Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler düzenlediği Basın toplantısı ile Gavurboğan’ın modern bir kent olacağını duyurdu. Çılgın Proje olarak nitelendirilen çalışma, heyecan uyandırdı.
Erzurum’da kentsel dönüşümün en güzel yüzü olarak gösterilen çalışmada toplam 944 konutun yıkılacağı Gavurboğan’a Bin 500 konutluk kent kurulacak 10 ile 20 katlı binaların inşa edileceği bölgede sosyal tesisler ağırlıkta olacak. Başkan Ahmet Küçükler projenin hayata geçirilmesi için gerekli hazırlıkların tamamlandığını açıkladı. Başkan Küçükler, şunları söyledi:
“Söz konusu bölgede yapığımız çalışma çerçevesinde 24 milyon lira ödedik. Bölgenin Toplam Kamulaştırma Bedeli 57 milyon lirayı bulacak. Projeye önümüzdeki yıl bahar ayında başlıyoruz. Bu çalışma Erzurum’umuza hayırlı olsun’’
"AB ATIK SU TESİSİ OLMAYAN BELEDİYEYİ MUHATAP ALMIYOR"
Başkanı Ahmet Küçükler, Avrupa Birliği'nin atık su arıtma tesisi olmayan belediyeleri muhatap almadığını da belirtti. "Belediyenin modern bir belediye olmasının en önemli şartı atık su tesisinin olmasıdır. Bizim 64 milyon Euro değerinde atık su projemiz var" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Müceldili Konağında düzenlediği basın toplantısında yaptıkları ve projeleri hakkında bilgi verdi. Başkan Küçükler, kenti gecekondulardan temizleyemeye başladıklarını, otobüs terminali, 240 dönümlük olimpiyat parkı, futbol kampı, et entegre tesisi ve bunun gibi çok sayıda projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.
Ahmet Küçükler, bir şehirde modern belediyecilik yapılıp yapılmadığını anlamak için belli kıstaslara bakıldığını anımsatarak şunları söyledi: "Bir belediyenin adam akıllı çalışıp çalışmadığına nasıl bakılır? Bunların ilki şehrinin içme suyunu arıtma tesisinden veriyor mu? Öyle doğal kaynaktan ya da kuyudan vermek Avrupa standartlarında belediyecilik olarak kabul edilmiyor. Çünkü suyun hem sağlık açından kontrolü, hem de devamlılığının garantisi anlamında içme suyu arıtma tesisi olmazsa olmazdır. İkinci olarak şehrin katı atık depolama tesisi var mı? Yoksa gelişi güzel vahşi depolama mı yapıyor. Üçüncü olarak hava kirliliği anlamında doğalgaz sistemi var mı? Yeşil alanı var mı? Dördüncü olarak otoparkları var mı? Son alarak ve en önemlisi atık su arıtma tesisi var mı? Şimdiye kadar herkes kanalları Karasu Nehri'ne bağlamış. Sen selamet, ben selamet. Kimse bu işin ihtiyaç olduğunu, bu işe milyon dolarlar harcandığını düşünmüyor. Belediyenin modern bir belediye olmasının en önemli maddesi atık su tesisinin olmasıdır. Avrupa Birliği, atık su tesisi olmayan belediyeleri muhatap almıyor. Her projede bunu ön şart koşuyor. Eğer tesis yoksa 'Ben seni şehir olarak kabul etmiyorum, sen atıklarla çevreyi ve dünyayı kirletiyorsun' diyor. Bizim 64 milyon Euro değerinde atık su tesis projemiz var. Herşeyi hazır."
CENAZE NAMAZLARI İÇİN TEK MEYDAN
Öte yandan Başkan Küçükler, kentte cenaze namazlarının her camiiden kaldırılamayacağını vurgulayarak, "Tebrizkapı'da bulunan Narmanlı Cami'sinin önünde meydan çalışmamız var. Orası hem meydan olacak, hem de özellikle Yakutiye bölgesinde her camide değil, artık cenazeleri tek bir camide toplamış olacağız. Orası bütün cenaze namazlarının kılınacağı bir meydan olacak" dedi
Büyükşehir Belediyesi’nin projeleri hakkında basın mensuplarına bilgi veren Başkan Küçükler, kentin alt yapı konusunda bütün çalışmalarını tamamladığını belirterek, bundan sonraki dönemde şehrin modern görünümüne kavuşması ve sosyal aktivitelerin artırılacağı bir döneme girileceğini söyledi.
ALT YAPI SORUNU ARTIK YOK
Belediyelerin hizmetlerinin değerlendirilmesinde 4 önemli etkenin bulunduğunu dile getiren Başkan Küçükler, “Birincisi, içme suyunun arıtma tesisleri aracılığıyla şehre verilmesidir. İkincisi katı atık depolama sisteminin varlığı, üçüncüsü hava kirliliğine karşı doğalgaz sisteminin kurulup kurulmadığı ve son olarak da yeşil alan çalışması ve otopark hizmetlerinin bulunup bulunmadığıdır. Büyükşehir Belediyesi son olarak atık su arıtma tesisi projesi ile bu temel hizmetlerin tamamını hayata geçirmiş durumdadır. Bosna ve Çaykara Caddeleri üzerinde başlatılan atık su arıtma tesisi projesinin tamamı 64 milyon Euro’dur. Büyükşehir Belediyesi olarak görev süremiz içerisinde alt yapı hizmetlerine önem verdik” dedi.
ERZURUM MODERN BİR GÖRÜNÜM KAZANACAK
Gaziler ve Şehitler Mahallelerinde gecekondu dönüşümü kapsamında sosyal konutların yükselmeye başladığını hatırlatan Başkan Küçükler, “Şehrimizin modern bir görünüm kazanması adına kentin dört bir yanında gecekondu dönüşüm çalışmalarını büyük bir hızla yürütüyoruz. Eski hayvan pazarı, imar iskan evleri ve Hasan-i Basri Mahallesindeki kentsel dönüşümü süratli bir şekilde devam ettiriyoruz” diye konuştu.
KÜLTÜR YOLU PROJESİNDE SONA GELİNİYOR
Tarihi Erzurum Kalesi ve çevresinde yürütülen Kültür Yolu Projesi kapsamında eski belediye binası ve Sosyal Güvenlik Kurumu binasının yıkılacağını anlatan Başkan Küçükler, “Gelecek yıldan itibaren Ulucami’nin karşısından başlamak kaydıyla ön tarafta bulunan işyerlerini boşaltmaya başlayacağız. 2013 yılı sonuna kale çevresini, projeyi esas alarak yüzde 80 hedefliyoruz” dedi.
ONLARCA PROJE TEK TEK TAMAMLANIYOR
Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarını yürüttükleri Hurdacılar Sitesi’nin tamamlanmak üzere olduğunu kaydeden Başkan Küçükler, “Olimpiyat Parkı, Aziziye Çok Katlı Otopar, Şehirlerarası Otobüs Terminali, Süt ve Süt Ürünleri Çarşısı ile projesi değiştirilerek altına iki katlı otopark yapılacak olan Numune Hastanesi yeşil alan çalışması, kamyon ve TIR garajı ile Nakliyeciler Sitesi, spor kompleksi, et entegre tesisleri, sanayi iş merkezi, Tebrizkapı Meydanı, Mevlana Vadisi, Erzurum AVM karşısına alt geçit, kültür ve kongre merkezi, Aziziye Parkı ve Meydanı, Üniversite kavşağından Tebrizkapı’ya kadar 5 ayrı meydan, Emirşeyh Mahallesi kentsel dönüşüm projelerini de kısa zamanda hayata geçireceğiz” diye konuştu.