen bir tabip tarafından tespit edilmesi. Hastalığın bu yoldan tedavi edilebileceğine tabibin zann-ı galibinin bulunması. Organ veya dokusu alınan kişinin, bu işlemin yapıldığı esnada ölmüş olması. Toplumun huzur ve düzeninin bozulmaması bakımından organ veya dokusu alınacak kişinin sağlığında (ölmeden önce) buna izin vermiş olması veya hayatta iken aksine bir beyanı olmamak şartıyla, yakınlarının rızasının sağlanması. Alınacak organ veya doku karşılığında hiçbir şekilde ücret alınmaması. Tedavisi yapılacak hastanın da kendisine yapılacak bu nakle razı olması gerekir." dedi.
Tıbbi boyutu bakımından bilgi veren pratisyen hekim Özgür Barış Atik ise, "Diyorlar ki hasta ölsün ondan sonra organ nakli yapın ama dokular bir müddet sonra bozulmaya başlıyor. Ölen bir hastaya yaklaşık 45 dakika kadar temel yaşam desteği vermemiz gerekiyor ki bundan sonra belli organların perforasyonu bozulması için gereken süre 1 saat. Bu bir saat içerisinde kan tahlillerinin yapılması uygun hastanın seçilmesi gerekiyor. Bu da pek uygun olmuyor genel olarak en büyük sıkıntı beyin ölümüyle alakalı. Organ ve doku nakli için söylenen bu güne kadar beyin ölümü gerçekleşen yirmi milyondan fazla insandan sadece bir kişi hayatta kalmayı başardı. Yani beyin ölümünden geri dönüş yok dönse bile eski fonksiyonlarını kullanamaz." diye konuştu.
Daha sonra Narman Meslek Yüksek Okulu Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik bölümünde okuyan Gülşen Koç, Hayat Akpınar, Kandile Yılmaz, Funda Bulut, Sergül Yavuz, Rabiya Bingöl, Nazan Yazıcı ‘da hazırladıkları slaytla organ nakline dikkat çektiler. Programın ardından konuşmacılara Müdür yardımcısı Ümit Avcıoğlu tarafından teşekkür belgesi takdim etti.