ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurum kamuda farkındalık sürecinde
Erzurum kamuda farkındalık sürecinde
Erzurumspor sezonun en zorlu maçına çıkacak
Erzurumspor sezonun en zorlu maçına çıkacak
TRENDYOL 1. Ligde 13. Hafta mesaisi
TRENDYOL 1. Ligde 13. Hafta mesaisi
TRENDYOL 1. Ligde 13. hafta
TRENDYOL 1. Ligde 13. hafta
Erzurum Maarif Kongresinde geri sayım
Erzurum Maarif Kongresinde geri sayım
HABERLER>EKONOMİ
11 Ekim 2008 Cumartesi - 04:28

“Kerti Peynir” Erzurum Mutfağının Vazgeçilmezi

Yaz mevsimlerinde kahvaltı sofralarının civil peynirle süslendiği Erzurum’da, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte ‘kerti peynir’ de piyasaya çıktı. Kilosu 8 YTL’den kapış kapış edilen ve halk ‘kerti’ ya da ‘tulum’ şeklinde adlandırılan peynir, küflü çeşitleriyle birlikte adeta havada kapılıyor.

“Kerti Peynir” Erzurum Mutfağının Vazgeçilmezi

KERTİ PEYNİR SEZONU BAŞLADI

Erzurum’da 11 yıldır peynircilik yapan İrfan Aral isimli esnaf, kerti peynirin pazara çıkmasıyla birlikte işlerin de hareketliğini söyledi. Vatandaşların, kışlık peynir ihtiyaçlarını gidermek için Erzincankapı’ya akın ettiğini dile getiren Aral, “Yaz aylarında pek iş olmuyor. Yazın kerti peynir olmadığı için, piyasa da durgun oluyor. Ama köylü vatandaşlarımız evlerinde yazdan hazırladıkları kerti peyniri yavaş yavaş gün yüzüne çıkarmaya başladı. Bu da işlerimize hareketlilik kazandırdı. Çünkü kerti peynir, Erzurum için vazgeçilmezdir. Bu nedenle taliplisi de çok oluyor” diye konuştu.

Kerti peynirin, kışlık ihtiyacını gidermek isteyen vatandaşlar tarafından testi ya da keçi postundan yapılan tulumlarla satıldığını vurgulayan İrfan Aral, basma peynirin küflenmişinin çok daha lezzetli ve fiyatının da diğerlerine göre daha fazla olduğunu söyledi.

KIŞ MEVSİMİ İÇİN TERCİH EDİLEN KERTİ PEYNİR NASIL HAZIRLANIYOR?

Peynir satıcısı İrfan Aral, kerti peynirin hazırlanmasını ise şöyle anlattı: “Civil peynir ve lor karışımından elde edilen kerti peynirin hazırlanması oldukça zahmetlidir. Peynir ve lor seçimi doğru yapılmışsa, kış için hazırlanan kerti peynirin tadına doyum olmaz. Testiye ya da tuluma, bir kat lor, bir kat peynir serpiştirilip, basılmak suretiyle hazırlanan kerti peynir, daha sonra külle kapatılır ve ters çevrilir. Fazla sıcak olmayacak şekilde hazırlanan bir ortamda bir-kaç ay bekletilir. Ekim ve Kasım aylarında da, sofralara sunulur. Basılan peynirin göğermesi için basılırken, karışım içerisine bir miktar süt ilave edenler de var”

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Besicilik “depresyonda”
Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, hayvancılık sektörünün ...
Merkez Bankasından Para Uyarıları
Merkez Bankası, vatandaşları, yırtılmış banknotları bantla yapıştırmamaları, ...
İhracatta 2023 vizyonu
DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Şengel:Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümünde ...
 
Puşta Odunu, Dar Gelirlilerin Tercihi
Erzurum’da havaların soğumasıyla birlikte kış hazırlıkları da başladı. ...
Kışlık Erzak Piyasası Hareketlendi
Ekim ayıyla birlikte gece sıfırın altına düşen hava sıcaklıkları, kış ...
Ucuz Kömüre Yoğun İlgi
Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Erzurum Şube Başkanı Hikmet Ateş, dernekleri ...
 
DOSİAD “Teşvik Süresi Uzatılmalı”
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı ...
DAİB İhracat verilerini Açıkladı
Doğu Anadolu Bölgesi'nde ihracatta tırmanış sürüyor. 2008 yılının ilk ...
Ekmek İsrafı Ciddi Boyutta
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, Türkiye'de ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Hırsızlığa ‘zulüm’ dedikleri yerden buyurun!
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Peki bu işleri kim yapsın?
Ayhan Kara
Ayhan Kara
Bevval-i Ceh-i Zemzem: FETÖ ve İblis..
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Hitabetin İhtişamı ve Hikâyenin Gücü
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
Ehramlı kadınlar çiftçi olamaz mı yani?
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva