Şükrüpaşa Semti'nde yaşayan ev hanımı G.G, badana ustası olan eşi Kudbettin G'nin, 2 yıl önce bir süre işsiz kalması nedeniyle evinin elektrik faturasını ödeyemedi.
ELEKTRİK MÜHRÜNÜ BOZDU
Erzurum Aras Elektrik Dağıtım Şirketi, birkaç aya ait faturaların tahsil edilmemesi üzerine evin elektriğini keserek sayacı mühürledi. Bunun üzerine, G.G, 20 gün elektriksiz kaldıktan sonra ilköğretim okuluna giden 2 çocuğunun derslerini yapabilmeleri için sayacın mührünü bozarak elektriği yeniden bağladı. Mührü bozduğu tespit edilen G.G hakkında, Aras Elektik Dağıtım AŞ ekiplerince yapılan suç duyurusu üzerine Erzurum 2. Asiyle Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
CEHALET SAVUNMASI
Tutuksuz yargılanan G.G. mahkemede, üzerine atılan suçlamalarla ilgili “Okuma yazmam yok. Cahil insanım. Bilmeden yaptım” diyerek kendini savundu. Mahkeme heyeti bunun üzerine, G.G'ye, Denetimli Serbestlik uygulaması kapsamında “2 yıl süreyle okuma yazma öğrenme” ve “meslek veya sanat edinmesini sağlamak amacıyla eğitim programına katılma cezası” verdi. G.G, mahkeme kararının ardından Erzurum Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen okuma yazma kursuna başladı.
“EŞİME VERİLEN CEZA ZORUMA GİDİYOR”
G.G'nin eşi Kudbettin G, astım hastası olduğunu ve bu nedenle 2 yıl önce işsiz kaldığı için bin TL'ye yakın borç biriktiğini belirterek, elektrik sayacının mühürlenmesinin ardından faturaları taksitlendirme yoluyla ödemeye başladığını iddia etti. Daha sonra, mühür bozduğu gerekçesiyle eşi hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu anlatan Kudbettin G, “Hastaydım. Bu yüzden çalışamadım. Eşim, çocuklarım derslerinde geri kalmasın diye suç olduğunu bilmeden elektrik sayacının mührünü bozmuş ve elektriği bağlamış. Benim çaresizliğim yüzünden eşim mahkemelik oldu. Evet okuma yazma öğrenmesi iyi bir şey ama bunu bir ceza olarak yaptırmaları onuruma dokunuyor. Eşime verilen ceza zoruma gidiyor. Bu cezayı benim çekmem lazımdı” şeklinde konuştu.
“EŞİM HAMİLE VE HER GÜN 4 KİLOMETRE YOL YÜRÜYOR”
Kudbettin G, eşinin 5 ay sonra doğum yapacağını belirterek, şöyle dedi: “Eşim hamile ve her gün 4 kilometreye yakın yol yürüyerek kursa gidiyor. Doğum zamanı geldiğinde ne yapacağız bilmiyorum. Günün büyük kısmını kursa ayırmak zorunda kalıyor. Çocuklarımın yanında kalmak zorundayım. Bu yüzden işe gidemiyorum. Yetkililerden en azından evin yakınındaki okulda bu kursun verilmesini istiyoruz. Aksi halde çok perişan olacağız.”