42 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN KESİLİYOR
Erzurum'da et kesim tesislerinin 420 bin büyükbaş, 262 bin küçükbaş hayvan kesim kapasitesine sahip olduğunu dile getiren Harmandar, tesislerde yılda 42 bin büyükbaş hayvanın kesilip, işlendiğini ifade etti.
ET KESİM HEDEFİ
Yıllardır et kesim tesislerinin hedefinin bulunmadığını vurgulayan Harmandar "Et kesim tesislerinde en önemli işleve sahip olan ve Et Balık Kurumu'na ait kombina bile hayvan gelirse keseriz, gelmezse bekleriz anlayışındadır. İlimizde hayvancılığın gelişmesi için et kesim tesislerinin standartlara uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Et kesim tesisleri bir plana bağlanmalı, mevsimle besi dönemleri ve kurban bayramları dikkate alınarak kesim stratejisi oluşturulmalıdır." dedi.
MEZBAHALAR VE KAPASİTE KULLANIMI
Et kesim tesislerinin yıllar önce hayvancılığının geliştirilmesi amacıyla kurulduğunu, ancak işlevini yerine getiremediğini anlatan Harmandar tesislerin halen ortalama yüzde 10 gibi çok düşük kapasite ile çalıştığı ve bunun Erzurum hayvancılığının pazarlama sorununu çözemeyeceğinin göstergesi olduğunu kaydetti.
Türkiye’de tarım ve hayvancılıkta da bölgeler arasında haksız bir rekabetin bulunduğunu ve bu durumun görmezlikten gelinmeye devam ettiğini öne süren Mücahit Harmandar, iklim şartları ve fiziki koşulları ile Erzurum’un ve Doğu’nun, Türkiye’nin batısıyla aynı safta tutulmaması gerektiğini belirterek, soru konusunda çözüm üretilmesini istedi
Harmandar, “Türkiye’nin batısında besi hayvanları 6 ay boyunca ahırda kalmıyor. Bizim topraklarımızdan aldığımız mahsulle, batıdaki topraktan alınan mahsul miktarı ve hasat sayısı bir midir? Değildir. Zaten mazot fiyatları yerinde durmuyor. Bu durumda bizim çiftçimizin ayakta kalma şansı yoktur, rekabet edemez çünkü. Ama buna bir tedbir alınmalı. Erzurum, çok önemli iki sektörden elini yavaş yavaş çekmeye başladı. Biri tarım, öbürü hayvancılık” diye konuştu.