//TANITIM ETKİNLİĞİ
Güzelyurt Restaurant’taki tanıtım toplantısına sivil toplum temsilcileri ve basın mensupları katıldı. Toplantıda Kardelen projesi hakkında bilgi veren Kurumsal, Sosyal, Sorumluluk ve Sponsorlar direktörü Derya Kökten, Erzurum’da 63 üniversite ve 43 lise öğrencisine proje kapsamında burs verildiğini kaydetti.
Ekonomik yetersizlikler nedeniyle öğrenimlerine devam edemeyen kız çocuklarına fırsat eşitliği yaratmak amacıyla 2000’de hayata geçirilen Kardelenler projesinin 10’uncu yılını kutladığını belirten Kökten, dünyaca ünlü belgesel kanalı National Geographic kanalı tarafından çekilen Kardelenler belgeselinin MARS Entertainment Group katkılarıyla iki hafta boyunca 9 ilde, 13 farklı noktada gösterime sunulacağı, 5 lira olan biletlerden elde edilen gelirin projeye aktarılacağını söyledi.
//PROJEDE BAŞARILI SÜREÇ
Kardelenler projesinin meyvesini vermeye başladığını aktaran Kökten, 10 yıllık sürede burs verilen 20 bin kız öğrenciden yaklaşık 10 binin liseden, 976’sının üniversiteden mezun olarak iş hayatına atıldığını ifade etti. Üniversiteden mezun olan öğrenciler arasında şu an meslek hayatına atılarak doktor, avukat, hemşire ve öğretmen olan Kardelenler’in var olduğunu dile getiren Kökten, “2002 - 2003 öğrenim yılından itibaren projenin 2’nci aşaması dahilinde üniversiteyi kazanan öğrencilere de burs verilmeye başlandı. Projenin 3’üncü aşamasında Turkcell’in, TED İstanbul Koleji ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmayla, Siirt, Şanlıurfa, Van, Batman ve Bolu illerinde yapılan sınavlar sonucunda belirlenen 21 başarılı Kardelen, 7 yıldan beri TED İstanbul Koleji’nde Turkcell bursuyla okumaya devam ediyor. Eğitimlerini üniversitede sürdürmeye hak kazanan Kardelenlerin, sosyal ve davranış becerilerinin gelişimine katkıda bulunan ve üniversite eğitimine paralel bir destek süreci olan Yönderlik Programı, 2004’de projenin bir parçası oldu. Program kapsamında öncelikle kızlarımıza yeni yaşamlarında destek ve karşılaştıkları sorunları çözmek konusunda yardımcı olmak, onlara yol göstermek için gönüllü ‘Yönder’ adayları seçildi. İlk olarak Turkcell yöneticileri ve basın camiasının önde gelen kadın gazeteci - yazarları arasından seçilen ve ‘yol gösterici’ rolünü üstlenen gönüllü adaylar, uzun ve titiz çalışmalar ve eğitim sonucunda bilinçli birer yönder olarak programa katıldılar. Türkiye’de ilk defa uygulanan Yönderlik Programı, yönder-öğrenci ilişkisinin gücünden yararlanarak, öğrencilerin eğitim sürecinde ve sonrasında karşılaşacakları olanak ve fırsatları değerlendirmelerine yardımcı olmayı amaçlıyor. İlk yıl 46 yönder ile başlayan Yönderlik Programı geçtiğimiz yıl daha da büyüdü ve toplam 160 yönder, kardeleniyle buluştu” diye konuştu.
//TÜRKİYE PROJESİ ADIMI
Bu yıl 10 yaşına basan Kardelenler projesinin Turkcell’in kurumsal sosyal sorumluluk projesi olmaktan çıkıp Türkiye’nin Projesi haline geldiğini aktaran Kökler, şöyle devam etti: “Bu 10 yıllık süre içerisinde, pek çok kesimden projeye destekler geldi. Kardelenler projesi kapsamında 2000’den bu yana burs alan başarılı kız öğrencilerin hayatlarındaki değişimin ve umutlarının öyküsü, Turkcell tarafından ünlü yazar Ayşe Kulin’in kalemi ve fotoğraf sanatçısı Manuel Çıtak’ın fotoğraflarıyla ‘Kardelenler’ adı altında kitap haline getirildi. Zaman içinde boyutları ve perspektifi genişleyen projenin kız öğrencilerin hayatlarından farklı kesitleri yansıtan fotoğraflar Kulin’in izlenimlerine eşlik ediyor. Proje kapsamında burs alan kızların eğitimlerine ek destek sağlamak amacıyla Turkcell ve Ayşe Kulin, kitabın satışından kaynaklanan hakların tüm gelirini, Kardelenler’in projesine bağışlıyorlar. Satılan her kitap, hem projenin hem de Türkiye’nin geleceğine ışık tutan ‘Kardelenler’in biraz daha güçlenmesine olanak sağlıyor. Kitap bu güne kadar 29 baskı yaparak yüzbinlerce okuyucu ile buluştu.”