Kış mevsiminde yavaşlayan metabolizmanın, kilo almaya sebep olabileceği bildirildi. Erzurum Şifa Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Dr. Nursel Günay, kış aylarında fiziksel aktivitelerde meydana gelen azalmanın, kilo almaya sebep olacağını söyledi. Kışın gecelerin uzun, gündüzlerin de kısa olması nedeniyle beslenme alışkanlıklarının değişeceği ve gece atıştırmalarının atacağını kaydeden Günay, “Böylelikle zaten yavaş olan metabolizma hızımız daha da zayıflar ve kullanılamayan enerji yağ olarak depo edilir” dedi.
EK GIDA İHTİYACI
Kış aylarında soğuktan korunmak için belirli bir ısıya ulaşma ihtiyacı hisseden vücudun, ek enerji gereksinimi olacağını ve bunu da besinler yoluyla elde edeceğini anlatan Diyetisyen Dr. Günay, “Soğuk kış aylarında vücudumuz kendisini soğuklardan korumak için gerekli bir ısıya ulaşmak zorundadır. Bu ısıya ulaşmak içinde ek olarak enerjiye ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacını da besinlerden alır. Biz üşüdükçe enerjiye olan gereksinimiz artar ve daha fazla besin tüketmeye başlarız. Fazla miktarda besin tüketimi ile kilo almak kaçınılmaz olur. Ayrıca demir minarelerinin önemli fonksiyonlarından biri de, bağışıklık sistemimizdeki enzimlerin bir parçası olarak bizi enfeksiyonlardan korumasıdır. Bu yüzden beslenmemize demir ihtiva eden besinleri ilave etmemiz ve maksimum biyo yararlılık sağlayabileceği içinde demir ihtiva eden besinlerin, C vitamini içeren besinlerle birlikte alınması gerekmektedir” diye konuştu.
DİYETİSYEN DR. GÜNAY’DAN KIŞ BESLENME ÖNERİLERİ
Kış mevsimlerinde bağışıklık sistemini güçlendirecek, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyacak bir beslenme şeklinin benimsenmesi gerektiğini kaydeden Diyetisyen Dr. Nursel Günay, bu alışkanlığın, metabolizmayı güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olunmasını sağlayacağını dile getirdi. Günay, metabolizmanın güçlendirilmesi için antioksidan olan A ve C vitaminlerinden yeteri miktarda almamız gerekiyor. Bu vitaminlerden zengin olan besinler genel olarak sebze ve meyvelerdir. Turunçgiller, havuç, brokoli, lahana, yeşil biber, maydanoz, kabak, karnabahar, roka ve tere gibi besinler, bu açıdan oldukça zengindir” şeklinde konuştu.
Meyvelerin kabuklu olarak tüketilmesinin büyük önem taşıdığını aktaran Günay, meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisinin yenmesinin daha sağlıklı olduğunu belirtti.
Diyetisyen Dr. Nursel Günay, kış mevsiminde sağlıklı beslenebilmek için şu tavsiyelerde bulundu: “Eğer meyve suyu içilecekse taze sıkılmış olmasına özen gösterilmelidir. Çay ve kahve tüketmek yerine bitki çayları, özellikle kuşburnu çayı ya da meyve suyu tüketmek daha sağlıklıdır. Salata tüketmek (özellikle yeşil ve sarı yapraklı sebzelerle yapılmış olan) C vitamini almamızı sağlar. Sebzelerin çok ince doğranmaması, sebzelerin doğranmadan önce yıkanması
Büyük önem taşır, çünkü tam tersi durumlarda vitamin kayıpları söz konusu olacaktır. A vitamininin kaynakları; karaciğer, süt ve yumurta, aynı zamanda sarı renkli meyve ve sebzelerdir.”