AHMET AKBUĞA-SONER İSTANBULLU (İHA) - Kurtuluş Savaşı'nda Nafiz Kotan tarafından orduya hediye edilen uçağın yeni yapılan benzerinin (replikası) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla, Erzurum Havalimanı içerisinde düzenlenen törenle açıldı.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nca alınan kararla, Erzurumlu tüccar Nafiz Kotan'ın, Türk ordusuna bağışladığı uçaklardan birinin maketini yaptırarak Erzurum Havalimanı'na asılması, düzenlenen tören gerçekleştirildi. 12 metre boyunda olan uçak maketine Erzurumlu Nafiz Kotan adı yazıldı.
Düzenlenen törene Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'da katıldı. Bakan Yıldırım törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her alanda büyük ilerleme kat ettiğini belirtti.
Bakan Yıldırım, Türkiye'nin, terörle mücadelede kritik öneme sahip yerli insansız hava uçağı ANKA'ya kavuşmak için gün saydığını ifade ederek, "ANKA ismini verdiğimiz İnsansız Hava Aracı Sistemi'ni üretmeyi başarmış bir Türkiye var artık. ABD ve İsrail'den sonra İnsansız Hava Aracı Sistemi'ni üretmeyi başarmış bir Türkiye görüyoruz" dedi.
HİZMETİN DEĞER GÖRMEDİĞİ DÖNEMLER GERİDE KALDI
"Hizmetin taltif edilmediği, tam tersine cezalandırıldığı dönemler artık geride kaldı" diyen Yıldırım, şöyle konuştu:"Hizmetin önünün kesildiği dönemler artık gerilerde kaldı. İşte size birkaç güzel haber veriyorum. Bakın 'ANKA' isimli 10 bin metre yükseklikte uçabilen, 24 saat havada kalabilen insansız hava aracını üretmeyi başarmış bir Türkiye var. ANKA'nın deneme uçuşları yapılıyor. Yakında ABD ve İsrail'den sonra stratejik yeteneğe sahip insansız hava aracı üreten sayılı ülkeler arasında Türkiye'yi de göreceğiz. Artık savunma sanayisi büyük bir ilerleme kaydetmiş Türkiye var. Daha önce ithal edilen savunma sanayimizin araç ve gereçleri büyük oranda Türkiye'de yapılır hale geldi. Kendi tanklarımızı üretebilen bir ülke haline geldik. Milli tankımız 'Altay'ın tasarımı bitti, ülkemizde ilk defa bir tankın üretimi için her türlü altyapı tamamlandı. İlk savaş helikopterimiz 'Atak', imalat bandına girmeye hazır hale geldi."
SAVUNMA SANAYİ
Türkiye'nin F-16 savaş uçaklarının modernizasyon merkezi haline geldiğini belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, şöyle konuştu:"Şu anda Türkiye F-16'ların modernizasyon merkezi haline geldi. Birçok komşu ülkeden gelen F-16 modernizasyonu artık Türkiye'de gerçekleşiyor. Savunma sanayimizin 2002 yılı ihracaatı sadece 247 milyon dolardı. 2010 sonu itibarıyla ihracaatımız 1 milyar doları aştı. Bu rakam kısa süre içerisinde, 3-4 yıl içerisinde 5 milyar doların üzerine çıkacak. Silahlı Kuvvetlerimiz, 2002 yılında modern silah ihtiyaçlarının sadece yüzde 25'ini yerli kaynaklardan temin edebiliyordu. Bugün Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyacı olan mühimmatın yüzde 52'sini yerli kaynaklarımızla üretir hale geldik. Hatırlayın Kıbrıs Barış Harekatı'nı...Uygulanan ambargoları, o günlerde çektiğimiz sıkıntıları...Ülkemizin bağımsızlığını, savunma sanayini dışa bağımlılıktan kurtarmak istiklalimiz kadar önemlidir. 9 yılda askerimizin ihtiyaç duyduğu toplam 24 milyar Dolar değerinde modernizasyon projesine başladık, bitirdik ve Silahlı Kuvvetler'in envanterine dahil ettik. Daha güzeli bu 24 milyar dolarlık modernizasyon projesinin yüzde 90'ını yerli katkılarla yaptık. Yurt dışından savunma ürünleri ithalatımızı yüzde 10'a düşürdük. İlk milli savaş gemimizi denize indirdik."
Yıldırım, Türkiye'nin günümüzde Malezya, Sudan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Pakistan, Güney Kore ve Hollanda'ya savunma sanayi ürünlerini ihraç eder hale geldiğini vurguladı
Daha sonra Nafiz Kotan isminin yazıldığı maket uçağın açılış kurdelesi kesildi.
Öte yandan; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kocaeli'de Kartepe isimli deniz otobüsünün kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce kaçırıldığının haberini alması üzerine Erzurum'daki programlarını iptal ederek uçakla kentten ayrıldı.
NAFİZ KOTAN KİMDİR? (1885 - 1946)
Nafiz Bey 1885 yılında Erzurum'da doğdu. Babası Hacı Ahmet Bey, annesi Esma Hanımdı. 1903 yılında Makbule Hanım ile evlendi, beş çocukları oldu. 1913'te ailesiyle İstanbul'a yerleşti. Birinci Dünya Savaşı sırasında Nafiz Kotan Beyin ordumuza bağış yaparak iki uçak armağan etmiştir. Nafiz Kotan ayrıca kendi parasıyla 4 uçak almıştır. Bu uçaklar İtalyan tasarımcı Celestino Rosatelli tarafından tasarlanmış, FİAT tarafından üretilmiş, 1918 yılından itibaren hizmete girmiş olan iki kişilik keşif uçaklarıydı. Kotan, 1946 yılında Erzurum'da vefat etti.
Nafiz Kotan, en zor döneminde orduya 6 uçak bağışlamıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne 21 Mayıs 1922 tarihinde teslim edilen ve 'Erzurumlu Nafiz' ile '174'üncü Alay' isimlerinin verildiği FIAT marka uçaklardan sonra Erzurumlu Nafiz Kotan'ın sonradan aldığı 4 keşif uçağının da 'Nafiz- 1', 'Nafiz- 2' , 'Nafiz- 3' ve 'Nafiz- 4' ile adlandırıldığının kayıtlara geçmişti. 30 Ocak 1921 günü Meclis Başkanlığına okunan telgraf (Sadeleştirilmiş haliyle): "İstanbul'dan satın aldığım ve buraya getirmeyi başardığım
uçak bugün geldi. Adıma orduya armağan ediyorum. Kabulünü dilerim. Düşmanın üzerine ilk bombayı atacak olana iki yüz lira ödül vereceğim. Milletimizin esenliğe kavuşmasını ve başarıya ulaşmasını Tanrı'dan diler, saygı ile ellerinizden öperim. Erzurumlu Hacımehmetzade Nafiz."