Çankaya, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı basın açıklamasında, kanserin, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olduğunu ve toplumda önemli bir sosyo-ekonomik yüke neden olduğunu söyledi.
Kansere karşı mücadelede önemli bir adım olan doğru bilinen yanlışlardan kurtulmak ve doğruların herkese ulaşmasını hedeflemenin amaçlandığını belirten Çankaya, Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sıradaki kanser, öldürücülüğü yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Kanser korunulabilir bir hastalıktır ve doğru korunma yolları ile kanser vakalarının üçte biri önlenebilmektedir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90–95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sigara ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, güneş ışığının zararlı etkilerine uzun süre maruz kalma, kimyasallar gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme riskini azaltacaktır. Kanser yapıcı etkileri bilinen maddelerden korunmak, kanserden korunmada en önemli faktördür. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak yaşam süreleri uzatılabilmektedir.” dedi.
‘KORKU HEKİME GİTMEYİ ENGELLER’
Çankaya, “Korunmada önce kanserden korkmamak öğrenilmelidir. Korku hekime gitmeyi önler. Bu durum da hastalığın erken teşhisini ve önlenmesini engeller. Kanser, özellikle de bazı kültür ve çevrelerde hakkında konuşulması çok zor bir konudur. Bu hastalıkla açık bir şekilde konuşulması ve gündeme gelmesi; hem bireysel hem de toplumun bilinçlenmesine katkı sağlayacaktır. Erzurum Çırçır Mahallesi Prof. Dr. Recep Akdağ Caddesi Yakutiye Bulvarı Kibarlar Apartmanında faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM ) 40–69 yaş arası bayanlarda meme kanseri taraması, 30–65 yaş arası bayanlarda rahim ağzı kanseri taraması, 50–70 yaşlar arasındaki kadın erkek tüm vatandaşlarımızda bağırsak kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Bütün bu taramalar sayesinde bu üç kanser türünde de erken teşhis imkânları artmakta, yaşam kalitesi yükselmektedir. Ayrıca İlimizde Gezici Kanser Tarama Aracı ile kanser tarama hizmeti verilmektedir.” diye konuştu. Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kanser farkındalığını artırarak toplumu bilgilendirme, kanserin önlenebilir bir hastalık olduğu bilincini oluşturma çalışmalarımız yıl boyu devam etmektedir. Kanserin iyileştirilir bir hastalık olduğu ve iyileşmenin erken teşhis ile doğru orantılı olduğu unutulmamalıdır. Tüm halkımızı ücretsiz kanser taramalarına bekliyoruz.” diye konuştu.