KERTİ PEYNİR SEZONU BAŞLADI
Erzurum’da 11 yıldır peynircilik yapan İrfan Aral isimli esnaf, kerti peynirin pazara çıkmasıyla birlikte işlerin de hareketliğini söyledi. Vatandaşların, kışlık peynir ihtiyaçlarını gidermek için Erzincankapı’ya akın ettiğini dile getiren Aral, “Yaz aylarında pek iş olmuyor. Yazın kerti peynir olmadığı için, piyasa da durgun oluyor. Ama köylü vatandaşlarımız evlerinde yazdan hazırladıkları kerti peyniri yavaş yavaş gün yüzüne çıkarmaya başladı. Bu da işlerimize hareketlilik kazandırdı. Çünkü kerti peynir, Erzurum için vazgeçilmezdir. Bu nedenle taliplisi de çok oluyor” diye konuştu.
Kerti peynirin, kışlık ihtiyacını gidermek isteyen vatandaşlar tarafından testi ya da keçi postundan yapılan tulumlarla satıldığını vurgulayan İrfan Aral, basma peynirin küflenmişinin çok daha lezzetli ve fiyatının da diğerlerine göre daha fazla olduğunu söyledi.
KIŞ MEVSİMİ İÇİN TERCİH EDİLEN KERTİ PEYNİR NASIL HAZIRLANIYOR?
Peynir satıcısı İrfan Aral, kerti peynirin hazırlanmasını ise şöyle anlattı: “Civil peynir ve lor karışımından elde edilen kerti peynirin hazırlanması oldukça zahmetlidir. Peynir ve lor seçimi doğru yapılmışsa, kış için hazırlanan kerti peynirin tadına doyum olmaz. Testiye ya da tuluma, bir kat lor, bir kat peynir serpiştirilip, basılmak suretiyle hazırlanan kerti peynir, daha sonra külle kapatılır ve ters çevrilir. Fazla sıcak olmayacak şekilde hazırlanan bir ortamda bir-kaç ay bekletilir. Ekim ve Kasım aylarında da, sofralara sunulur. Basılan peynirin göğermesi için basılırken, karışım içerisine bir miktar süt ilave edenler de var”