ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
EİT 2025 Kış Oyunları başladı
EİT 2025 Kış Oyunları başladı
Diyarbakır Annelerinden çağrı
Diyarbakır Annelerinden çağrı
Uzundereliler ‘Halk Sohbet’inde buluşuyor
Uzundereliler ‘Halk Sohbet’inde buluşuyor
Palandöken’de Dağ Kayağı heyecanı
Palandöken’de Dağ Kayağı heyecanı
Erzurum Bölge şampiyonası için yarıştılar
Erzurum Bölge şampiyonası için yarıştılar
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
5 Haziran 2009 Cuma - 04:13

Kütüphanecilikte “bilişim “damgası

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş, Ankara’da ‘Mobil Kütüphane Uygulamaları’nı anlattı.

Kütüphanecilikte “bilişim “damgası

28-29 Mayıs tarihleri arasında Ankara Hilton Otel’de düzenlenen l. Ulusal Mobil Devlet Konferansı, Atatürk Üniversitesi’nden bir akademisyeni de konuk etti. Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş, Türkiye’nin dört bir yanından katılımcıların bulunduğu konferansta, “Mobil Kütüphane Uygulamaları ve Özellikleri” konulu bir bildiri sundu.
ODABAŞ, BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN EĞİTİME KATKISINI ANLATTI
Yrd. Doç. Dr. Odabaş, bilişim teknolojilerinde yaşanan ilerlemelerin, eğitimden ticarete, güvenlikten sağlığa kadar sosyal yaşamın her alanını derinden etkilemeye başladığına işaret ettiği bildirisinde, teknolojik gelişme hızının ise, geçen birkaç yılla karşılaştırılamayacak kadar arttığını dile getirdi.
KÜTÜPHANELERDE DEĞİŞİM DÖNEMİ
Bu süreçten, kütüphane ve bilgi hizmetlerinin de nasibini aldığını anlatan Odabaş, “Örneğin dijital kütüphane hizmetleriyle birlikte bilgiye daha kolay erişilebilmiştir, ancak kütüphanelerin olmazsa olmazlarından biri olan okuyucuların kütüphane kullanım oranlarında hızlı bir azalma yaşanmıştır. Buna karşın kütüphaneler de, geleneksel hizmet anlayışından vazgeçerek, ağ tabanlı kütüphane hizmetlerine yönelmeye başlamıştır. Bunun son örneğini mobil kütüphane uygulamaları oluşturmaktadır.” diye konuştu.
“KÜTÜPHANELERDE DİJİTAL KATALOGLAMA SİSTEMİ”
Binlerce materyalden oluşan bir kütüphane koleksiyonunda, aradığını bulmada okuyucunun, onları kataloglamada teknik personelin ve rafları düzenlemede ise birim görevlilerinin sürekli ve önemli oranda zaman harcadığını belirten Odabaş, 3G ve WAP teknolojileri üzerinde geliştirilen sistemlerin, artık kütüphane materyalinin yeri ve kullanım durumu hakkında gerekli verileri mobil ürünler aracılığıyla kullanıcısına sunabildiğini bildirdi. Böylece kullanıcının materyale erişmek için kütüphanenin katalogunu kullanma gibi bir zorunluluğu bulunmadığına vurgu yapan Odabaş, “Bu sistem aynı zamanda doğru yerde bulunmayan yayınlara erişim engelini de ortadan kaldırmakta ve bu nedenle kütüphane görevlilerinin de iş yükünü hafifletmektedir. Bunun dışında katalog tarama işlemlerinden tam metin yayın sağlamaya ve kullanıcı duyurularına kadar mobil ürünler üzerinden sunulan çok sayıda kütüphane uygulaması bulunmaktadır. Örneğin kullanıcıların kütüphane kataloglarına mobil çözümler aracılığıyla erişmesi mobil kütüphane uygulamaları arasında en sık karşılaşılan hizmet türüdür. Kroski, çevrimiçi yöntemle erişilebilen ve OPAC (Online Public Access Catalog) adıyla bilinen katalog sistemlerinin mobil sürümünü MOPAC kavramıyla ifade etmektedir. Örneğin Hollanda Milli Kütüphanesi katalogu, Black Hills State Üniversitesi Kütüphanesi katalogu ve Bologna Üniversitesi İtalya Süreli Yayın Katalogu söz konusu yöntemle hizmete sunulan uygulamalardan sadece bir kaçıdır.” ifadelerini kullandı.
OKURLARA, DANIŞMANLIK HİZMETLERİ VERİLİYOR
Bununla birlikte dünyanın en önemli dijital kütüphanelerinden birini oluşturan Google’ın, kısa bir süreden beri bu hizmeti aynı zamanda mobil aygıtlar üzerinden sunmaya başladığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaşı, kullanıcıların, yaklaşık 1,5 milyon tam metin erişimli kitaba Google’ın mobil uyumlu kitap tarama ara yüzüne bağlanarak erişebildiklerini ifade etti. Ayrıca küresel düzeyde standartlaşmış kütüphane kataloglarını aynı ara yüz üzerinde tarayan WorldCat’ın da, mobil aygıtlar üzerinde kullanılabildiğini söyleyen Odabaş, şunları kaydetti: “Kütüphanelerin öncelikli hizmetlerinden biri de danışma hizmetidir. Danışma hizmetleri mobil kütüphanecilik hizmetleri içinde hayata geçen ilk uygulamalardan biridir. Özellikle üniversite kütüphaneleri olmak üzere çok sayı ve türde kütüphane SMS, hızlı mesaj ve sohbet sistemleri aracılığıyla kullanıcılara danışma hizmeti sunmaktadır. Kullanıcıları uygun kaynaklara yönlendirme, kütüphanenin ya da kütüphane içindeki bir bölümünün yönünü bulma sistemleri de mobil uygulamalar olarak bilinen sistemlerdir. Bu sistemler personel ve kullanıcının her ikisi için de kullanılmaktadır. Bunlardan ilki GPS sistemidir. GPS sistemleri bir yerleşim birimi ya da belli bir bölge içindi kütüphanelerin adreslerini bulma ve belli bir plan üzerinde ses, görüntü ve yazıdan oluşan yönlendirme hizmetidir. Genellikle kütüphane yerleşkesine yönlendirme amacıyla kullanılan GPS sistemleri aynı zamanda kütüphane içindeki belli bazı bölümleri bulabilmelerini de sağlamaktadır.” 
 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Yıldızlar Yeryüzüne Yansıdı"
Erzurum Sosyal hizmetler İl Müdürlüğü Nene Hatun Kız Yetiştirme Yurdu’nda ...
Köse’den Caz Rüzgarı
'Kariyer Günleri' kapsamında düzenlenen ve Erzurum'da bir ilk olan caz ...
Erzurum’dan Batıya Yansıma
Atatürk Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü öğretim ...
 
GSF’den Desen Sergisi
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü 1. sınıf öğrencileri ...
Yakutiye Medresesi restore ediliyor
GHA/Yakutiye Medresesi restorasyon çalışmalarına, en sonunda başlandı. ...
Renkli Kalemlerin Renkli Çocukları
Renkli Kalemler kreş ve çocuk evinin geleneksel hale getirdiği yıl sonu ...
 
“Kuş Cıvıltıları”
Oltu İMKB Yatılı İlköğretim Bölge Okulu (YİBO) öğrencileri “Kuş Cıvıltıları” ...
Uçurtma şenliğine 200 çocuk katıldı
Erzurum’un Pasinler ilçesinde Emniyet Müdürlüğünün düzenlediği uçurtma ...
Sahneler öğrencilerle şenlenecek
Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü ve Devlet Tiyatroları tarafından organize ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Yılın Yenisi
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Dadaşlar Diyarı'nın Gönül Valisine Veda
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Palandöken’in Bembeyaz Cazibesi
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
“Merhamet” Politikası ve Terör
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Kağıt gazete dönemi bitti!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva