Mütefekkir-yazar Seyyid Ahmet Arvasi, Marmara Üniversitesi Türk Kültürü Kulübünce düzenlenen konferansla anıldı.
Konferansta konuşan Dr. Zekeriya Kökrek, Arvasi hocanın Türkiye'de yeterince anlaşılamadığını belirterek, 'Gün gelecek batı dünyası Arvasi'yi bizden önce keşfedecek ve her zaman olduğu gibi biz batıdan sonra kabul ederek, onu anlamaya çalışacağız' dedi. Arvasi'yi anlamak için 'İnsan ve İnsan Ötesi' ile 'Kendini Arayan İnsan' eserlerini çok iyi tahlil etmek gerektiğini vurgulayan Kökrek, Arvasi'nin çok yönlü bir deha olduğunu kaydetti. Gazeteci-yazar Hüdavendigar Onur da Seyyid Ahmet Arvasi'nin eserlerine işaret ederek, her Türk gencinin mutlaka bu eserleri okuması gerektiğini dile getirdi.
//SEYYİD AHMET ARVASİ-
Ailece Van'ın Müküs (Bahçesaray) kasabasına bağlı Arvas (Doğanyayla) köyünden olan Seyyid Ahmet Arvasi, 1932 yılında doğdu. Arvasi, 1952'de Erzurum Öğretmen Okulundan mezun olduktan sonra bir süre ilkokul öğretmenliği yaptı. 1958'de Gazi Eğitim Enstitüsü Pedagoji Bölümünü bitiren Arvasi, sırasıyla Balıkesir, Bursa ve İstanbul'daki eğitim enstitülerinde hocalık yaparak, 1979'da emekli oldu. Türkiye gazetesinde 'Hasbihal' başlığıyla makaleleri neşredilen Arvasi, 1988'de vefat etti. Arvasi'nin eserleri şunlar:
Türk-İslam Ülküsü (3 cilt), Kendini Arayan İnsan, İnsan ve İnsan Ötesi, Diyalektiğimiz ve Estetiğimiz, Şiirlerim, Eğitim Sosyolojisi, Doğu Anadolu Gerçeği, İleri Türk Milliyetçiliğinin İlkeleri, Hasbihal (6 cilt). Hasbihal, daha sonra konularına göre şu isimlerde yayımlandı; Emperyalizmin Oyunları, Devletin Dini Olur mu, Kadın Erkek Üzerine, İnsanın Yalnızlığı.