MÜSİAD Erzurum Şubesi tarım ve hayvancılığa dair yatırım ağının genişletilmesi ve geliştirilmesi noktasında önemli projelere imza atıyor. Bölgede üretimi yapılan hayvanların değersiz ve ucuz olarak batıya nakline engel getiren ‘Aşırı Arilik Bölge Uygulaması’ ile tabir yerindeyse ‘3 kuruşa 5 köfte’ dönemi sona erecek, ‘Kırmızı Et Üretim ve İşlenmesinde İşbirliği Süreçleri Analizi Projesi ile de sektöre yönelik yatırım ağının geliştirilmesi ve genişletilmesi planlanıyor.
Erzurum’da yürütülecek olan ‘Kırmızı Et Üretim ve İşlenmesinde İşbirliği Süreçleri Analizi Projesi ile kırmızı et konusunda Erzurum ili ve hinterlandının, üretici örgütleri, sözleşmeli üretim ve işbirliği süreçleri açısından mevcut potansiyelinin tespit edilmesi, uygun destekleme stratejisinin belirlenmesi ve destek mekanizmasının oluşturulması amaçlanıyor.
MÜSİAD Erzurum Şubesi Başkanı Taner Bayır konuya ilişkin yaptığı açıklamada, MÜSİAD üyelerinin projenin içerisinde aktif bir şekilde yer alacağının altını çizdi. Bayır, “‘Kırmızı Et Üretim ve İşlenmesinde İşbirliği Süreçleri Analizi Projesi’nde MÜSİAD üyelerinin aktif olarak bulunması için çalışıyoruz. Burada iş adamları, et işletmelerinin kurulması için gerekenleri yapacaktır. Şu aşamada aktif olarak bulunacak iş adamların bir kısmı belli oldu. TÜSSİDE tarafından yürütülecek olan projede, kırmızı et konusunda Erzurum ili ve hinterlandının, üretici örgütleri, sözleşmeli üretim ve işbirliği süreçleri açısından mevcut potansiyelinin tespit edilmesi, uygun destekleme stratejisinin belirlenmesi ve destek mekanizmasının oluşturulması amaçlanmaktadır. Proje, merkezden, belli projelere verilen daha küçük çaplı mali destekler yerine sektörün, yerel de tüm tarafların güçlendirilmesine yönelik, geniş tabanlı, uzun vadeli ve sistemli çalışmalara kaynak sağlanması, başarılı çalışmalara örnek teşkil etmesi açısından önem arz etmektedir. Toplam 12 ay sürecek olan proje; İşbirliği süreçleri konusunda kapasitenin geliştirilmesi ve farkındalık oluşturma, Erzurum ili ve hinterlandı kırmızı et sektörü mevcut durum analizi, hinterlandı kırmızı et sektörü stratejilerinin belirlenmesidir. Yine Erzurum ili ve hinterlandı, kırmızı et sektörü stratejisi çerçevesinde gerekli olan işbirliği süreçlerini ortaya koymak ve bu çalışmalardan sonra ortaya çıkan işbirliği modelleri için yapı önerisi kurgulanması olmak üzere toplam 4 temel hedeften oluşmaktadır.
PROJE 2
Erzurum’un hayvan potansiyelini koruması ve geliştirmesine yönelik hazırlanan bir diğer proje ise ‘Aşırı Arilik Bölge Uygulaması.’ Bu uygulama hakkında da özel bilgi paylaşımında bulunan Bayır, “Aşılı arilik bölge uygulaması, Erzurum’un içerisinde olduğu toplam 33 ili kapsıyor. Bu uygulamayla belirlenen tampon bölgeye doğudan gelen hiç bir hayvanın geçişine izin verilmeyecek. Kurban Bayramı’nda ise sadece sağlık kontrollerinin ardından batıya hayvan nakliyesi yapılabilecek. Burada amaç, bölgede üretimi yapılan hayvanların değersiz ve ucuz olarak gitmesini engellemek.” dedi