ERZURUM-İHA
Memur Sen Erzurum İl Temsilcisi Abdullah Duman, toplu sözleşme yapılmasını sağlayacak yasal değişikliklerin bir an önce yapılması gerektiğini belirtti.
Memur-Sen camiası olarak demokrasiye inanan bir sivil toplum örgütü olduklarını ifade eden Duman, "Her türlü antidemokratik baskıya karşı kararlılıkla mücadele etmiştir. Bu mücadelenin bir parçası olarak sivil anayasa talebini seslendirirken, sadece askeri vesayeti değil, toplu sözleşme hakkını hazmedemeyen devlet geleneğini de hedef alıyoruz." dedi.
ANAYASA SÜRECİNE KATKI
12 Eylül referandumunda, halkından korkan, çalışanından korkan devlet anlayışını yıkmak için sandığa nasıl sahip çıkmışsak, bugün aynı kararlılıkla sivil anayasa sürecine öncülük ettiklerini belirten Duman, "Türkiye'de toplumsal alanda ve devlet düzeyinde demokrasiyi güçlendirme noktasında toplumsal heyecanın yüksek olduğu bir ortamda, 2 milyon kamu çalışanını ilgilendiren toplu sözleşme yasasında kırılma yaşanmasını kabul etmeyeceğiz. Bilindiği gibi, kamu çalışanlarına toplu sözleşme hakkı veren Anayasa Değişikliği, 12 Eylül 2010'da gerçekleştirilen referandumla kabul edilmişti. Ancak aradan geçen bunca zamana rağmen, anayasa değişikliğini hayata geçirecek uyum yasaları henüz çıkarılamamıştır. Bir önceki hükümet zamanında 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikası Yasası'nda yapılacak değişiklikle ilgili bir çok konuda mutabakata varılan görüşmeler yapılmasına karşın, bu görüşmeler yok sayılarak Ağustos ayından beri de, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile memur sendikaları konfederasyonları arasında bir çok görüşme yapılmıştır. Memur-Sen olarak, toplu sözleşme yapılmasını sağlayacak yasal değişikliklerin bir an önce yapılması gerektiğini, kamu görevlileri hakem kurulunun bağımsızlığını, hizmet kolu toplu sözleşmesinin mutlaka olması gerektiğini, toplu sözleşmeyi imzalama ve anlaşılamaması halinde kamu görevlileri hakem kuruluna başvurma hakkının yetkili konfederasyonda olması gerektiğini her platformda dile getirdik, getirmeye de devam edeceğiz." diye konuştu.
TOPLU SÖZLEŞME
Toplu görüşme düzeyinde etkisiz ve yasakçı bir toplu sözleşme hedefleyen bürokratik geleneğin işgüzarlığına teslim olmayacaklarını ifade eden Duman, şöyle konuştu: " Hizmet kolu toplu sözleşmesini tartışmaya açan, toplu sözleşme hakkına vize koyan hiçbir kanunun arkasında durmayız. Biz hizmet kolumuzun sorunlarını masada müzakere etmek istiyoruz. Örneğin; Sağlık ve sosyal hizmetlerde mevcut istihdamın üçte birini geçen taşeronlaşma sorunları, döner sermaye adaletsizlikleri, 24 saat esasına göre çalışan insanların ekonomik ve sosyal talepleri gibi konularda, özgür müzakere ortamlarında gerçek muhataplarımızla yüzleşmek istiyoruz. Memur Sen olarak Hükümete, Toplu Sözleşme Yasası'na uluslar arası hukuk çerçevesinde yaklaşması çağrısında bulunuyoruz. Hala Avrupa Sosyal Şartının örgütlenme hakkını düzenleyen 5 ve toplu pazarlık hakkını düzenleyen 6. maddelerindeki çekincelerin devam etmesi, Demokratik Türkiye hedefine yakışmamaktadır. Toplu pazarlık hakkından ancak, yetkisini paylaşmak istemeyen bürokratik devlet anlayışı rahatsız olur. Türkiye'de demokratikleşme adına önemli reformlara imza atan Hükümet, çalışma ilişkilerinde darbe anayasasının izlerini silme konusunda da cesur olmalıdır