SAMET ÖZÜNAL(GHA) – Prof. Dr. Enver Konukçu, “Yeni Erzurum Stadyumu’na Kazım Karabekir Paşa’nın ismini vererek, Kara Kazım’a olan vefa borcumuzu ödeyebilirdik.” dedi.
2011 Kış Oyunları’nın açılış ve kapanış seremonileri için tasarlandıktan sonra görünümüyle birlikte ismi de değiştirilen Cemal Gürsel Stadyumu ile ilgili olarak “Kazım Karabekir” hatırlatması yapıldı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, Cemal Gürsel Stadyumu’nda yapılan isim değişikliğinin, Erzurum’un vefa borcunu ödeme noktasında değerlendirilebileceğini söyledi.
KAZIM KARABEKİR ADI VERİLEBİLİRDİ
Son şekliyle “Yeni Erzurum Stadyumu” adını alan tesislerin, Türkiye’nin birçok kentindeki stadyumlarda olduğu gibi tarihe mal olmuş şahsiyetlerin isimleriyle anılmasının çok daha mantıklı olacağını vurgulayan Konukçu, “Erzurum’daki stadyuma Kazım Karabekir Paşa’nın ismi de verilebilirdi. Hatta öyle ki, stadyumun bulunduğu bölge, Ermeni işgali altındaki Erzurum’a Kazım Karabekir Paşa komutasındaki Türk askerlerinin giriş yaptığı noktadır. Keşke böylesine önemli bir fırsatı değerlendirip, Kazım Karabekir Paşa’ya olan vefamızı da gösterebilseydik.” diye konuştu.
Erzurum’daki stadyumun, artık sıradan bir spor tesisi olmadığını, Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanını, Başbakanını, Meclis Başkanı’nı ağırladığını hatırlatan Prof. Dr. Enver Konukçu, “2011 Kış Oyunları’nın açılış ve kapanış törenlerinin gerçekleştirildiği stadyum, aynı zamanda Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou’yu da ağırlamıştır. Tüm dünyanın bildiği ve yakında gördüğü bu stadyuma, Kazım Karabekir Paşa’nın ismi çok daha yakışacaktır.” ifadelerini kullandı.
PAŞA, ERMENİ MEZALİMİNİN BOYUTLARINI GÖZLER ÖNÜNE SERMİŞTİR
Erzurum’da yaşanan Ermeni mezaliminin en somut kanıt ve belgelerinin bugünlere ulaşmasında, Kazım Karabekir Paşa’nın rolünün çok büyük olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Konukçu, “Bugün Türkiye’nin karşısına sık sık çıkarılan sözde soykırım iddialarını yalanlarken bile en çok başvurulan tarihi bilgi ve belgeler, Kazım Karabekir Paşa eliyle günümüze ulaştırılmıştır. Gerek hatıraları, gerekse yaptığı resmi yazışmalar, Erzurum’un dört bir yanında işlenen hunharca cinayetlerin ortaya koyulması bakımından önemlidir. Dolayısıyla Erzurum’un da, Kazım Karabekir Paşa’ya olan vefasını göstermesi gerekir.” dedi.
Erzurum’da Kazım Karabekir Paşa’nın adıyla anılan bir belediyenin, yeni ilçeler kurulmasıyla birlikte kapatıldığını anlatan Konukçu, Yeni Erzurum Stadyumu adı verilen eski Cemal Gürsel Stadyumu’nun ismiyle ilgili olarak yeniden bir gözden geçirmeye gidilmesi çağrısında bulundu.