SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Makina Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği, Erzurum “Organize Sanayi Bölgeleri”ni masaya yatırdı. OSB’lerde yaşanan sorun ve sıkıntılarla ilgili olarak geniş kapsamlı bir araştırma yapan MMO İl Temsilciliği, “1. Organize Sanayi Bölgesi’nde başarılı olundu mu?” ve “2. Organize Sanayi Bölgesi’nin başarısı ne olacak?” şeklindeki sorulara da yanıt aradı.
MMO ARAŞTIRMASI
MMO İl Temsilcisi Nejmi Furunci, Erzurum’daki Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili olarak yaptıkları araştırma hakkında bilgiler verdi. Erzurum Merkez 1. Organize Sanayi Bölgesinin güneyinden E23 karayolu, kuzeyinden ise demiryolunun geçtiğini hatırlatan Furunci, bölgenin, havaalanına ise, 3 kilometre uzaklıkta olduğunu belirtti. 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin ise, güney taş sırtı mevkiinde bulunduğunu ve şehir merkezine yaklaşık 7 kilometre mesafede olduğunu anlatan Furunci, “Yaklaşık 380 hektar alan büyüklüğünde olan bölge, Erzurum, Pasinler, Kars karayoluna ve bu yola bağlantı sağlayan çevre yoluna cephelidir, Mülkiyetinin yaklaşık yüzde 30’u şahıslara ait olup, kalanı kadastro haricidir ve belediye mücavir alan sınırı dışındadır,” bilgisini verdi.
OSB7LERİN İŞLEVİ
Organize Sanayi Bölgelerinin amaç ve işlevleri hakkında bilgiler de veren Furunci, OSB’lerin, sanayinin uygun görülen alanlarda yapılmasını sağlamak şeklinde bir amaç esasında kurulduklarını kaydetti. Kentleşmeyi yönlendirmek, çevre sorunlarını önlemek, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, imalat sanayi türlerinin belirli bir plan dâhilin de yerleştirilmeleri ve geliştirilmelerini mümkün hale getirmenin, OSB’lerin diğer amaçları arasında bulunduğunu anlatan Furunci, “OSB’ler, sınırları tasdikli arazi parçalarının gerekli alt yapı hizmetleriyle ve ihtiyaca göre tayin edilecek sosyal tesisler ve teknoparklar ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dâhilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu hükümlerine göre isletilen mal ve hizmet üretim bölgeleridir.” diye konuştu.
ERZURUM’DA 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ’NİN DURUMU…
MMO İl Temsilciliği olarak, 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin problemleri konusunda yapmış oldukları araştırmada, en büyük problemin enerji ve yer problemi olarak karşılarına çıktığını anlatan Furunci. “İşletmelere organize sanayi bölgelerini değerlendirmek üzere sorulan açık uçlu sorulara ise, en çok organize sanayi bölgesindeki enerji maliyetlerinin yüksek oluşundan rahatsız olunduğu şeklinde yanıtlar alınmıştır. Enerji probleminin varlığı bu sonucu desteklemektedir. Enerji problemini, bölge yönetimindeki problemler, tesis satışındaki sorunlar ve alt yapı yetersizlikleri takip etmektedir. Erzurum'da sanayileşme çabaları günümüze kadar olan dönemde istenen gelişmeyi gösterememiş, il hem kamu hem de özel sektör açısından uygun bir sanayi merkezi konumuna gelememiştir.” dedi.
ENERJİ SEKTÖRÜ
1979 ile 1986 döneminde sanayinin alt sektörü olan enerji sektörünün, ilin GSYİH'sı içinde yüzde 0,98'lik bir paya sahipken, madencilik sektöründeki payının yüzde 1.45, imalat sanayideki payının ise, yüzde 24 olarak gerçekleştiğine dikkati çeken Furunci, “İmalat sanayinin payında yıllar itibariyle dalgalanmalar olmasına rağmen, giderek azaldığı görülmüştür. Aynı zamanda il imalat sanayinin katma değerinin Türkiye imalat sanayi katma değeri içindeki payı giderek azalmıştır. İlimizde halen 69 sanayi kuruluşu faaliyet göstermektedir. Bu sanayi tesislerinde toplam 2 bin 809 kişi istihdam edilmektedir. Söz konusu bu sanayi tesislerinin 4'ü kamuya aittir. Mevcut sanayi tesislerinin kapasite kullanım oranları yüzde 30 civarındadır. İlimizde 15'i inşaat halinde 11'i yarım kalmış ve 13 adet herhangi bir faaliyette bulunmayan, kapalı sanayi tesisi bulunmaktadır.” şeklinde konuştu.