ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Erzurumlu Hukukçudan Dundee United FC hamlesi
Erzurumlu Hukukçudan Dundee United FC hamlesi
ETB’den eğitime destek
ETB’den eğitime destek
Hacımüftüoğlu: Paydaş olmaya kararlıyız
Hacımüftüoğlu: Paydaş olmaya kararlıyız
‘Yerli Üret, Yerli Tüket’
‘Yerli Üret, Yerli Tüket’
8 üniversite gençlik için buluştu
8 üniversite gençlik için buluştu
HABERLER>BÖLGEDEN
23 Ağustos 2022 Salı - 15:17

Karasu’dan değirmene Buğdayın yolculuğu

Ahmet Akbuğa - Erzincan’da hasadı yapılan buğday, Karasu Nehrinde yıkanarak değirmenlerde öğütülmek için çeşitli aşamalardan geçiriliyor.

Karasu’dan değirmene Buğdayın yolculuğu

Ahmet Akbuğa - Erzincan’da hasadı yapılan buğday, Karasu Nehrinde yıkanarak değirmenlerde öğütülmek için çeşitli aşamalardan geçiriliyor.
Geçimlerini çiftçilikle sağlayan vatandaşlar, kışlık ihtiyaçları olan un ve bulgur hazırlıklarına başladı. Hasadı yapılan buğdayları önce akarsularda yıkayarak güneşte kurutan çiftçiler, daha sonra mahsulleri elekten geçirerek, yemeklik ve ekmek pişirimi için hazır hale getiriyorlar. Çeşitli aşamalarda geçirilen buğday, son olarak değirmenlerde öğütülerek una dönüştürülüyor
Hasadı yapılan buğday elek yardımıyla temizlediklerini ifade eden çiftçilerden Murat Çakmak, “Rüzgarın yardımıyla buğday arasındaki otlar daha güzel ayıklanıyor. Buğdayımızın belli bir miktarını tohumluk olarak ayırıyoruz. Geri kalan kısmını da değirmene götürüp ihtiyaçlarımızı karşılamak için una dönüştürüyoruz. Kış için hazırlık yapıyoruz. İhtiyaç durumunda da 10-20 teneke kaynatıp bulgur yapıyoruz. Unu da tandır ekmeği yapmak için hazırda bulunduruyoruz” dedi.
Buğdayın önce yıkamaya alındığını ve sonrasında ise kurutup değirmene götürüldüğünü anlatan Çakmak, “Değirmende, buğdayın içerisindeki taşları ayırıyorlar. Unun yanı sıra bulgur da yapıyoruz. Buğday 2-3 günlük bir aşamadan geçiyor. Kışa hazırlık için bu çalışmaları yapıyoruz. Bu bizim bir geleneğimiz. Her sene devam ettiriyoruz. 6 nüfuslu bir aileyiz, onun için bize 30 teneke buğday yetiyor. Dışarıdan gelen misafirlerimiz olduğu zaman 50 teneke un da bize yetmiyor. Tandır ekmeği daha güzel ve maliyeti de daha düşük. Bunları göz önünde bulundurduğumuz zaman un tüketmek daha mantıklı geliyor” diye konuştu.

 
Doğu Anadolu’da Milli coşku başladı
 
Sultan Alparslan Külliyesi şekilleniyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğu Anadolu’da Milli coşku başladı
Bitlis’in Ahlat ilçesinde Malazgirt Zaferi'nin 951’nci yılı nedeniyle ...
Bedir: ’ Şenkayamız şantiye gibi’
Şenkaya ilçe merkezinde Hükümet Konağı ve Belediye Başkanlığı binasının ...
Şimşek:  ‘Yüzbinlerce kişiyle Malazgirt’te olacağız’
Malazgirt Zaferi'nin 951. yıl dönümü kutlamaları öncesi basın mensuplarıyla ...
 
Ahlat 951’inci yıl coşkusuna hazır
Bitlis Valisi Oktay Çağatay, Malazgirt Zaferi'nin 951. yıldönümü dolayısıyla ...
Kaymakam Erdem Yenice’ye veda etti
Kaymakamlar Kararnamesi ile Erzurum’un Köprüköy ilçesine görevlendirilen ...
Sultan Alparslan Otağı, Zafer kutlamalarına hazır
Bitlis’in Ahlat ilçesinde kurulan 1071 Sultan Alparslan Otağı, bu yıl ...
 
Hisarcıklıoğlu’na fahri hemşerilik beratı verildi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu Pasinler ...
Uçar’a Kent ve Başkan Dergisi ödülü
Kent ve Başkan Dergisinin her yıl düzenlediği proje bazlı belediye çalışmalarının ...
Evlat Nöbeti Çalıştayı Bildirgesi açıklandı
Medya platformu ve MİSMED Sosyal Medya Derneği tarafından, terörizme karşı ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Müslümanlar Müslüman Olmadıkça
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Erdal mı kahraman, Zekeriya mı unutulan?
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Sosyal Medya ve Siyaset: Ahlakın Kaybolduğu Yer mi?
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurum tarım ve hayvancılıkla şahlanır mı?
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper Gibi Derman Olacaksın !
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva