//BAKAN ERGÜN KREDİ AÇILIMINI ANLATTI
Bakan Ergün, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanları ile İstişare Toplantısı'na katıldı. Bakan Ergün, yeni süreçler, ekonomik hayatın önemli unsurlarından olan esnaf ve sanatkarların önüne de bazı zorluklar çıkardığını anlatarak, bu zorlukların bilgi ve teknolojideki değişimle birlikte küreselleşmeyle gelen çeşitlilik baskısı, Uzak Doğu'dan gelen fiyat baskısı ve AB uyum süreciyle gelen kalite baskısı olarak ele alınabileceğini belirtti.
//YENİ SÜREÇ
Esnaf ve sanatkarların özellikle müşteri taleplerine duyarlılık, yeniliklere açıklık, değişimlere karşı esneklik gibi avantajları olduğuna değinen Bakan Ergün şöyle devam etti:
"Bu nedenle, bu avantajlı yönlerimizi daha etkin bir şekilde kullanmalı ve eksik yönlerimizi de telafi etmeliyiz. Bunun yolu, her yaş ve meslekteki esnaf ve sanatkarlarımızın doğru bir şekilde eğitilmelerinden geçiyor. Burada bir örnek vermek istiyorum: Esnaftan alışveriş yapmanın en keyifli yanı, esnaf ile kurulan o yakın ilişki, sohbet etmek ve hatta beraber bir bardak da çay içmektir. Bugün bir esnafın dükkanına girseniz, vitrinin camları iyi temizlenmemişse ve adam koltuğundan kalkıp, bilgisayardan başını çevirip, bir hoş geldiniz bile demiyorsa, böyle bir esnaf, müşteri ile kurduğu yakınlığı, yani sahip olduğu en önemli hazineyi çarçur ediyor demektir. Bir tane esnafın bu gibi olumsuz tavırlar içinde olması, sadece bu adamın işine zarar getirmiyor. Bu gibi yaklaşımlar, müşterilerin kaçmasına ve diğer esnafların da zarar görmesine neden oluyor. Aynı şekilde, esnafın sahip olduğu bir başka önemli avantaj, işinin inceliklerini en iyi şekilde bilmesi, işinde maharet sahibi olmasıdır. 2002 yılında Halk Bankası aracılığıyla sadece 154 milyon TL kredi kullanan esnafımızın 2009 yılı itibariyle kullandığı kredi miktarı, 21 kat artışla 3,3 milyar TL'ye ulaştı. Bu dönemde, esnafın fiili olarak ödediği kredi faiz oranları yüzde 47 seviyesinden yüzde 6,5'e kadar indi. Esnafımızın kullanabileceği kredinin üst sınırını da 5 bin TL'den kooperatifin mali yapısına göre 35 bin ya da 50 bin TL'ye kadar çıkardık."
//SİCİL AFFININ GETİRİLERİ
2009 yılının Ocak ayında çıkarılan sicil affıyla, Merkez Bankası nezdindeki negatif kayıtları sildiklerini dile getiren Ergün, böylece esnaf ve sanatkarlara yeniden kredi kullanabilme imkanı oluşturduklarını ifade etti. Bakan Egrün, "Nisan ayında açıkladığımız ve kısaca ESDEP olarak isimlendirdiğimiz Esnaf ve Sanatkarlar Değişim, Dönüşüm, Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı, 7 ana başlıktan ve 30 alt başlıktan oluşuyor. Bu strateji belgesi ve eylem planı 491 meslek kolunda faaliyet gösteren 2 milyona
yakın esnaf ve sanatkarımızın geleceğe çok daha bilinçli bir şekilde hazırlanmalarını sağlayacaktır. Strateji belgesi ve eylem planının uygulamaya geçmesiyle birlikte, esnaf ve sanatkârlarımız için yaptığımız çalışmaları, daha sistematik, tutarlı ve akılcı bir çizgiye çekeceğiz. Belgeyi hazırlarken, esnaf ve sanatkarların gelecek perspektifini oluşturacak temel hedef, öncelik ve tedbirleri belirledik" diye konuştu.
"Mesela esnafın mevcut örgütlenme modelini ve yapısını birlikte gözden geçirmek, fazla dağınık yapıyı daha derli toplu ve sade bir hale getirmek zorundayız" diyen Ergün şunları söyledi:"Esnafımızın çok dağınık bir örgütlenme yapısı var. 3 bin 200 tane esnaf sanatkar odası, 400'den fazla meslek kolu var. Bunlardan bir kısmı işlevini artık yitirmiş durumda. Bu kadar meslek kolu tanımlamasıyla, 3 binden fazla esnaf odasıyla, yani salkım saçak bir örgütlenme yapısıyla esnaf güçlenemez. Bu durum aynı zamanda kaynakların önemli bir bölümünün israf olmasına da yol açan bir sorun. Esnaf ve sanatkarımızın bu örgütlenme yapısını onu daha güçlü kılacak, işlevsel hale getirecek noktaya
taşıyacağız. Böylece Esnaf Değişim, Dönüşüm ve Destek Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda 2 yıl içerisinde bu konuda mevzuatı değiştirmek ve bunu bir güç birliği haline getirmeyi hedefliyoruz. ESDEP'i açıkladığımızda sizlere strateji belgesi ve eylem planının kağıt üzerinde kalmayacağını söylemiş, bu konuda söz vermiştik. Bu destek programlarının uygulamaya girmesiyle birlikte, KOSGEB'in kurum teşkilat yapısını güçlendirmek için, 81 ilde KOSGEB Merkez Müdürlüğü açılması kararını da aldık.
Böylece Anadolu'nun her yerinden KOBİ'ler ile esnaf ve sanatkarlarımızın desteklere kolayca erişmelerini sağlayacağız. KOSGEB'in yeni destek programlarında girişimcilik, yenilikçilik, işbirliği ve ortaklık faaliyetleri gibi alanlara öncelik veriyoruz."