ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Maden ocağından vitrine: Oltu Taşının hikayesi
Maden ocağından vitrine: Oltu Taşının hikayesi
‘Minik Kalplere Küçük Dokunuş’
‘Minik Kalplere Küçük Dokunuş’
ERSANDER Vali Çiftçi’yi ağırladı
ERSANDER Vali Çiftçi’yi ağırladı
Bayburt’taki hayvan pazarlarında şap karantinası
Bayburt’taki hayvan pazarlarında şap karantinası
Yılın son kuzuları besicilerin yüzünü güldürdü
Yılın son kuzuları besicilerin yüzünü güldürdü
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
5 Nisan 2017 Çarşamba - 12:38

Bağış yok, nakil çok!

NESRİN ÇETİNKAYA-Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, bu sene 3’üncüsü düzenlenen Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri programı ile ilgili özel değerlendirme bulundu.

Bağış yok, nakil çok!

3’üncü Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri toplantısında organ bağışının önemine dikkat çekildiğini kaydeden Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gürkan Öztürk, iki gün boyunca süren toplantıların Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde ki organ bağışının artırılmasına yönelik olduğunun altını çizdi.

Organ naklinin bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Öztürk,  organ bağışı anlamında Erzurum’un iyi bir yerde olmadığını belirtti. Erzurum ve bağlı iller bağlamında yıllık olarak sadece 7-8 tane organ bağışı aldıklarını vurgulayan Öztürk, başka merkezlerden ve bölgelerden alınan destek ile yılda yaklaşık 70-80 organ nakli yaptıklarını söyledi. Öztürk, “Yani aldığımızdan fazlasını naklediyoruz” dedi

TOPLANTIYA YOĞUN KATILIM

3’üncü Organ Nakli Günleri toplantılarının amacına değinen Öztürk, “3. doğu Anadolu Organ Nakli Günleri dediğimiz zaman bildiğiniz üzere bunun 1’incisi ve 2’incisi de var. 3’üncü Organ Nakli günleri ile alakalı toplantı yapmamızın öncelikli olarak 2 tane sebebi var. 1’incisi bölgemizde organ bağışı, diğer bölgelere oranla daha düşük. İnsanlar vefat eden akrabalarının organlarını bağışlamak istemiyorlar.  Toplantıya gelen katılımcılar içerisinde organ bağışı ile uğraşan ve organ bağışını aktif olarak takip eden arkadaşlarımız vardı. Bahsedecek olursak, birinci gurup koordinatörler, yoğun bakım çalışanları, ikinci grup ise organ alıcısı hastalarla ilgilenen diyaliz hemşireleri katıldı. Bunun dışında yurtdışından Prof. Dr. Şükrü Emre gibi yıllarını organ nakline, karaciğer nakline vermiş önemli isimler katılım gösterdi” diye konuştu.

TOPLANTIDA NELER KONUŞULDU?

Konuya ilişkin yetkili, konusunda uzman kişilerin toplantıda fikir alışverişlerinde bulunduklarını söyleyen Öztürk, “Toplantının 1’inci bölümünde bölgemizde yani bölgemiz derken Erzurum, Samsun, Trabzon, Malatya, Gaziantep, Van, Elazığ, Diyarbakır Büyükşehir Belediyeleri ve çevre illerde organ bağışının durumu nedir, organ bağışı bu bölgelerde nasıl artırılabilir ile ilgili bu bölgede yetkili insanlar konuştu. Bir fikir alışverişi oluşturuldu. Daha sonra nakil olacak hastalarla ilgili genel sorunlar konuşuldu. Böbrek nakil olan hastalarımız da, karaciğer nakli olan hastalarımızda durum nedir, en son neler yapıldı. Toplantının 2’inci bölümünde de daha detaya inilerek karaciğer nakli yapılan hastalarda, hem ameliyat esnasında ki anestezi, hem de ameliyat sonrasında ki yoğun bakım süreci konuşuldu. Dolayısıyla bu konularda da konunun profesyonelleri tarafından fikir alışverişleri yapıldı” ifadelerini kullandı.

TOPLANTININ AMACI; ORGAN BAĞIŞINI ARTIRMAK

Gerçekleştirilen toplantıların doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesi’nde ki organ bağışını artırmak amacında olduğunu  ifade eden Öztürk, “Bu yaptığımız toplantıların 1’inci amacı Doğu Anadolu Bölgesi’nde ve Karadeniz Bölgesi’nde organ bağışını artırmak. Karadeniz Bölgesi’nde organ bağışı çok iyi bir durumda. Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise bu durum çok düşük. Neler yapabiliriz bunlar üzerinde çalışıyoruz. 2’incisi bizim bölgemizde Atatürk Üniversitesi çok ciddi bir organ nakli faaliyeti yürütüyor. Bu faaliyetlerini yürütürken karşılaştığımız sıkıntılar neler? Bir hastaya karaciğer ve yahut böbrek nakledilecekse ne gibi sıkıntılar ne gibi problemlerle karşılaşılıyor bunları konuşarak, çözümler üretmeye çalışıyoruz.  Ve kendimizi dünyanın, Türkiye’nin ileri gelen konunun uzmanı kişileriyle yargılama, tartışma imkânı bulduk. Dolayısıyla bu bizim için büyük bir avantaj oldu. Toplantıya Atatürk Üniversitesi ev sahipliği yaptı.  Rektörümüz Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın ukdesinde gerçekleşti. Hem üniversitemiz, hem organ nakli merkezimiz, hem de Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği işbirliğinde ortaklaşa yapılan bir toplantıya imza attık. Bu yapmış olduğumuz 3’üncü toplantı oldu. Her yapılan toplantı ile bir öncekine göre daha fazla verim alıyoruz. İnsanlara şunu duyurmak istiyoruz; 1-organ bağışında çalışan insanların problemlerini dinleyelim ve organ bağışını artıralım. 2-Atatürk Üniversitesi’nde organ nakli yapılmaktadır, bu organ nakli faaliyetlerini yürütürken de insanlarımız bunu bilsinler ve burada nakil olsunlar. Vereceğimiz hizmet beraberinde de hem hizmetin kalitesini artıralım, hem insanlarımızın sıkıntılarını çözelim. Toplantıda da bunları düşündük, bunları konuştuk” diye söyledi.

ERZURUM’DA ORGAN BAĞIŞLANMIYOR

Organ bağışı bakımından Erzurum’un iyi bir yerde olmadığını belirten Öztürk, insanların organlarını bağışlamadıklarını ifade ederek, “Organ bağışı bağlamında baktığımız zaman Erzurum çok iyi bir yerde değil. Çünkü insanlarımız organ bağışlamıyorlar. Bunu çeşitli platformlarda hem Sağlık Bakanlığımızın yetkilileri anlatmaya çalışıyorlar, artırmamız lazım. Baktığımız zaman organ nakil bir tedavi yöntemidir. Bu güzel bir tedavidir ve sizin hastanenizin, kurumunuzun bulunduğu düzeyi göstermesi açısından da önemlidir. Bir hastanede organ nakli yapılabiliyorsa o hastane iyi bir düzeydedir, çünkü organ nakli karmaşık ve ciddi kalite gerektiren bir tedavi yöntemidir. Genel olarak yıllık nakledilen karaciğer ve böbrek sayılarına baktığımızda üniversitemiz, hastanemiz iyi bir durumda. Türkiye’de belirli sayılı bir yerimiz var. Hizmet kalitesi açısından da baktığımız zaman Türkiye’de herhangi bir merkez ile çok rahat ve iyi bir düzeyde yarışabilecek durumdayız. Dolayısıyla insanlara bu hizmeti sunarken kaliteyi de beraberinde sunuyoruz” dedi.

“ORGAN NAKLİNDE İYİ BİR YERDEYİZ”

Sayısal verilere değinerek Erzurum’da organ bağışının oldukça az, organ naklinin ise başka bölge ve merkezlerden alınan destek ile iyi bir durumda olduğunu kaydeden Öztürk, “Sayısal verilere baktığımızda bizim bölgemizde yani Erzurum ve bağlı iller bölgesinde yıllık ortalama olarak 7-8 tane organ bağışı alıyoruz. Bu çok düşük bir rakam. Ama bizim yaptığımız organ nakillerine bakacak olursak yılda 70-80’ni buluyor. Yani aldığımızdan fazlasını naklediyoruz, dolayısıyla başka bölgelerde, merkezlerde takılmayan organları kullanıyoruz. Hem de bu bizi canlı vericilik karaciğer ve böbrek nakline itiyor. Bizim Türkiye’de genel olarak yapılan nakillerin çok ciddi bir kısmı canlı vericilerden yapılıyor. Dolayısıyla organ bağışı sayısı olarak çok düşük fakat organ nakli bağlamında çok iyi bir yerdeyiz. Canlı vericiler üzerinden organ nakli yapıyoruz.  Buda bizim gücümüzün geldiği nokta fakat biz bunu istiyor muyuz hayır. Biz istiyoruz ki, insanlar kaybettikleri yakınlarının organlarını bağışlasınlar başka hayatları kurtarsınlar” ifadelerine yer verdi.

 
MÜSİAD'tan besicilere projeli destek
 
Bayrak’ şiirini bilmeden mezun olmak yok
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Palandöken Belediyesinden bahar mesaisi
Palandöken Belediyesi, bahar aylarının gelmesiyle birlikte merkez mahallede, ...
Büyükşehir’den temizlik seferberliği
Büyükşehir Belediyesi, şehir genelinde bahar temizliğine başladı
Halk Sağlığı il Müdürlüğü açıklama yaptı
Erzurum'un Şenkaya ilçesinde 4 kişinin yaralandığı kurt saldırısıyla ilgili ...
 
Jandarmadan ağaçlandırma seferberliği
Erzurum İl Jandarma Komutanlığı Çevre Koruma Timi koordinesinde Aşkale ...
Büyükşehir'den Kırık Köprüsü yatırımı
Erzurum’un Horasan ilçesinde yaklaşık 40 yıldır yapımı yılan hikayesine ...
Yoğurtçular Köyü karantinaya alındı
Erzurum’un Şenkaya ilçesine bağlı Yoğurtçular köyünde aynı aileden 4 kişiyi ...
 
Palandöken kardelenlerle bezendi
AHMET AKBUĞA-Baharın müjdecisi olarak bilinen kardelenler, Palandöken Dağı'nda çiçek açmaya başladı.
Orhan öğrencileri sevindirdi
Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Dünya Otizm Farkındalık ...
Kentsel Dönüşüm Kredisi yolda
M.COŞKUN-Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Rahmi Şenocak, binası riskli ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva