MEYVELERİN BEYİN FONKSİYONLARINA ETKİSİ YÜKSEK
Uzmanlar, bazı besinlerin beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini belirterek, insan beyninin sadece glikoz ve oksijenle çalıştığını, meyvelerde bulunan meyve şekerinin de kolayca glikoza dönüştüğünü kaydetti.
SİHİRLİ MEYVE VE SEBZELER
Besinlerin vücuttaki etkileri ve yararları, gün geçtikçe daha doğru ve bilimsel şekilde ortaya konulmaya başlandı. "www.hekimce.com" adresli internet sitesinde yer alan bilgilere göre, insan vücudu için en çok yararı olan ve sindirim sistemi için en az enerji gerektiren yiyeceğin meyve olduğu bildirildi. Sitede uzmanların yaptığı açıklamalara göre, zencefil yeni fikirlerin üretilmesini, havuç hatırlama yeteneğinin güçlenmesini, ananas ezber kabiliyetinin artmasını, soğan yıpranma ve yorgunluğun giderilmesini, çilek ise stresin azalmasını sağlıyor.
MEYVEYİ AÇ KARNINA TÜKETİN
Uzmanlar, beyin fonksiyonlarını geliştiren besin maddeleri, tüketim şekilleri ve özelliklerini şöyle sıralıyor: "Meyveler aç karnına yenmelidir. Çünkü meyve midede değil ince bağırsakta sindirilir. Mide dolu ise meyve midede kalır ve mayalanır. Piyasada satılan meyve suları tercih edilmemelidir, çünkü doğallığını kaybedip asidik karaktere dönüşmüştür. Taze sıkılmış meyve sularını tercih edin. Sabahları geç kahvaltı ediyor ya da kahvaltıyı ihmal ediyorsanız, o zaman mevsimlik meyve, meyve suyu ve bir bardak ılık su almayı alışkanlık hale getirin. Sabah bir tatlı kaşığı bal veya bir avuç siyah üzüm zihin aktivitenizi canlandırır. Ceviz, fındık, fıstık, zihnin uzun süre çalışmasına yardımcı olur. Yorgunluğu giderir. Fesleğen, limon, balık ve karabiberin zihin açma özelliği vardır. Zencefil içerdiği maddelerle, beynin yeni fikirler üretmesini sağlar. Kan sulandığı için daha serbest akar. Kimyon insanin aklına yeni fikirler getirir. İçerdiği uçucu yağlar bütün sinir sistemini uyarır; ancak faal düşünce şartıyla. Aniden bir fikre, bir buluşa ihtiyacı olan insan suya karıştırarak kimyon içebilir.
HAVUÇUN HAFIZAYA ETKİSİ
Havuç hatırlama yeteneğimizi arttırır, çünkü beyin metabolizmasını canlandıran enzimler içerir. Yağlı havuç salatası tercih edilmelidir. Ananas ezberlemek için çok yararlıdır. Avokado kısa süreli hafıza için tüketilebilir. Çilek stresin etkisini azaltır, mutluluk hormonu salgılanmasını sağlar. Limon algılama yeteneğini arttırır. Lahana, troid bezlerinin aktivitesini azaltır ve bu da sinirlenmeye iyi gelir. Soğan aşırı yıpranmaya, fiziki yorgunluğa karşı kanı sulandırır. Böylece beyin oksijeni daha kolay alır."