Türk mutfağının geleneksel ekmeği olan lavaş, UNESCO tarafından Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alındı. Ancak lavaş, Türkiye’nin değil Ermenistan’ın kültürel mirası olarak listelendi. Azerbaycan’ın itirazı üzerine UNESCO, 24 saat geçmeden lavaşı Ermenistan mutfağına has bir gıda türü olmaktan çıkardı. Peki, yaşanan lavaş tartışmaları ile ilgili olarak Erzurum ne diyor?
Erzurum’da lavaş tandırı işleten Kasım Gök isimli esnaf, Lavaş ekmeğinin Erzurum yöresine has bir gıda türü olduğunu söyledi. Gök, “Ben 50 yıldır bu işin içindeyim. Ermenilerle kesinlikle bir alakası yok. Ben 100 yaşında ustaları da gördüm. Bildim bileli en az 150 yıldır bu lavaş ekmeği Erzurum’da yapılıyor. Türk kültürünün bir ürünüdür lavaş. Ermenistan, zaten kuruluşundan belli Türkiye’den örnekler ala ala, kültür ala ala şimdi de lavaşımıza sahip çıkıyor. Hiç aslı yok. Lavaş dediğimiz doğunun köylerinde tandırda pişirilen bir ekmek olarak bilinir. Ermenistan’da doğuda kaldığı için buradan çalarak götürüp memleketlerinde kültür yapmaya çalışıyor. Özellikle Erzurum’dan öğrenmişler çünkü buralarda daha çok yaşadılar. Lavaş Erzurum’dan Türkiye’ye yayılmıştır. Kültür bakanlığımızda lavaşa sahip çıkmalıdır.Lavaş; un, su ve tuzla yapılan bir ekmek çeşididir. Özellikle ilimizde ve ülkemizde kebap ve köftelerle birlikte yaygın olarak tüketilir. Köylerde zaten somun ekmek yerine lavaş ekmek kullanılıyor. Lavaşın bölgesel bir değer olduğunu düşünüyorum. Ne Azerbaycan’ın ne Ermenistan’ın, ne Türkiye’nin ne de İran’ın. Sadece bir millete ait bir kültür mirası olarak kabul edilemez. Ermenistan’ın bu yanlıştan da kısa sürede vazgeçmesi doğru olur. Erzurumlu olarak doğduğumdan beri lavaşı severek tüketiyorum.” değerlendirmesini yaptı.Lavaş kavgası ilk değil özellikle Türkiye ve Yunanistan arasında; baklava, ayran ve Türk kahvesi üzerinden yıllardır kültür savaşı yaşanıyor. Savaşta en son zafer Türkiye’nin olmuştu. UNESCO Türk kahvesini Türkiye geleneği olarak kültürel miras listesine almıştı.” dedi.