E.MEHMET YILMAZ
ERZURUM (İHA) - Erzurum Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, yaşanan sıkıntıları yakından takip ettiklerini ve oda olarak esnafı mağdur etmemek adına bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, "Üyelerimizi sık sık bandrolsüz kitapları almamaları konusunda uyarıyoruz. En büyük mağduriyet yayınevlerinin yanlış bastığı bandrollerden perakendecinin sorumlu tutulması konusunda yaşanıyor. Bu durum sektörümüzde kanayan bir yara haline geldi. Gerekli mercilere bu mağduriyetlerin giderilmesi konusunu defalarca aktarmamıza rağmen, bu konuda bir çözüm üretilememiştir.” dedi.
Önce ders kitaplarının devlet tarafından karşılanması, ardından marketlerin kitap satışı ve internet satışlarının artmasıyla sektöre darbe indirdiğini ifade eden Karaca, bandrol yönetmeliği ile daha da zor günler yaşamaya başladıklarını söyledi. Karaca, geçtiğimiz günlerde mali polisin yaptığı denetlemeler sonucu, elinde kalan ve orijinal olduğu halde bandrol taşımadığı için korsan sayılan kitaplar nedeniyle suçlu duruma düştüklerini belirterek, "Aslında bandrolleme işlemleri 1996'da başladı. Ancak bu durum 2006'da zorunlu hale geldi. 2006-2013 yılları arasında basılmış kitaplar bandrollü olmak durumunda. Kültür Turizm İl Müdürlükleri bu işlemi belli bir süreye tabi tuttu. Bu süreyi kaçıranlar, ücreti ödeyemeyenler ya da gözden kaçan kitapları götüremeyenler korsan suçu işlemiş sayılıyor. Mali polisin baskını sonrasında esnafın elindeki bazı kitaplar orijinal olduğu halde korsan sayılıyor. 2006-2013 yılları arasında bazı üniversite yayınlarının dahi bandrolü yok. Bu işi halledeceğiz deyip daha kötü bir hale soktular. Bu yasa ve yönetmelikler masa başında kimseye danışmadan oturup hazırlandığı için çok büyük mağduriyetlere yol açmaktadır. Bu kanun, sorun çözmekten çok sorun yaratmaya başladı." diye konuştu.
BANDROL YANLIŞ YAPIŞTIRILSADA SUÇ
Bandrolü bulunan kitaplarda bile zaman zaman sorunlar yaşandığını vurgulayan Karaca, "Kitabevi kitapların bandrollerini karıştırırsa yine suçlu durumuna düşüyor. Marketler hiç görevi olmadığı halde bu işe el attılar. İnternetten satışlar arttı. Kitapçıların işi bu kadar zorlaşmışken bu kanunlar bizi daha da zor durumda bırakıyor. Bilindiği gibi, 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa dair yönetmeliğe göre aykırı satışı yapılan tüm bandrollü ürünlerin Kitap-yardımcı ders kitapları, sözlük, eğitim CD. ve benzeri materyallerin satış ve dağıtımını yapan ve oda kaydı olan faaliyeti gösterir ve sertifikalı satış noktalarından alınması gerektiğini dile getiren Karaca, "Aksi satış yapan kitap-kırtasiye işletmeleri, yapılacak denetimler sonucu ilgili kanunun 12. maddesi 2. fıkrası gereğince kabahatler kanunun 17. maddesinin ikinci fıkrası hükmü göz önünde bulundurularak, kanunun ek-10'uncu maddesinin birinci fıkrasına göre cezalandırılır hükmü yer almaktadır." Üyelerimizin kanunlar nezdinde suçlu ve mağdur duruma düşmemeleri için ilgili kanunlara riayet etmeleri gerekmektedir.” şeklinde konuştu.