ERZURUM (İHA) - Geçtiğimiz yıl Van’da gerçekleştirilen II. Uluslararası Doğu Anadolu Yemek Sempozyumu kitaplaştırıldı Erzurum’da yapılması planlanan ancak 2011 Winter Universiade -Üniversite Kış Oyunları dolayısı ile 24-26 Kasım tarihleri arasında Van’da gerçekleştirilen Uluslararası Doğu Anadolu Yemek sempozyumu kitabı yayınlandı.
SEMPOZYUM BİLDİRİLERİ
Birincisi Bitlis Eren Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve Organizasyon Başkanı Sayın Prof. Dr. Oktay Belli’nin daveti ile “Geleneksel Erzurum Mutfağı veYöresel Yemekler” II. si Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde yapılan ve “Türkü ve manilerde Erzurum Mutfağı” ,III. sü Erzurum Atatürk Üniversitesinde yapılan” Özel Günlerde Erzurum Mutfağı” başlıklı bir bildiriler ile katıldığı “Doğu Anadolu Geleneksel Mutfak Kültürü Sempozyumu”nun Van da yapılan bölümü 1000 adet basılarak ilgili kurum, kuruluş ve kişilere gönderilmek üzere kitaplaştırıldı.
BELLİ ÖNCÜ OLDU
Konusunda ilk defa yapılan sempozyumun organizasyon komitesi başkanı, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Belli'nin editörlüğünü yaptığı Van Valiliği Kültür Yayınları arasında yayımlanan kitap için Prof. Dr. Oktay Belli “Günümüzde en çok unutulan ve yok olan kültür öğelerinin başında geleneksel yemek kültürümüz gelmektedir. Bizi biz yapan bu önemli kültürün kaybolmaması ve gelecek kuşaklara eksiksiz ve doğru aktarılması için bu uluslar arası sempozyumun birincisinin Bitlis’te,Uluslararası sempozyumun II. Van da yapıldı. Görüyoruz ki Kaybolan geleneklerimiz ortaya çıktıkça insanlarımız geleceğe kaynak bırakmanın mutluluğunu yaşıyorlar” dedi.
Sekreteryasını Vedat Evren Belli’nin yaptığı kitapta 3000 yıllık Doğu Anadolu mutfağını gün yüzüne çıkaran, 17.YY da Evliya Çelebinin yazdığı fakat günümüzde artık yapılmayan kaybolmuş geleneksel yemeklerin yapıldığı ve ikram edildiği kitap 560 sayfa olup botanikçiler, arkeologlar, edebiyatçılar, etnologlar, mutfak ve ev ilişkilerini inceleyen mimarların sunduğu 47 adet bildiriden meydana geliyor.
Kitabın editörlüğünü üstlenen Organizasyon komitesi Başkanı Prof. Dr Oktay Belli “Sempozyuma sunulan birbirinden değerli bildirilerin önemini yitirmeden kitap olarak basımını sağlamak için çaba gösteren ve bunu kısa sürede gerçekleştiren Van Valisi Sayın Münir Karaoğlu ve emeği geçen herkese teşekkürü görev sayarım” Dedi.
Kitapta Van’da yapılan sempozyum da yer alan bildiriler arasın da Erzurum’u temsilen katılan Araştırmacı-Yazar Zekiye Çomaklı’nın “Mani ve Türküler de Erzurum Mutfağı ve Erzurum yemekleri “konusunu işleyen sunumu sekiz sayfalık bir bölüm olarak yer alıyor.
IV. ULUSLARARASI DOĞU ANADOLU BÖLGESİ GELENEKSEL MUTFAK KÜLTÜRÜ VE YEMEKLERİ SEMPOZYUMU
2-5 Mayıs tarihleri arasında Iğdır Üniversitesinde yapılacak. Erzurum’dan katılacak olan Zekiye Çomaklı kaybolan gelenekler arasında bulunan “Tel Helvası “ile ilgili çalışmasını sunacak.