ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Şehit Polis Akoral rahmet niyazlarıyla anıldı
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Emniyet üniversite öğrencilerini bilgilendiriyor
Pusula yeni hizmet binasında
Pusula yeni hizmet binasında
EİT 2025 Erzurum’da geri sayım
EİT 2025 Erzurum’da geri sayım
Tekman’da Jandarmaya modern hizmet binası
Tekman’da Jandarmaya modern hizmet binası
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
17 Mart 2015 Salı - 05:37

Lavaş, bir Erzurum markası

M.COŞKUN-Lavaş ekmeği üreticisi Kasım Gök, “En az 150 yıldır lavaş ekmeği Erzurum’da yapılıyor. Lavaş, Türk kültürünün bir ürünüdür.” dedi.

Lavaş, bir Erzurum markası

Türk mutfağının geleneksel ekmeği olan lavaş, UNESCO tarafından Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras listesine alındı. Ancak lavaş, Türkiye’nin değil Ermenistan’ın kültürel mirası olarak listelendi. Azerbaycan’ın itirazı üzerine UNESCO, 24 saat geçmeden lavaşı Ermenistan mutfağına has bir gıda türü olmaktan çıkardı. Peki, yaşanan lavaş tartışmaları ile ilgili olarak Erzurum ne diyor?

Erzurum’da lavaş tandırı işleten Kasım Gök isimli esnaf,  Lavaş ekmeğinin Erzurum yöresine has bir gıda türü olduğunu söyledi. Gök, “Ben 50 yıldır bu işin içindeyim. Ermenilerle kesinlikle bir alakası yok. Ben 100 yaşında ustaları da gördüm. Bildim bileli en az 150 yıldır bu lavaş ekmeği Erzurum’da yapılıyor. Türk kültürünün bir ürünüdür lavaş. Ermenistan, zaten kuruluşundan belli Türkiye’den örnekler ala ala, kültür ala ala şimdi de lavaşımıza sahip çıkıyor. Hiç aslı yok. Lavaş dediğimiz doğunun köylerinde tandırda pişirilen bir ekmek olarak bilinir. Ermenistan’da doğuda kaldığı için buradan çalarak götürüp memleketlerinde kültür yapmaya çalışıyor.  Özellikle Erzurum’dan öğrenmişler çünkü buralarda daha çok yaşadılar. Lavaş Erzurum’dan Türkiye’ye yayılmıştır. Kültür bakanlığımızda lavaşa sahip çıkmalıdır.Lavaş; un, su ve tuzla yapılan bir ekmek çeşididir. Özellikle ilimizde ve ülkemizde kebap ve köftelerle birlikte yaygın olarak tüketilir. Köylerde zaten somun ekmek yerine lavaş ekmek kullanılıyor.  Lavaşın bölgesel bir değer olduğunu düşünüyorum. Ne Azerbaycan’ın ne Ermenistan’ın, ne Türkiye’nin ne de İran’ın. Sadece bir millete ait bir kültür mirası olarak kabul edilemez. Ermenistan’ın bu yanlıştan da kısa sürede vazgeçmesi doğru olur. Erzurumlu olarak doğduğumdan beri lavaşı severek tüketiyorum.” değerlendirmesini yaptı.Lavaş kavgası ilk değil özellikle Türkiye ve Yunanistan arasında; baklava, ayran ve Türk kahvesi üzerinden yıllardır kültür savaşı yaşanıyor. Savaşta en son zafer Türkiye’nin olmuştu. UNESCO Türk kahvesini Türkiye geleneği olarak kültürel miras listesine almıştı.” dedi.

 

 
Dadaşlar gönüllerini buluşturdu
 
Öğretmen Okulları 167’inci yılında
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erzurum'lu 17 Mart 2015 Salı 23:44

Neden acaba acem ekmeği deriz lavaşa.?Çünkü Iran'dan almışız bu kültürü.İran'da lavaşın en iyileri yapılıyor,hem de doğal değirmen unuyla. Sengek,berberi,taftun gibi çeşitleri var , yemeye doyamıyorsunuz..

Yorumu oyla      7      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dadaşlar gönüllerini buluşturdu
Erzurum’un düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümü İstanbul’da gerçekleştirilen ...
Çelebi’den: ‘Ey Musa Ayakkabılarını Çıkar’
Erzurumlu Yazar İrfan Gürkan Çelebi, 'Ey Musa Ayakkabılarını Çıkar' adlı ...
Sultanbeyli’de Erzurum damgası
Sultanbeyli Erzurumlular Derneği’nin Sultanbeyli Kapalı Spor Salonu’nda ...
 
Ali Kınık Üniversitelileri coşturdu
Palandöken Ülkü Ocakları tarafından düzenlenen Ali Kınık konseri yoğun ilgi buldu.
Erzurum’dan Bilecik’e milli coşku
Erzurum'un düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıl dönümü Bilecik'te de coşku ile kutlandı.
Nevruz coğrafyaları birleştiriyor
Güneş Vakfı’nın Erzurum’da tohumlarını atmış olduğu “Nevruz Turizmi” sayesinde ...
 
Develi’den ‘Gülümseten Söyleşi’
Büyükşehir Belediyesi, Aklıselim Kültür ve Gençlik Derneği'yle , sınav ...
2015’ten 1918’e Tarih turu
Büyükşehir Belediyesi, Erzurum’un Düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yıldönümünde, ...
Minikler milli kültüre sahip çıktılar
Minikler Ebru Sergisinde hünerlerini gösterdi. “Ebru Sergisi”nde 2 ve ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Çözümün Kuşkulusu
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Berhan Yılmaz hocam kitabın ortasından konuşmuş: Sistem değişmeli
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva