ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
U16 Millî Takımı Erzurum’da toplanacak
U16 Millî Takımı Erzurum’da toplanacak
Erzurum ülke ortalamasını geçti
Erzurum ülke ortalamasını geçti
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ATAUNİ yerli ilaç üretiminde lokomotif olacak
ETÜ’nün çevre dostluğu tescillendi
ETÜ’nün çevre dostluğu tescillendi
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
Çintimar: 'Aday olmayacağım'
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
3 Şubat 2009 Salı - 03:25

Kar’a Baraj Engeli

Erzurum'da kar yağışının azalmasının nedenlerinin sadece küresel ısınma olmadığı, Erzurum çevresine yapılan 20 barajın ve ilde kullanılan yakıtın kar yağışını azalttığı bildirildi.

Kar’a Baraj Engeli

Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Nuhoğlu, yağışların kış aylarında azalarak, ilkbahar ve yaz aylarına kaydığını, özellikle son beş yılda bu tezi kanıtlar meteorolojik durumların ortaya çıktığını söyledi.
KAR YAĞIŞLARI KIŞ SONUNA KAYIYOR
Erzurum ili ve çevresinde meydana gelen küresel ısınmanın nedenlerinin sadece atmosferdeki sera gazlarının artışı olmadığını söyleyen Nuhoğlu, "Küresel ısınmanın Doğu Anadolu Bölgesi ve Erzurum çevresinde oluşturacağı muhtemel etkilerin başında ısınmanın yanında toplam yağış miktarında oluşacak azalmalar ve yağış rejiminin değişmesi gelmektedir. Özellikle şehrin çevresinde inşa edilen yaklaşık 20 tane barajdan buharlaşarak atmosfere karışan su buharı ile şehirde kullanılan yakıtların da etkisi vardır. Bu
şekilde artan hava sıcaklığı, yağışa dönüşmesi gereken su buharını daha fazla tutarak özellikle kışın kar yağışının azalmasına ve kar yağışının kış sonuna kaymasına neden olmaktadır" dedi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ
Küresel sıcaklıklardaki artışlara bağlı olarak, dünya ölçeğinde hidrolojik döngüde önemli değişikliklerin görüldüğünü kaydeden Nuhoğlu, kara ve deniz buzullarının erimesi, deniz seviyesi yükselmesi, iklim kuşaklarının yer değiştirmesi ve salgın hastalıkların artması gibi, ekolojik sistemleri ve insan yaşamını doğrudan etkileyecek önemli değişikliklerin oluşacağını belirtti.
Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğinin etkilerinin yalnızca küresel olmadığını ileri süren Nuhoğlu, "Geçmişteki iklim değişikliklerinde olduğu gibi, bölgesel ve zamansal farklılıklar oluşabilecektir: Örneğin, gelecekte dünyanın bazı bölgelerinde kasırgalar, kuvvetli yağışlar ile onlara bağlı seller ve taşkınlar gibi meteorolojik afetlerin şiddetlerinde ve sıklıklarında artışlar olurken, bazı bölgelerinde uzun süreli ve şiddetli kuraklıklar ve bunlarla ilişkili yaygın çölleşme olayları daha fazla etkili olabilecektir" şeklinde konuştu.
KÜRESEL ISINMA
Türkiye'nin küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından risk grubu ülkeler arasında olduğunu belirten Doç. Dr. Nuhoğlu, "Türkiye, küresel ısınmanın; özellikle su kaynaklarının zayıflaması, orman yangınları, kuraklık ve çölleşme ile bunlara bağlı ekolojik bozulmalar gibi öngörülen olumsuz yönlerinden etkilenecektir ve küresel ısınmanın potansiyel etkileri açısından risk grubu ülkeler arasındadır. Atmosferdeki sera gazı birikimlerinin artışına bağlı olarak önümüzdeki on yıllarda gerçekleşebilecek bir
iklim değişikliğinin, Türkiye'de neden olabileceği çevresel ve sosyoekonomik etkileri görülecektir" ifadelerini kullandı.
ACİL ÖNLEM ALINMALI
Sürdürülebilir ve gerçekçi önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Nuhoğlu, "İnsanlara otomobil kullanmayın, çevreyi daha az kirletin ve CO2 miktarını düşürmek için tüketimlerinizi azaltın, enerji kaynaklarını temiz enerjiye dönüştürün daha az enerji kullanın, suyu az tüketin gibi öneriler elbette doğru önerilerdir, fakat artan refah düzeyi ile insanların tüketim alışkanlıkların vazgeçmesi konusundaki güçlükler nedeniyle çok fazla uygulanabilir değildir" diye konuştu.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
İklim değişikliği konusunda acilen tedbirler almak gerektiğini belirten Nuhoğlu, şunları söyledi: "Bunun için vakit geçirmeden yurt genelinde bir seferberlik ilan ederek hiç boş alan kalmayacak şekilde her yerin daima yeşil kalabilen ve hızlı yetişen, az su isteyen ve yangına dayanıklı ağaçlarla ağaçlandırılması gerekir. Çünkü; ormanlar güneşten gelen kısa dalga boylu radyasyonun büyük kısmını kendisi absorbe ettiğinden atmosferin aşırı ısınmasını engeller. Yağışın oluşmasına önemli katkı sağlar. En önemli CO2 yutağıdır ve oksijen kaynağıdır. Yaprakları ile toprak arasında güçlü bir mikro klima
tabakası oluşturarak gündüz etkili olan direkt güneş radyasyonu veya aşırı soğumalardan kaynaklanan olumsuz etkilenmelere karşı toprağın kimyasal yapısı ile taban canlılarının termal dengesinin korunmasını sağlar. Yer altı sularının kullanımı konusunda ciddi bir disiplin oluşturulması gerekir."

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdağ, Ambulans Testi Yaptı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Erzurum'un Köprüköy ilçesine bağlı Yağan beldesinde ...
255 Bin Yeşil Kartlımız Var
Sağlık Bakanlığı Yeşil Kart Ocak 2009 dönemi sonuçlarını açıkladı. Erzurum ...
Diş Tedavisinde Özele Sevk Kaldırıldı
Yapılan değişiklikle, diş tedavileri, kurum ile sözleşmeli resmi sağlık ...
 
‘Huzurumuzu Şehitlerimize Borçluyuz’
Sağlık Bakanı Akdağ, ''Bu topraklarda huzur içinde yaşıyorsak bunları ...
Sağlıkta Dönüşüm Sürecek
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin son 6 yılı hizmet ...
Gribe Dikkat
Uzmanlar, gribin kronik hastalığı olanlarda, çocuk ve yaşlılarda ölüme ...
 
Sağlık Bakanlığı Kürtçe Cd Hazırladı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TRT bünyesinde kurulan TRT-Şeş'de yayınlanmak ...
İl Özel İdaresi’nden Kızılay’a Destek
Kızılay Kan Merkezi'nin "1.000.000" iyi insan kampanyasına İl Özel İdaresi ...
Emniyet’ten, Kızılay’a Kan Bağışı
Erzurum Bölge Kızılay Kan Merkezi’nin ‘Kan bağışı hayat kurtarır’ kampanyası ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Teknolojide yoksanız bilin ki yok olacaksınız!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva