ERZURUM(GHA) – Hizmet kapsamını her geçen gün biraz daha genişleten İl Halk Kütüphanesi, Erzurum’un adeta bilgi deposuna dönüştü. Hemen her alanda on binlerce kitabın bulunduğu İl Halk Kütüphanesi’nde, 2011 yılının ilk yarısında 37 bin 868 kişi okuma, 10 bin 245 kişi ödünç kitap ve 47 bin 623 kişi de, diğer hizmetlerden yararlandı.
Erzurum İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ayşin Kibrit, 2011 yılının ilk yarısına ait istatistik verileri açıkladı. İl Halk Kütüphanesi’nin, hizmet kapsamını her geçen yıl biraz daha genişlettiğini kaydeden Kibrit, bu yıl verilen hizmetlerin verisel değerlendirmesinin, geçen yıla ait rakamların geride bırakıldığını ortaya koyduğunu söyledi. Erzurum’da bu yılın ilk yarısında 37 bin 868 kişiye sadece kaynak temini ve okuma hizmeti verildiğini anlatan Kibrit, aynı dönem içerisinde İl Halk Kütüphanesi’nden 10 bin 245 kişinin ödünç kitap ve 47 bin 263 kişinin de, diğer hizmetlerden faydalandığını ifade etti.
OKUR SAYISI ARTIYOR
İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ayşin Kibrit, “Bu yıl kütüphanemizden çeşitli alanlarda istifade eden okurlarımız ve abonelerimizin sayısında çok ciddi bir artış söz konusu oldu. Geçtiğimiz yıl aynı dönem içerisinde ödünç kitap hizmeti verdiğimiz okur sayısı 6 bin 700 iken, bu yıl bu rakam 10 bin 245’e ulaştı. Bununla birlikte sadece okuma ve kaynak temini hizmeti verilen okur sayısı da arttı.” dedi.
Okuma ve ödünç kitap hizmeti dışında İl Halk Kütüphanesi’nin diğer hizmetlerinden faydalananların sayısının çok daha fazla olduğuna dikkati çeken Ayşin Kibrit, 47 bin 623 kişinin, internet imkanından çeviri imkanlarına varıncaya kadar, kütüphanenin birçok olanağından faydalandığını dile getirdi.
KÜTÜPHANEDE 71 BİN 885 ADET KAYNAK ESER BULUNUYOR
Öte yandan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ayşin Kibrit, kütüphanede bulunan eserlerle ilgili olarak bilgiler de verdi. Kibrit, “Kütüphanemizde 71 bin 885 kitap bulunuyor. Bu kitapların 7 bin 961’ini genel konular, bin 217’sini felsefi, 5 bin 2’sini din bilgisi, 9 bin 913’ünü sosyal bilimler, 3 bin 840’ını dil bilimleri, bin 606’sını doğa bilimleri ve matematik, 3 bin 142’si uygulamalı bilimler ve teknoloji kitapları oluşturuyor. Bununla birlikte kütüphanemizde güzel sanatlar alanında 2 bin 528, edebiyat alanında 27 bin 184, tarif ve coğrafya alanında 9 bin 434 kitap yer alıyor.” şeklinde konuştu.
Kaynak ve yazılı eser bakımından Türkiye’nin en zengin kütüphaneleri arasında bulunan Erzurum İl Halk Kütüphanesi’nin, ağırlıklı olarak öğrenci kesimine hizmet verdiğinin altını çizen Ayşin Kibrit, özellikle sınav öncesi dönemlerin çok hareketli geçirildiğini kaydetti. Okulların tatile girmesiyle birlikte İl Halk Kütüphanesi’ndeki yoğunluğun da azaldığını belirten Kibrit, “Tatil olması nedeniyle birçoğumuz boş vakit anlamında rahatız. Bu yüzden boş vakitlerini değerlendirmek isteyenleri kütüphanemizdeki zengin bilgi kaynaklarından istifade etmeye davet ediyoruz.” dedi.