Vali Erdoğan Bektaş, Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz’ın Malazgirt törenlerinin Ahlat’ta başlaması için girişimlerde bulunacağı yönündeki açıklamalarının ardında makamında basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Malazgirt Savaşı’nın nerede olduğunun herkes tarafından bilindiğini ifade eden Vali Erdoğan Bektaş, Malazgirtlilerin ve Muşluların Malazgirt törenlerine değer vermediğini, değer vermeyenlerin serzenişte bulunma hakkının olmadığını kaydetti.
//MUŞ MU BİTLİS Mİ?
Malazgirt’le ilgili artık kimseyi dinlemeyeceğini vurgulayan Bektaş, “Malazgirt ve Ahlat konusunda Bitlis ve Van valilerimizin de içinde olduğu bir proje arifesindeyiz. Malazgirt ve Ahlat’ta bizim bir değerimiz. Bitlis Valimiz kendi arzusunu ifade etmiştir. Fakat ben Muş kamuoyuna bir şey sormak istiyorum, Malazgirt’te bütün ülkenin tamamını ilgilendiren bir tören yapıldığının farkında mıyız? Muş sahip çıktı mı bu törene, Malazgirt sahip çıktı mı törene? Şimdi Malazgirtlinin Malazgirt’e sahip çıkmayıp, daha sonra çıkıp konuşması bir şey ifade etmez. Kimse kusura bakmasın, ben artık hiç kimseyi dinlemem. Ben burada iki tören yaptım, Muş’tan ve Malazgirt’ten oraya kaç kişi gittiğini biliyorum. Kimsenin söz söylemeye hakkı yok. Herkes oraya kendi açısından bakacaktır, biz de kendi açımızdan bakacağız. Kimse merak etmesin, gereği yapılacaktır” dedi.
//MALAZGİRT TÖRENLERİ
Törenlerde kimseye ufak hesap yaptırmayacaklarını ifade eden Bektaş, “Malazgirt Muş’un ve Türkiye’nin ortak değeridir, Malazgirt’e bırakılmayacak kadar önemli bir olgudur. Ben geldiğim günden bu yana söylüyorum, Malazgirt’i bir Çanakkale, bir Söğüt gibi yapmalıyız. Kimin ne hedefi var bilmiyorum, ama benim hedefi budur, Muş’un hedefi de bu olmalı. Malazgirt ortak bir değerdir. Malazgirt sadece bir ilçenin değil, bütün ülkenin değeridir. Orada yapılan bir devlet törenidir. Bu yıl belediye başkanının konuşmaması ile ilgili tartışma yaşandı. Biz belediye başkanını nezaketen konuşturuyorduk. Aslında yönetmeliğe göre konuşması da gerekmiyor. Çünkü orada bir devlet töreni yapılıyor, Cumhurbaşkanı adına tören yapılıyor. Kimse çıkıp orada kendi ufak hesaplarını gerçekleştiremez” diye konuştu.
//HALAÇOĞLU’NUN TESPİTLERİ
Sultan Alparslan’ın mezarının bulunduğu yere türbe yapılması için teklifte bulunduklarını ve bu türbenin aynısının da Malazgirt’te yapılmasını istediklerini ifade eden Bektaş, “Türkmenistan Merv şehrinde Alparslan’ın mezarının temellerinin bulunduğu ifade edildi. Eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ile görüştüm, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müsteşarı ile görüştüm. Bunu teyit ediyorlar, fakat yağmalanmasın diye yeri gizli tutuyorlar. Zamanında orada bir türbe varmış Moğol saldırılarında yıkılmış, tahrip olmuş. Merv’deki türbeyi Türkiye üstlensin, sembol bir yapı yapılsın teklifini Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunduk. Özel bir proje yapalım dedik. Malazgirt’e yakışacak sembol bir türbeyi Merv’e yapalım, bir de aynı türbeden bir tane de Malazgirt’e yapalım dedim. Biz Malazgirt’e ziyaretçi çağıralım diyoruz ya, o türbeyi yapalım ve Malazgirt’e gidenler orada bir şey görsün. Yani Malazgirt projesi çok kapsamlıdır. Biz bu projemizi de gizli tutuyorduk. Bunlar hep şekillenmekte olan projenin altyapılarıdır. Ne zaman şekilleneceğini bilemeyeceğim. Kamuoyunda beklenti olsun istemiyorum. Ben hedefi söyledim, ne kadar gerçekleşir onu bilmiyorum. Ama Malazgirt’te, Muş’ta bu hedefe hazır olsun. 2010 törenlerine Sayın Cumhurbaşkanımızı getirtebilirsek arkası gelecek. Ama bu uzun soluklu bir iş, belki 5 sene, belki 10 sene sürebilir. Bu işler kolay değil” şeklinde konuştu.