Ahilik Haftası nedeniyle, Gümrük Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü tarafından, Atatürk Üniversitesi işbirliği ile Nenehatun Kültür Merkezinde Ahilik Panelleri düzenlendi.
Panele, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hüseyin Koçan, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik, Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Panelde konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Türklerin 6 bin yıldır tarih sahnesinde oluşunun en önemli sebebinin kültür değerlerini korumalarından ileri geldiğini belirterek, bu kültür ve değerlerinin özünü ise Ahilik Kültürünün oluşturduğunu söyledi.
Ahilik, Türklerin Rönesansıdır
Türklerin, bu kültürel değerler ile çağın en yüksek medeniyetini kurduğunu vurgulayan Rektör Çomaklı, “Dünyada pek çok dinler, inançlar ile karşılaşan milletimiz kendine en uygun gelen İslam dinini kabul etmişlerdir. Milletimiz, bu dini seçerken hiçbir zorlama olmadan kendi istekleri ile bu yüce dine geçmişlerdir. İşte Ahilik tüm bu değerleri kaynaştıran ve hayata geçirilmesini sağlayan bir yeniliktir. Türklerin Rönesansıdır” dedi.
Çomaklı: “Ahilik anlayışı, toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlerin korunması ile mümkündür. Türklerin Anadolu'da bin yıldan beri varlığını sürdürmelerindeki sır, Ahilik anlayışı içerisinde bu değerlere saygı göstermeleridir.
Emeğin Karşılığı Çalışanının Alın Teri Kurumadan Ödenir
Bu anlayışa göre din, dil, ırk farkı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılmıştır. Bir toplumda sosyal tabakalaşma olabilir. Kimi zengin, kimi fakir olabilir; fakat ikisi arasındaki fark fazla olmamalıdır. Ahilik, zenginliğe karşı değildir. “Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak” Ahilikte bir ahlak kuralıdır. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalıdır. Ahilik, halkın sırtından geçinenlere, bir köşeye çekilip miskin miskin oturanlara karşıdır. Bu bakımdan Ahiliğin eğitimcilere ışık tutacak önemli özellikleri vardır.
Ahilik sisteminde, işyerinde çalışanlar ile çalıştıranlar arasında pek fark olmadığı gibi aralarında baba-oğul ilişkisi vardır. İşyeri, aynı zamanda sanatın ve ahlakın öğretildiği bir okuldur. Burada üretilen mal, belli bir ihtiyacı karşılayacak şekilde kusursuz ve tam olarak üretilir. Emeğin karşılığı çalışanının alın teri kurumadan ödenir. İşyerlerinde çalışan ve çalıştıranlar dayanışma içerisindedir. Bu uygulama emek ve sermayenin barışık olduğu bir model oluşturur. Dayanışma ve birlikteliğimize en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde bahsettiğimiz bu güzel kültür unsurlarını devamlı olarak yaşatmak arzusuyla, panelin ilimiz ve ülkemiz adına hayırlar getirmesini diliyor, hepinizi saygılarımla selamlıyorum” ifadelerini kullandı.
Erzurum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat ise Ahiliğin Türk halkı ve kültürü açısından çok önemli olduğuna değinerek, Türk kültürünün ayrılmaz bir parçası olarak değerlendirdi. Fırat, odalar birliği olarak her yıl çeşitli etkinliklerle Ahilik Haftasını kutladıklarını söyleyerek, esnaf ve sanatkârlar ile halkın her daim birlik ve beraberlik içerisinde olduklarını ifade etti.
Toplumdaki birlik, beraberlik ve yardımlaşmayı en güzel şekilde hayata geçiren kurumun Ahilik olduğunu belirten Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Hüseyin Koçan, Ahiliğin Anadolu coğrafyasında milli ve manevi ruhun oluşmasına da katkıda bulunduğunu söyledi. Koçan: “Ahilikte insan dayanışmacı bir ruh yapısına sahiptir. Birlik ve beraberlik içinde büyük hedeflere yürümek mantığına dayanır. Zengin ile fakir, üretici ile tüketici, emek ile sermaye, millet ile devlet Yani toplumun bütün fert ve kurumları arasında iyi ilişkiler ve denge kurarak herkesin huzur içerisinde yaşaması hedeflenmiştir” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Altındal da ahiliği hatırlamak ve ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli'yi anmak üzere düzenlenen panele katılanlara teşekkür etti. Altındal, her yıl Eylül ayında bir hafta boyunca Kırşehir merkez olmak üzere 81 ilde ahilik etkinliği düzenlediklerini, bu etkinlikleri yıla yaymak istediklerini ifade ederek, amaçlarının ahiliği 365 gün boyunca yaşanılır değerler haline getirmek olduğunu ifade etti.
Altındal: “Bakanlığımızın aldığı kararla Türkiye'deki üniversitelerde ahilik panelleri düzenliyoruz. Bu programlara esnaf odalarının yanı sıra ticaret odaları, esnaf kefalet kooperatifi gibi birçok sivil toplum kuruluşları (STK) katılmakta ve sanatsal, sportif etkinlikler ile tiyatro gösterileri düzenlemektedir. Ahilik geleneğini anlatmak için bakanlık koordinasyonunda sempozyum, çalıştay ve konferanslar düzenliyoruz. İlk sayısı Eylül ayında piyasaya sunulan "Ahiname" isimli birde dergi çıkardık” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Ahilik Paneline geçildi. Moderatör Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Yatkın olurken, panelistler ise "İş ve Meslek Ahlakında Ahilik" konusuyla İktisadi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Öndeş ile "Sosyo Ekonomik Açıdan Ahilik Teşkilatı" konusuyla Lojistik ve Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fehim Bakıcı oldu. Panelin ardından ise Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik bir söyleşi gerçekleştirdi.