Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğrencileri, ‘Toprak Etüt ve Haritalama’ dersini ellerindeki kazma ve küreklerle tarım arazilerinde görüyorlar.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü öğrencileri, aldıkları teorik bilgileri tarım arazilerinde pratiğe dönüştürüyorlar. ‘Toprak Etüt ve Haritalama’ dersini sıralar yerine, tarlaları gezerek işleyen öğrenciler, ellerindeki kazma ve küreklerle her gün ayrı bir bölgede bir araya geliyorlar.
SAHA EĞİTİM
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müdahir Özgül, geleceğin ziraat mühendislerine sadece teorik değil, pratik eğitim de verdiklerini söyledi. Özgül, Toprak Bölümü ile Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü 3. sınıf öğrencilerinin aldığı ‘Toprak Etüt ve Haritalama’ dersi için Erzurum merkezdeki tarım arazilerini gezdiklerini ve bu dersi toprakla iç içe işlediklerini kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Özgül, “Toprakla iç içe işlediğimiz dersler sayesinde öğrencilerimiz sahip olduğumuz toprak çeşitleri hakkında birebir bilgi sahibi oluyorlar. Toprak türlerini yakından görüyor, toprak kaynaklarını tanıyorlar.” diye konuştu. ‘Toprak Etüt ve Haritalama’ dersinin, tarım arazilerinin sürdürülebilir kullanım için nasıl yönetilmesi gerektiği üzerinde durduğuna dikkati çeken Özgül, dersin ilgi alanına giren konuların teorik açıdan sınıflarda işlendiğini belirterek, bu dersten olumlu sonuçlar elde edebilme adına uygulamalı eğitimin büyük önem taşıdığını dile getirdi.
‘Toprak Etüt ve Haritalama’ dersini alan öğrencilerden bir ekip oluşturduklarını ve bu ekiple haftanın belirli günlerinde Erzurum merkeze yakın tarım arazilerini gezdiklerini belirten Özgül, “Üniversitemizce tahsis edilen araçlar, öğrencilerimizi uygulamalı eğitim yapılacak olan bölgeye ulaştırıyorlar. Toprakla ilgili eğitimler sona erdikten sonra da, öğrencilerimizi araçlarla tekrar şehir merkezine getiriyoruz.” dedi.
ÖZGÜL: TOPRAK VE TARIM ALANLARININ KORUNMASI ŞART
Ülkelerin ekonomik gelişmesinin, doğal kaynaklarının zenginliğine ve bu kaynakların etkin biçimde kullanılmasına bağlı olduğuna dikkati çeken Özgül, Türkiye’nin, istihdamın yüzde 45’ini tarım sektörünün sağladığı bir ülke konumunda bulunduğunu dile getirdi. Müdahir Özgül, “Ülkemizdeki sınırlı miktardaki tarım alanlarında tarımsal üretimde bulunabilmek için, topraklarımızın ve tarım alanlarının korunarak amacına uygun kullanılması sağlanmalıdır. Değişik iklim koşullarında, çok çeşitli kayaçlar üzerinde, farklı bitki desenleri altında, ayrıcalıklı fizyoğrafik üniteler ve yükseltilerde oluşmuş ve bu nedenle dünyada yer alan birçok toprak tipinin çoğunu temsil edecek şekilde ayrıcalıklı özellikleri bulunan topraklarımız; su ve hava gibi, yaşamın vazgeçilmez unsurlarından biri, üretilemeyen ve çoğaltılamayan, sınırlı bir doğal kaynaktır. Ülkemiz toprak kaynaklarının korunması, geliştirilmesi, bilim ve tekniğin gerekleri doğrultusunda kullanılmasıyla ilgili çalışmalarda ortaya çıkan sorunların önemini ve önceliğini koruduğu bilinmektedir. Öğrencilerimiz de, bu gerçekler ışığında toprağa karşı farkındalık sahibi olarak yetiştiriliyorlar.” şeklinde konuştu.