ERZURUM(GHA) – Erzurum İl Halk Kütüphanesi’nin yanında bulunan ve bir süre önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edilen Askeriye Hamamı, Edebiyat Müze ve Kütüphanesi olarak Eylül ayında hizmet vermeye başlayacak.
Ali Ravi Caddesi üzerinde bulunan Askeri Hamamı, halen devam eden bakım ve onarım çalışmalarının tamamlanmasının ardından Eylül ayında hizmete sokulacak. Güvenlik, Elektronik ve Makine Teçhizatı ihalesi kapsamında Haziran ayından bu yana çalışmaların sürdürüldüğü eski hamam, Eylül ayından itibaren Erzurum’un yeni bir kültür merkezi olacak.
ALTINOK BİLGİ VERDİ
İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nce ihale edilen bakım ve onarım çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığı bildirilirken, yapı içerisinde gerçekleştirilecek olan yeni düzenlemelerle Askeriye Hamamı’nın görkemli bir müzeye dönüştürülmüş olunacağı belirtildi.
Erzurum İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Selami Altınok, geçtiğimiz yıllarda restore edilen ve ardından bir müddet lokanta olarak işletilen hamamın, 2010 yılının Ekim ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tahsis edildiğini anımsatarak, yapının Edebiyat Müze Kütüphanesi olarak kullanılmasına karar verildiğini ifade etti. Tarihi hamamın, kütüphane ve müze formunda kullanımı amacıyla bazı projeler uygulandığını anlatan Altınok, “Yapı içerisinde güvenlik kameraları başta olmak üzere elektronik bir takip sistemi kuruluyor. Döşemelerin bir kısmı ahşap, bir kısmı da granit olacak. Yine dış yüzeyde çatı ve bakım gerektiren duvarlar gözden geçirilecek. Çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı. Askeri Hamamı, Eylül ayından itibaren Erzurum Edebiyat Müze ve Kütüphanesi olarak hizmet vermeye başlayacak.” şeklinde konuştu.
Genel Sekreter Altınok, söz konusu çalışmalar için 169 bin 138 lira tutarında bir harcama yapılacağına dikkati çekerek, “İşi Mayıs ayında ihale etmiş, Haziran ayında da, yer teslimini yapmıştık.” dedi.
TARİHİ HAMAM 25 YIL ÖNCE TERKEDİLMİŞ VE KORUMASIZ BIRAKILMIŞTI…
Öte yandan Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Gündoğdu ise, “Erzurum’da Tarihi Yapılaşma ve Bazı Gözlemler” adlı araştırmasında, Askeriye Hamamı ile ilgili olarak şu görüşleri dile getiriyor. “Herkesin bildiği bir Askeriye Hamamı; bundan 25 yıl önce terk edildiğinde sapasağlam, içerisinde havuzu, kurnaları da bulunan bir yapı idi. Terk edildiği zaman korunması için hiç bir tedbir alınmayan bu hamam, yılların tahribatına maruz kalmış, içerisindeki bölümleri tanınmaz hale geldikten, yakınındaki 6 katlı devasa binalarla kuşatıldıktan sonra restorasyonu için faaliyete geçilip bu ecdat yadigarı kurtarılmaya çalışılmışsa da, bugün işlevsiz vaziyette kalmıştır.”