Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan bazı kitapların artık basılmadığını ve okunmadığını bileterek, bu tür kitapları kütüphaneden kaldırmak gerektiğini söyledi. Atatürk Üniversitesi’nde “Kitaplığımdaki kitapları ayıklayabiliyor muyum?” konulu bir konuşma yapan Hızlan, her işte ayıklamanın önemli olduğuna dikkat çekti.
Kişisel kütüphanelerde çeşitli nedenlerle bu ayıklamanın zor ama kaçınılmaz olduğunu, ancak, ülkede yayınlanan bütün kitapların Milli Kütüphanede mutlaka yer alması gerektiğini anlatan Hızlan, araştırmacılar için bunun tarihi bir önemi olduğunu vurguladı.
DÖNEMSEL TEMALAR
Dönem dönem bazı temaların ele alındığı romanların çok sattığını, fakat etkilerinin çok çabuk yok olduğunu da anlatan hızlan, aşk, macera, kişisel gelişim kitaplarından örnekler verdi.
Kalıcı edebiyatın, klasiklerin, aradan yüz yıllar geçmesine rağmen basılmaya ve okunmaya devam ettiğini anımsatan Hızlan, bu eserlerde, insanın doğasının en iyi şekilde ortaya konulduğunu, onları klasik yapanın da bu özellikler olduğunu belirterek, Şekspir’in eserlerini buna örnek gösterdi.
“Bugün de çok satan kitaplar var, fakat bunların edebi bir değeri olmadığı gibi, insana bir yararı da yok” saptamasını yapan hızlan, günübirlik yaşamanın, bireyi, dolayısıyla toplumu cahilleştirdiğini ileri sürdü.
ANSİKLOPEDİLERİN ÖNEMİ
Antolojilerin, ansiklopedilerin önemli olduğunu fakat, tem başlarına asla yeterli olmadıklarını anlatan Hızlan, her geçen gün yaygınlaşmaya devam eden e-kitap’ları ise sevmediğini, kağıda basılı eserlerin birçok yönden insanı daha çok ‘doyurduğunu’ kaydetti.
Konuşmadan sonra Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. hikmet koçak, Doğan Hızlan’a bir teşekkür plaketi verdi.