ERZURUM gazetesi
Kış aylarının kurak geçmesi kuş göçlerini de etkiliyor. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi, her yıl nisan aylarında Avrupa ve Rusya’dan gelen kuş göçünün bu yıl gecikebileceğini söyledi.
ERZURUM’DA KAR YAĞIŞI AZLIĞI VE SONUÇLARI
Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları’na ev sahipliği yapan Erzurum’da kar yağışının az olması kanatlı hayvanları da yakından ilgilendiriyor. Dünya genelinde yaşanan kuş göçlerinin hava şartlarına göre değişkenlik gösterdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi, kurak geçen kış mevsiminin de göçü etkileyen faktörler arasında olduğunu söyledi. Afrika, Avrupa ve Rusya’dan gelen kuşların göç yollarının Erzurum’da kesiştiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Cemal Sevindi, bu yıl kuş göçünün gecikebileceğini veya azalabileceğini kaydetti. Sevindi, her yıl nisan ayında yaşanan göçün mayıs ayına da sarkabileceğini belirtti.
SEVİNDİ’NİN BİLİMSEL DEĞERLENDİRMESİ
Sevindi, hava şartları ile kuşların göç yolları arasındaki ilişkiyi şöyle anlattı: “2005-2007 yılı dönemini incelediğimizde kurak geçen kışlarda, kar yağışının az olduğu kış aylarında hava hareketliliğinin de az olduğunu görüyoruz. Yani yağış getiren hava kütleleri sahaya gelmiyor veya zayıf geliyor. Bu kuzey-güney yönünde hareket eden göçleri etkiliyor. Bize yağış getiren hava kütleleri, güneyden veya kuzeyden gelecek hava kütleleri geciktiği zaman bu durum göçü de etkiliyor. Sahaya gelen kuş sayısı düşüyor. Bu kapsamda genellikle her yıl nisan ayında yaşanan göç bu yıl mayıs ayına gecikebilir veya göç eden kuş sayısı az olabilir.”