FATİH GÜLNAHAR (İHA) - Yurt genelinde kontör dolandırıcılığı yaptıkları belirlenen 23 şüphelinden 14'ü sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Adli makamlara sevk edilen 23 şüpheliden İ.Y., M.Ş., L.Ö, İ.D., M.G., M.E.G., H.E.E., Y.A., E.Ö., Y.S., K.K., G.B., O.Ç. ve M.K. isimli şahıslar olmak üzere toplam 14 kişi mahkemece tutuklanırken, İ.N., M.Ç., M.S.Ç., S.K., C.B., R.Ç., H.Ö. ve V.T. isimli 8 zanlı ise adli kontrol kararı neticesinde serbest bırakıldı. F.Ö. isimli şahıs ise mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Erzincan polisi kontör dolandırıcılığı yapan şebekeyi çökerterek büyük bir başarıya imza attı. 10 ayrı ilin emniyet müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen operasyonda çeşitli yöntemler kullanarak, vatandaşlardan 1 milyon TL değerinde kontör yüklettiren 23 kişilik şebeke elemanları polisteki sorgusunun ardından Erzincan Adliyesi'ne çıkartıldı.
KONTÖR ŞEBEKESİ ÇÖKERTİLDİ
Erzincan Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ekipleri tarafından yurt genelinde kontör dolandırıcılığına yönelik 10 ay önce başlatılan çalışma sonucu binlerce kişiyi mağdur eden şebekeye büyük bir darbe vuruldu. Erzincan Emniyet Müdürü Mehmet Tüzel ve Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bizzat üzerinde durarak, başlatılan çalışmada İstanbul, Ankara, İzmir, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Kayseri, Şanlıurfa ve Tekirdağ gibi illerde ortak operasyon yürütüldü. 23 kişilik şebeke ile birlikte yaklaşık 400 bin TL değerinde simkart kopyalama sistemi ele geçirildi.
ŞEBEKENİN YÖNTEMLERİ ŞAŞIRTTI
Yurt genelinde son yıllarda artan kontör dolandırıcılığı üzerinde duran Erzincan Emniyet Müdürlüğü, kontör dolandırıcıların yöntemlerini de ortaya çıkardı. Şebeke yöneticileri vatandaşların telefon numaralarını tespit ederek, bu numaraları sahte isimlerle temin ettikleri GSM hatlarını kullanan şebeke operatörlerine ulaştırıyor.
Bu operatörler, aldıkları telefon numaralarına ulaşarak, önce kendilerini emniyet mensubu veya cumhuriyet savcısı gibi tanıtıyor. Aradıkları numaranın terör örgütlerince kullandığını ve olaydan kendilerinin sorumlu olduğunu söylüyorlar. Vatandaşa korku ve panik yaşatan şebeke üyesi operasyonun devam etmesi için para talebinde bulunuyor. Geçtiğimiz aylarda Erzincan'da bu yöntemi kullanan kontör dolandırıcıları bir vatandaştan yaklaşık 50 bin TL para dolandırdı.
Şebeke üyelerinin bir başka yöntemi ise ele geçirdikleri T.C. Kimlik bilgilerine kartsız havale işlemleri yaptırarak vatandaşları dolandırıyor. Yine vatandaşların sabit hatlarını arayan dolandırıcılar telefonlarının yönlendirildiğini ve kendilerinin verdiği şifreyi girmeleri gerektiğini belirterek, vatandaşın telefonunu başka bir numaraya yönlendirerek mağdur ediyorlar.
Şebeke elemanlarının en çok kullandığı dolandırma yöntemi ise TV programlarından veya promosyon şirketlerinden fotoğraf makinesi, kol saati gibi ödüller kazandığı yönünde vatandaşların telefonlarına mesaj atarak kendilerini araması isteniyor. Ödülü alabilmek için kontör göndermeleri isteniyor.
SİMKART KOPYALAMA CİHAZI YAPMIŞLAR
Yaşları 22 ile 45 arasında değişen ve bilgisayar kullanmayı çok iyi derecede bilen şebeke üyelerinin insanları kandırmak için psikolojik eğitim de aldıkları ortaya çıktı. Çeşitli illerde gözaltına alınan şahıslarla birlikte farklı GSM operatörlerine ait binlerce sim kart ele geçirilirken, bunların kopyalanması için kendi yaptıkları simkart kopyalama cihazları da teknolojiyi yakından takip ettiklerini ortaya çıkardı. Kullandıkları yöntemle yüz binlerce kontör ele geçiren çete üyeleri kontörleri internet
siteleri yoluyla illegal yoldan parça kontör satan bayilere ulaştırarak paraya çeviriyorlar. Bu yöntemle 10 ay içerisinde 1 milyon TL gelir elde ettikleri tespit edilirken, ele geçirilen telefon numaralarının sahiplerine ulaşarak, mağdur olanların tespit edilmesi ile miktarın daha da artacağı öğrenildi.
Şebekenin kullandığı cihazlar ve simkartlar ile birlikte, şebeke elemanlarından yöneticilere gönderilmek üzere hazırlanan 63 bin TL nakit para da basına tanıtıldı. Erzincan Emniyet Müdürü Mehmet Tüzel, düzenlediği basın toplantısında, değişen teknoloji ile birlikte dolandırıcılığın da şeklinin değiştiğini belirterek, bu tür dolandırıcılık olaylarının yurt genelinde sayısının çok fazla olduğunu söyledi. Türk Polisi'nin her türlü suçla olduğu gibi sanal suçlarla da mücadelesinin devam ettiğinin altını çizdi.