E.MEHMET YILMAZ
ERZURUM (İHA) - Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER), 26 Şubat 1992 yılında Azerbaycan’ın Hocalı Kentinde Ermenilerce işlenen cinayetlerin CD’sini ABD Senatosu üyelerine gönderdi. Aynı CD’ler yurt dışında 698 merkeze daha gönderiliyor.
ASİMDER Başkanı Yrd. Doç. Dr. Savaş Eğilmez, Atatürk Üniversitesi’nde düzenlediği basın toplantısında, Rusların da verdiği destekle Ermenistan Silahlı Kuvvetlerinin 936 kilometrekarelik alana sahip ve 2 bin 605 aileden ibaret 11 bin 356 kişinin yaşadığı Azerbaycan’ın Hocalı kentini, 26 Şubat 1992 tarihinde, tehcire ve katliama maruz bıraktığını ve kentin tamamıyla yok edildiğini söyledi.
Hocalı kentinde sivil, kadın, çocuk, yaşlı ayırımı yapmadan resmi rakamlara göre 613 insanın 11 saat gibi kısa bir zaman içinde hunharca katledildiğini anlatan Eğilmez, şöyle devam etti: “Katledilenlerin 63`ü çocuk. 106`sı kadın ve 70`den fazlası ise yaşlı olarak kayıt altına alındı. 25 çocuk öksüz kaldı. 130 çocuktan her biri ya annesini ya da babasını kaybetti. Yetmiş altısı çocuk, 487 kişi yaralandı. Bin 275 kişi rehin alındı, 150 kişinin akıbeti halen bilinmiyor. Bu kadar vahşiliği yapan bir grubun, bu 150 kişiye neler yapabileceğini düşünmek bile insanın nefesini kesiyor. Hocalı kenti haritadan silindi. Hocalı’nın 5 bin 379 sakini mülteci durumuna düştü. Üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin birçoğunun yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, kulak, burun ve kafaları ile vücutlarının çeşitli uzuvlarının kesildiği tespit edildi.”
EĞİLMEZ’İN AÇIKLAMASI
“Hocalı`da katledilen sadece Azerbaycan insanı değil, katledilen insanlık olmuştur,” diyen Eğilmez, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hocalı Katliamını ve Karabağ`daki işgali, katliamları doğrudan ve dolaylı olarak destekleyenleri bir kere daha kınayarak lanetliyoruz. Konuyla ilgili dört dilde hazırladığımız kısa belgeselle, bu katillerin gerçek yüzünü bütün dünyaya yeniden anlatacağız. Bu belgeseli Amerika Birleşik Devletleri Senatosu’nun yüz üyesine ve 435 temsilciler meclisi üyesine göndermeye başladık.
Ayrıca ABD’de faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin 28’ine, yine ABD’nin önde gelen medya temsilcilerinin 15’ine ve Ermeni diasporası çatısı altında faaliyet gösteren 20 vakıf ve derneğe, Fransa, Almanya ve İngiltere’deki medya temsilcileri ve önde gelen sivil toplum örgütlerinden yüz tanesine göndereceğiz. Böylelikle ilk aşamada 698 merkeze 26 Şubat 1992 tarihinde Hocalı’da yaşanan insanlık dışı olayları anlatmış olacağız.”
Eğilmez, Atatürk Üniversiteli ASİMDER üyesi öğrencilerle gerçekleştirdiği basın toplantısında kendilerine maddi ve manevi destek veren Atatürk Üniversitesi yetkililerine de teşekkür etti.