İhsan KUMRU
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 7 yıl önce başlatmış olduğu ‘Morkaraman Koyun Irkının Halk Elinde Islah Projesi’ Erzurum’da hedefe ulaştı.
Erzurum İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı, Emrullah Akpunar, Projenin üreticilere katkısının göz ardı edilmeyecek derece de artısı olduğunu ve genel olarak Türkiye’deki koyunculukta Erzurum’un lokomotif il olmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
AKPINAR’IN AÇIKLAMASI
Emrullah Akpunar; “ Erzurum ilinde Mor Karaman ırkı hakim durumdadır ancak bunlarla beraber Akkaraman, Kıvırcık gibi ırkları da üreticilerimizde bulmak mümkündür. Bizim hedefimiz Erzurum ilinin Türkiye’de koyunculukta lokomotif il olmasını sağlamaktır. Yatırımcılarımız bölge şartlarını iyi analiz ettiği takdirde ilimizin küçükbaş hayvancılık için ne kadar elverişli olacağını göreceklerdir. Doğanın vermiş olduğu bu şansı girişimcilerimizin yatırıma dönüştürmesi için cesaret dışında hiçbir engel bulunmamaktadır. Ülkemizde hayvancılık politikalarının zaman içerisinde daha da sistematik bir hal alacağının diğer bir ifade ile rayına oturacağını varsayarsak Türkiye’deki koyunculukta Erzurum’un lokomotif il olması kaçınılmazdır. Halkımızın elindeki hayvanları ne kadar bilinçli şekilde ıslah edebilirsek ülkemiz ve Erzurum ekonomisine o kadar büyük katkı sunacağız. “ dedi.
Erzurum’da koyun ve keçi türlerinin yetiştiğini ve bölgenin bu ırkların yetiştirilmesinde ki artılarından bahseden Akpunar, ‘’Yaklaşık ilimizdeki küçükbaş hayvan sayısı damızlık olarak 500 bin civarındadır. Bu erkek ve dişi doğan kuzularla beraber yıllık bizim küçükbaş hayvan sayımız bir milyona yakın bir sayıya ulaşıyor. Bizim bölgemizde ki hayvanın ırkı Mor Karaman ırkıdır. Bölgeye asırlardır adapte olmuş ve karkas ağırlığı çok iyi olan aynı zaman da kendi bedenin de kışa hazırlıklı yağ deposu var. Dolayısıyla bölgemizde başka hayvan ırkları aramanın yanlış olduğunu düşünüyoruz. Denenen çeşitlerde var. ‘Romanos’ gibi başka başka çeşitler bu bölgeye adapte edilmeye çalıştı. Ama bir türlü Mor Karaman gibi yerini bulamadı ve yok oldular. Biz kendi materyalimizin üzerinde bakanlığın çıkarmış olduğu ‘halk elinde ıslah projesi’ vardır. ‘Halk elinde ıslah projesi’ ilimizde şuanda 12 bin 600 hayvanla yürütülmektedir. Yaklaşık 7 yıldır bu proje devam emektedir. Projenin amacı yetiştiricinin elindeki belli hayvan sayısını daha kaliteli daha verimli hale getirilmesi için teknik boyutta çalışmalar vardır. Damızlık materyalin, koç, anaç, kuzu ağırlıkları, yün verimi gibi çeşitli kalemler bu hayvandaki verimin artışını veya düşüklüğünü ortaya çıkarıyor. Dolayısıyla da kendi ırkı içerisinde verimi yüksek hayvanların damızlık olarak diğerlerine katılımıyla kaliteli bir mor karaman oluşturmaya çalışıyoruz. Zaten yetiştiricinin elinde olan mevcut hayvanları proje kapsamına alıyoruz ve proje liderimiz veteriner fakültesi dekan yardımcısı prof. Dr. Ahmet Yıldız bunları tekniksel yönden ve yapılacak katılımlarını araştırıyor’’ şeklinde konuştu