MMO toplantı salonunda gerçekleştirilen seminere, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Genel Sekreteri Fikret Kabakuş konuşmacı olarak katılırken, makine mühendislerine ihracatın tanımı ve önemi hakkında çeşitli bilgiler verildi.
KALKINMA VE İHRACAAT
DAİB Genel Sekreteri Fikret Kabakuş, “Huzura ve kalkınmaya giden yol ihracattan geçiyor” diyerek başladığı konuşmasında, ülke ve bölgenin ihracat potansiyelini anlattı. Dünyaya hükmedebilmek için dış pazarlara açılmak ve ihracat yapmak gerektiğini vurgulayan Kabakuş, devletin ihracat konusunda destekleyici politikalar üretmesinin şart olduğunu belirtti.
Kabakuş, Doğu Anadolu Bölgesi’nde gerçekleştirilen ihracat faaliyetlerine de değindi. 1980 yılı ile 2008 arasında bir mukayese yapan Kabakuş, “1980 yılında Erzurum’da 7-8 tane et kombinası vırdı ve yurt dışına et ihraç ediyorduk. Ama şimdi bir kombina kalmış ve hayvancılık içler açısı durumda” dedi.
ERZURUM EKONOMİSİNİN DÜNÜ
Bölgenin ekonomik anlamda eski canlılığını yakalayabilmesi için yurt dışına açılmanın artık kaçınılmaz bir hale geldiğini vurgulayan Fikret Kabakuş, “Erzurum’daki işadamlarımızın yurt dışındaki fuarlara katılarak, yeni ticari ilişkiler geliştirmesi ve bu ilişkileri yatırıma dönüştürmesi gerekiyor. Ülkeler arasında artık sınırlar kalktı, sermayenin önünde de artık sınır yok. Önemli olan yurt dışında yeni pazarlar bulabilmek ve bu pazarlarda yer edinmek gerekiyor” diye konuştu.
1980’de Erzurum’un cıvıl cıvıl olduğunu, hangi işle uğraşırsa uğraşsın, esnafın yüzünün güldüğünü vurgulayan Kabakuş, 80’lerde toplam 24 fabrikanın bulunduğu şehrin, son 25 yıl içerisinde büyük ölçüde güç kaybettiğini dile getirdi.
ÜRETİM KAYBI, GÜÇ KAYBI
Bu üretim ve güç kaybının sebebinin, ihracat eksikliği olduğunu ifade eden Kabakuş, makina mühendislerine seslenerek, “Erzurum dışına çıkın, yatırım imkanlarını görün, fuarlara katılın, ve geniş düşünün. Mal ya da hizmet, hiç fark etmez. Erzurum’u eski günlerine kavuşturmak, ihracatla, yurt dışındaki pazarlara açılmakla mümkündür. Tarım sektörünü de, hayvancılık sektörünü de ancak bu şekilde yeniden canlandırabiliriz” şeklinde konuştu.
GAVGALI: EĞİTİM SEMİNERLERİ DEVAM EDECEK
Makine Mühendisleri Odası (MMO) Erzurum İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mehmet Gavgalı da, seminerle ilgili olarak şunları söyledi: “Odamıza mensup arkadaşlarımızın uzmanlık alanları dışında da bilgilendirilmesi amacıyla tertiplediğimiz seminerler, çeşitli alanlarda devam edecek. İhracat semineriyle başladığımız eğitim organizasyonlarımızın amacı, imalat sektörüne güç kazandırmak ve harekete geçirmektir. Üyelerimiz, bu seminer vasıtasıyla ihracatın önemini bizzat ilgilisinden dinlediler. İmalat sektörünün kalkınabilmesinin yolu ihracattan geçiyor, bu nedenle meslek mensubu arkadaşlarımızı bu konuda bilgilendirelim istedik” diye konuştu.
Öte yandan Erzurum MMO’ya mensup 50 kişilik bir heyetle, 28 Kasım’da imalat sektörü gezisine çıkılacağını bildiren Gavgalı, bu gezide yatırımcı işadamları ve kuruluşlarla temasa geçilerek, Erzurum’un sahip olduğu yatırım imkanlarının anlatılacağını söyledi. Gavgalı, “Bütün gayretimiz yatırımcının ilgisini bölgemize çekebilmektir” dedi.