ADANA (İHA) - Merhum Şair-Yazar Dr. Hasan Ali Kasır’ın özel kütüphanesinde bulunan kitapları, Çukurova Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kütüphanesine bağışlanarak, kendi adıyla oluşturulan özel bölümde öğrencilerin ve araştırmacıların kullanımına açıldı.
Edebiyat ve tarih anlamında çok çeşitli ve başvuru kaynağı olacak nitelikteki geniş bir kitap arşivine sahip olan Kasır’ın ayrıca kendi yazdığı birçok şiir ve araştırma kitaplarının da yer aldığı kütüphanenin açılışında yazar, ölümünün 12. yılında da anıldı.
İlahiyat Fakültesinde düzenlenen törene AK Parti Adana Milletvekilleri Prof. Dr. Necdet Ünüvar ve Mehmet Şükrü Erdinç, AK Parti Adana İl Başkanı Ziyaettin Yağcı, İl Halkla İlişkiler Başkanı Fahrettin Coşkun, İl Sosyal İşler Başkanı Ayşegül Çalık, Aile ve Sosyal Politikalar Adana İl Müdürü Neslihan İpek Kobaner, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Osman Ateş, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Muhammed Yılmaz, Kasır’ın ailesi ve sevenleri katıldı.
Erzurum’da uzun yıllar görev yaptığını belirten Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, merhum Hasan Ali Kasır’ı gıyabında tanıdığını ifade etti. Ünüvar, ortak dostları olan Rıdvan Canım vasıtası ile Kasır’ın gerçek kişiliğini, hayata bakış açısını öğrendiğini ve çıkarılacak çok dersler içeren eserleri olduğunu söyledi.
Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç, “Merhum şair yazar Hasan Ali Kasır’ın eserleriyle memlekete çok büyük faydası olmuştur. İsmi bu kütüphane vasıtasıyla yaşatılmış olacaktır. Kendisini rahmetle anıyoruz” dedi.
AK Parti Adana İl Başkanı Ziyaettin Yağcı ise merhumu şahsen tanımasa da eserlerini tanıdığını söyleyerek, “Böyle kıymetlerimizin kendisi ve eserlerinin kaybolmasına müsaade etmemeliyiz” açıklamasını yaptı.
Kasır’ın kızı Ayşegül Çalık ise konuşmasında, babasının kitaplarına çok kıymet verdiğini belirterek, "Bu sebeple vefatının ardından uzunca bir süre nasıl değerlendireceğimize karar veremedik. Bir müddet çalışma odasını bozmadan muhafaza etmeye çalıştıysak da faydalanılmayan kitap babamı en çok rahatsız edecek durumdur diye düşünerek en doğru yer olduğuna kanaat getirdiğimiz İlahiyat Fakültesi Kütüphanesinde değerlendirmeye karar verdik. Dekanımıza, bize kütüphanelerinde bir bölüm ayırıp, ‘Hasan Ali Kasır Kitaplığı’ oluşturulduğu ve öğrencilerin faydalanmasına sebep olunduğu için çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Çalık, babasının ‘Benim ölümüm, unutulduğum gündür’ sözünü hatırlatarak, “Bu kütüphane ve bu kitaplar okundukça babam huzur içinde yatacak. Böylelikle babamın varlığı unutulmayacaktır” dedi.
Kitap bağışının kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Ali Osman Ateş, böyle değerli eserlerin okula bağışlanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek aileye teşekkür etti.
Konuşmaların ardından kurdele kesimi yapılarak ‘Hasan Ali Kasır Kitaplığı’ kullanıma açıldı.