ERZURUM (İHA) - Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacılar Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, okulların açılmasına az bir zaman kala, kitap ve kırtasiyecilerin sorunlarının devam ettiğini belirterek, “Hükümetin 7-8 yıldır okul kitaplarını bedava dağıtması ve bu dönem yine kitapların bedava verilecek olması kırtasiyeci esnafını zor durumda bırakmaya devam etmektedir” dedi.
Uygulamanın devam etmesi halinde zaten zor durumda olan birçok esnafın işyerini kapatmak zorunda kalacağını dile getiren Karaca, “Okulların açılmasına günler kala, uzun süredir durgun geçen piyasanın hareketleneceğini uman kent merkezindeki kitap ve kırtasiyeciler yine umduklarını bulamayacaklar. Çünkü; Hükümetin ders kitaplarını bedava dağıtmaya başlaması nedeniyle yüzde 50’lere varan iş kaybı meydana gelmiştir. Ayrıca bazı marketlerin kilo işi defter satması da sektöre darbe vurmaktadır. Oysaki kilo işi satılan defterler defolu ve büyük ölçüde rutubetli ürünler olup, sağlıklı bir şekilde kullanılması da mümkün değildir” diye konuştu.
BEDAVA KİTAP PROJESİ KIRTASİYECİ ESNAFINI MAĞDUR ETTİ İDDİASI
Karaca daha sonra şunları kaydetti; “Bedava kitap dağıtım projesinin kitap ve kırtasiyeciler büyük ölçüde mağdur ettiğini maddi anlamda büyük zararlar oluşturduğu orta yerde dururken, Kırtasiyecilerin asıl sermayesi olan kitapların 7-8 yıldan bu yana bedava verilmesi, ücretsiz kitap dağıtımının ilköğretimden sonra ortaöğretime de verilmesi kırtasiyeci esnafını güç durumda bırakmıştır. Hükümet veli ve öğrencileri düşünürken, Türkiye de 80.000’e yakın kırtasiyeci esnafını da maalesef mağdur etmiştir. Hükümetin kırtasiyeci esnafımıza sahip çıkmaması durumunda, daha önce kepenk kapatan esnaflarımıza yenilerinin de eklenmesi kaçınılmaz olacaktır.”
AVM VE MARKETLERDE KIRTASİYE ÜRÜNLERİNİN SATIŞINA İZİNV ERİLMEMELİ
Esnafın mevcut sorunlarla uğraşırken, bir yandan da marketler, AVM’ler, mahalle bakkalları ve okul kantinlerinin defter, kalem ve benzeri ürünler sattığını ve mutlaka bunun önüne geçilmesi gerektiğini anlatan Karaca, “Ücretsiz kitap dağıtım projesinin ilk ayağının kırtasiyelerden başlaması gerekirdi, Hükümet şunu yapabilirdi; “ Ders kitaplarını öğrenci sayısına göre, okullarına en yakın kırtasiyelere dağıtabilir, öğrencide ders kitaplarını kırtasiyeden ücretsiz alırken, yanında da defter-kalem ve benzeri diğer ihtiyaçlarını da aynı yerden karşılayabilirdi. En azından öğrenci kırtasiyeden uzaklaşmazdı, maalesef böyle bir uygulama da yapılmadı.” Şeklinde konuştu.