Bir hayal daha gerçek oluyor. Türkiye’nin önemli kültür yatırımlarından biri olan 1 Milyon Kitap Kapasiteli Kütüphane Projesi’ne 10 Milyon TL ödenek çıktı. İçinde bulunduğumuz ayın sonuna doğru ihaleye çıkacak olan dev projede, temelin ise Kasım ayı ortalarında atılması planlanıyor.
Erzurum’a yapılacak 1 milyon kitap kapasiteli kütüphane için proje sürecinin tamamlandığını belirten Kültür Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, Ekim ayının sonunda ihaleye çıkacaklarının bilgisini paylaştı. 2017 yatırım programı kapsamına alınarak bir yıl içinde bitirilmesi planlanan Kütüphane için Kasım ayının ortalarında çalışmalara başlanacağını duyuran Almaz, “Bir hayali daha gerçekleştirdik” dedi. Şehirde adeta yeni bir yaşam alanı oluşturduklarını kaydeden Almaz, kütüphanenin hem Erzurum kültürüne, hem de turizmine büyük katkılar sağlayacağına dikkat çekti. Çevre illerden akademik çalışmalarını tamamlamak üzere Erzurum’a gelecek personellerin özellikle şehir turizmine katkı sunacağının altını çizen Almaz, “Türkiye’nin önemli kültür yatırımlarından biri şehrimize vuku buluyor” şeklinde konuştu.
KISACA ERZURUM’A YENİ BİR YAŞAM ALANI OLUŞTURUYORUZ
Proje için Ekim ayın sonunda ihaleye çıkacaklarını kaydeden Almaz, Kasım ayının ortalarında ilk kazmayı vurarak çalışmaları başlatacaklarını belirterek, “Merkez İl Halk Kütüphanesi Projemiz artık yavaş yavaş sona geldi. Bakanlığımızın 1 milyon kitap kapasiteli kütüphane projesi kapsamında Türkiye’de sadece 5 ilde yaptıracağı kütüphanelerden biri Erzurum’a yapılıyor. Biz bunu uzun süredir takip ediyorduk. Bir taraftan arsa tahsis ettik, daha bir proje ürettik ve projemiz artık yavaş yavaş sona geldi. Şuanda projemiz kabul edilip onaylanarak, 2017 yatırım programına alındı. Paramız Valilik YİKOB hesaplarına aktarıldı ve artık bugün itibari ile ihale kararı alındı. İhalemiz ay sonunda yapılacak ve Kasıma ayının ortalarında da kazmayı vuruyoruz. Bu sene projeyi tamamladık, eğer iklim bize biraz müsaade ederse başlamış olacağız. Ama inşallah seneye kütüphanemizin çok büyük bir bölümünü bitirmiş olacağız. Tahmin ediyorum seneye yavaş yavaş bitişini, tefrişatını konuşmaya başlayacağız. İçi son derece dijital olacak. Kütüphanemiz son teknoloji ile donatılacak. İçinde revirimiz, çocuk oyun alanları, sinema kulübü, spor salonu, konferans salonu, gençlere, çocuklara ve yetişkinlere özel alanlarımız var. Bunun yanında yine okuma salonları, ders çalışma salonlarımız var. Kısaca Erzurum’a yeni bir yaşam alanı oluşturuyoruz. İnsanlarımızın günlük ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri kafeteryalarımız var” diye konuştu.
ERZURUM KÜLTÜRÜNE VE TURİZMİNE BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK
Çevre illerden Erzurum’a gelerek akademik çalışmalar yapacak personellerin şehir kültür ve turizmine büyük katkı sağlayacaklarını dile getiren Almaz, Çevre illerden gelerek akademik çalışmalarını Erzurum’da yapacak misafirlerimize hizmet edebilen bir kütüphane olması benim hayalim. Bunun hem Erzurum kültürüne, hem de turizmine etki etmesini bekliyoruz. Çünkü çevre illerden akademik personeller buraya gelip belki günü birlik ya da belki günlerce burada çalışmalarını yaparak kentten ayrılacaklar. Şehrin turizm potansiyeline de çok ciddi katkı sağlayacak. Tabi öncelikle ilimizde bulunan öğrencilerimizin, ilimizdeki kültür camiasının faydalanması önemli. Benim hayalim bunu milli kütüphane formatında yapmak. Bakanlığımızla da görüştüğümüz format bu şekilde. Adeta randevu usulü ile çalışılacak. Bazı salonlarımız randevulu olacak. İnsanlar farklı ve uzak illerden çalışma yapmak için buraya geldiğinde yer bulma sıkıntıları olmayacak. Karmaşa olmayacak. O yüzden dijital randevu sistemi uygulayacağız. Ders çalışma salonlarını çok genişi tuttuk. Kütüphanemiz 6 bin metrekare kapalı alan üzerine 3 kat olarak inşa edilecek” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin önemli kültür yatırımlarından birinin Erzurum’da inşa edildiğine dikkat çeken
Almaz, hayal deneni başardıklarını vurgulayarak, “Erzurum kütüphane kullanım oranında Türkiye 3’üncüsü. Bu anlamda biz bu kütüphaneyi genelde ders çalışma anlamında önemsiyoruz. Malumunuz iklimden, sosyal yapıdan, ekonomik yapıdan dolayı öğrencilerimiz genelde kütüphanede ders çalışması yeğliyorlar. Biz onlara uygun bir ortam hazırlamakla mükellefiz. Türkiye’nin önemli kültür yatırımlarından birinin şehrimize vuku bulduğunu görüyoruz. Şuanda ihaleye çıkıyoruz. Bir zamanlar 1 milyon kitaplı kütüphane demiştim. Yaklaşık 10 ay evvel önce konudan bahsettiğimde benim hayal kurduğum düşünüldü. Hayal denildi fakat biz başardık” dedi.