Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mustafa Bulat, “Erzurum’un, kendi kimliğini, kültürünü ve sanat birikimini ifade edecek bir kent meydanına ihtiyacı var.” dedi.
DOSİAD’A DESTEK
2011 Kış Oyunları’na ev sahipliği yapacak olan Erzurum’a, bir ‘kent meydanı’ kurulması yönünde ilk kez DOSİAD tarafından dillendirilen teklif, yeniden gündeme geldi. Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mustafa Bulat, 2011 öncesinde Erzurum’un, kent kimliği ve kültürünü yansıtacak bir meydana ihtiyaç duyduğunu söyledi.
KENT MEYDANI TASARIMI
Şehrin, yüzyıllar boyunca çeşitli medeniyetlere kucak açmış bir yerleşim merkezi olduğuna dikkati çeken Bulat, hem Selçuk, hem de Osmanlı’nın izlerini taşıyan Erzurum’un, tarihini, kültürünü ve sanat birikimini yeteri kadar ifade edemediğini kaydetti. Erzurum’un çağdaş bir görünüm kazanmasının, 2011 Kış Oyunları’na hazırlık kapsamında büyük önem taşıdığını dile getiren Bulat, bu hazırlıklar çerçevesinde, çeşitli ‘kent meydanı’ tasarımları yapılması çağrısında bulundu.
ERZURUM’UN TARİH VE KÜLTÜRÜNÜ İFADE ETMEYE İHTİYACI VAR
Erzurum’un sahip olduğu her tarihi eserde, ya Selçuklu, ya da Osmanlı’nın izlerinin bulunduğunu dile getiren Doç. Dr. Mustafa Bulat, bu durumun, kentin tarihi niteliğinin bir nişanesi olduğunu belirterek, “Erzurum’un, tarihi ve kültürü kadar, sanat birikimi de büyük bir öneme sahip. Bu sanat birikimi ön planda tutarak, aslında içinde yaşadığımız şehrin hakkını da teslim etmiş olabiliriz. Erzurum’un, tarihini, kültürünü, kimliğini ve sanat birikimini ifade etmeye ihtiyacı var. Bunun yolu da, bu zenginliklerin görsel olarak ön planda tutulacağı bir kent meydanıyla mümkündür.” diye konuştu.
2011 TARİHİ VİZYONU ÖNE ÇIKARMALI
Erzurum’un, yüzyıllardır 7 kapısıyla anılan bir şehir olduğunu vurgulayan Mustafa Bulat, bu kapıların her birinin, aslında Erzurum’un geleceğine açılan kapılar olabileceğini ifade etti. Bulat, “Erzurum’da 2011 Kış Oyunları’na hazırlık kapsamında kent çağdaş bir görünüme kavuşturulurken, kentin tarihi, kültürü, kimliği ve sanat birikimi de mutlaka hesaba katılmalıdır. Kent için alternatif meydanlar tasarlanarak, bütün birikimleri bu meydanlarda teşhir edilebilir.” şeklinde konuştu.
“KENT MEYDANINDA ORGANİZASYONLAR GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR”
Erzurum’da oluşturulacak bir kent meydanının, bugüne kadar yapılmış en güzel çalışmalardan birisi olabileceğini vurgulayan Bulat, kent kültürünü ifade etmenin en mantıklı yolunun bu meydandan geçeceğini belirtti. Doç. Dr. Mustafa Bolat, “Şehri anlatan bir kent meydanında, ulusal ve uluslararası çeşitli organizasyonlar yapılabilir. Ünlü sanatçılar ve yapıtları, bu meydanda teşhir edilerek, hem kenti tanıtma imkanı bulunur, hem de görsel sanatçıların dikkati Erzurum’a çekilebilir. Yerel yönetimlerin bu hususta ilk adımı atmaları gerekmektedir. 2011 Kış Oyunları’nın yapılacağı Erzurum, olimpiyat oyunlarına kadar mutlaka bir kent meydanına kavuşturulmalıdır.” dedi.