DURSUN MURAT AYDIN-ERZURUM (İHA) - Kış aylarının vazgeçilmezlerinden fırın ketesi ve katmer fırınlarda boy göstermeye başladı. Köylerin yanı sıra Oltu ilçe merkezindeki hemen her mahalle arasında bulunan fırınların dumanı tütmeye başladı.
Özellikle kış aylarında mahalle aralarındaki fırınlarda ev hanımlarının bir araya gelerek yaptıkları kete ve katmerler, eski bir geleneğin sürdürülmesinin adeta en önemli göstergelerinden de birisi.
Kendi elleriyle kete ve katmer pişiren ev hanımları dışarıda satılanlarla kendi yaptıklarının kıyaslanamayacağını öne sürerek, bu geleneği sürdürmeye kararlı olduklarını dile getirdiler.
Kete ve katmer yapma konusunda bir hayli usta olan ev hanımları “Kahvaltıda sıcak bir kete veyahut katmerin yerini hiçbir şey tutmaz. Kete ve katmer, yöremize özgü oldukça meşhur bir lezzettir. Özellikle kışın evde oturmak yerine mahalle aralarında bulunan fırınlarda birkaç kişi bir araya gelerek soframıza farklı bir lezzet katmaya çalışıyoruz. Bunu da keyifle yapıyoruz.” diye konuştular.
Bayanlardan Nadime Bülbül ise “Biz Erzurumluyuz Erzurum’un kışı ve ketesiz duramayız” dedi.