ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
37 yıldır dinmeyen acı
37 yıldır dinmeyen acı
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
25 Ekim 2008 Cumartesi - 03:41

Kanser vakalarında artış

Erzurum’da kanser hastalığının bir yıllık bilançosu açıklandı. 2007 yılının ilk dokuz ayında 729 olan kanser vakası oranı 2008 yılının ilk dokuz ayında bin 410’a yükseldi.

Kanser vakalarında artış

Erzurum’da kanser hastalığının bir yıllık bilançosu açıklandı. 2007 yılının ilk dokuz ayında 729 olan kanser vakası oranı 2008 yılının ilk dokuz ayında bin 410’a yükseldi. Yetkililer kanser vakalarındaki artışın bir yıllık süre zarfında yüzde yüz arttığını söylediler.

Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Siyami Kotan, Erzurum'da kanser vakalarında bir yıllık süre zarfında yüzde yüzlük artış olduğunu belirterek, “Kotan, 2007 yılında 729 kanser vakası yaşanırken, , 2008 yılının ilk dokuz ayında bu rakamın 1410'a çıktı. Bir yıllık süre zarfında kanserle ” dedi.

Kotan, kanser hastalıklarındaki artışın belirtilen tarihler arasındaki yükselişinin yüzde 100 olduğunu belirterek, "Mide kanseri görülme oranı bu artışın en büyük sebebidir" dedi.
MİDE KANSERİ AKCİĞER KANSERİNİ SOLLADI
Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Siyami Kotan, önceki yıllarda Erzurum'da en çok akciğer kanseri vakasının görüldüğünü belirtirken, 2008 yılında mide kanseri vakalarının Akciğer kanseri vakalarının önüne geçtiğini söyledi. Kotan, "Erkek ve bayan kanser vakalarını birlikte düşünürsek, geçen yılın verilerine göre akciğer ve bronş kanserinin yüzde 16 ile ilk sırada yer aldığını görüyoruz. Son verilere göre ise yüzde 18 ile mide kanseri vakalarının ilk sıraya yerleştiğini görüyoruz. son yıllarda Erzurum'da deri, yemek borusu kanserleri vakalarının da  son yıllarda Erzurum'da deri, yemek borusu kanserleri vakalarının da  yüzde dokuz ile on arasında değişen rakamlarda "dedi.

Kotan Kanser hastalığı konusunda şu açıklamalarda bulundu, “Dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen ‘kanser hastalığı’nın, ülkemizde gerçekleşen ölümlerde kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alıyor.Türkiye‘de özellikle yoğun sigara tüketiminin yol açtığı kanser vakalarının önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını sürdürüyor” dedi.

SİGARA TÜKETİMİ ÖNEMLİ
sigaranın kanser hastalığında en önemli etkenlerden biri olduğunu belirten Kotan, “Sigara kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer almaktadır. Sigaraya karşı savaş, kanserlerin yüzde 40’ını yok edecektir. Kanser olgularının önemli bir bölümü ise çevresel etkenlere bağlıdır. Bu etkenler arasında da beslenme önemli bir yer tutmaktadır. Kadınlar ve erkeklerde görülen kanser vakalarının yüzde 35’i beslenmeye bağlıdır. Şişman kişilerde, kanser riski iki kat daha fazladır”  dedi
“SAĞLIKLI BESLENME HAYAT KURTARIR”…
Vatandaşlara beslenme konusunda uyarılarda bulunan Kotan, ““Hayvansal yağ tüketiminin azaltılması, az yağlı, bol lifli beslenme alışkanlığının benimsenmesi, kepek, yulaf gibi lif açısından zengin besinlerin tercih edilmesi, bol miktarda sebze-meyve tüketilmesi, kırmızı et yerine tavuk, balık veya kuru baklagillerin yenilmesi oldukça önemlidir. Yağsız beslenmeye özen gösterilmeli, yemekler kızartma yöntemi yerine haşlanmalı veya buharda pişirilmeli, kimyasal koruyuculu hazır yiyecekler yerine doğal besinler tercih edilmelidir. Düzenli olarak süt veya süt ürünlerinin tüketilmesi, mangal gibi ateşte pişirme yönteminin tercih edilmemesi, beslenme konusunda kanser hastalığından korunmak için alınabilecek kolay ama hayat kurtarıcı önlemlerdir” diye konuştu.
Su tüketim ve çevre konusundaki alışkanlıklara da değinen Kotan, “Pişirme, içme ve bebek maması hazırlamak için; sıcak su musluğunu kullanmayın. Musluk 6 saat ve üzeri kullanılmamışsa, suyu akıtarak kullanın. Satın alınan suların içinde yer alan maddelere ve özellikle damacana sularının izin belgelerine dikkat edin. Çoğu kanser yapan 188 tehlikeli hava kirleticisi vardır. Kapalı ortamda; sigara dumanı, soba ve benzeri ısıtıcılar, boya malzemeleri, bina yapı malzemeleri, halı, parke gibi döşemeler, temizlik malzemeleri hava kirleticileri içinde yer almaktadırlar. Böcek öldürücülerden kaçınılmalı, bu mümkün değilse kullanılan ortama belli bir süre girilmemelidir. Radyasyon; cilt, akciğer, kan, kemik, karaciğer, meme, rahim ağzı, tiroid ve kemik iliği gibi birçok kanser türüne yol açar. Bu nedenle radyolojik tetkikler ancak doktor tavsiyesi alarak yaptırılmalı, bebek ve çocuklar televizyon, bilgisayar gibi radyasyon yayan cihazlardan uzak tutulmalıdır”  dedi.
“KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR…”
Halkın kanser hastalığının nedenleri ve belirtileri ile hastalıktan korunma ve erken tanı konularında bilgilendirilmesinin, hastalıkla mücadelede çok önemli rol oynadığı vurgulayan Kotan, kanserde erken teşhis ve tedavinin hayat kurtardığına dikkat çekti.
Kotan yaptığı açıklamada kadınlarda kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan ‘meme kanseri’nde erken teşhisin çok önemli olduğu belirterek, kadınların ‘kendi kendine meme muayenesi’ yapma alışkanlığını kazanmalarının hayatlarını kurtaracak önemli bir adım olduğu ifade etti.
Ülkemizde kanser hastalığından korunmanın, toplumsal bilinçle mümkün olacağı dile getiren Kotan, ilgili tüm kesimlere özellikle de basın-yayın kuruluşlarına çok önemli görevler düştüğünü de belirtti. 

 

 

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çağrı merkezi sağlık hizmetlerini etkinleştirecek
Sağlık Bakanlığı’nın İzmir, İzmit, Ankara ve Erzurum’da kuracağı çağrı ...
Numune Hastanesi Taşındı
Erzurum Numune Hastanesi Fizik Tedavi, Psikiyatri ve Onkoloji poliklinikleri ...
El Ve Göz Tercihinin Şizofreniye Etkisi Araştırıldı
Erzurum'da yapılan bilimsel bir çalışmada el ve göz tercihinin şizofreni ...
 
Cumartesi Günü ''Sağlık Yürüyüşü'' Yapılacak
Erzurum Valiliği ile Herkes İçin Spor Federasyonu tarafından düzenlenen ...
Tedavi Yardımı Uygulama Tebliği Yürürlükte
Maliye Bakanlığının Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği, Resmi Gazete'de ...
Bakan Akdağ İlaç Sorununa Çözüm Üretti
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilaç takip sisteminde 2009 yılından itibaren ...
 
Numune, Bu Hafta Taşınıyor
Erzurum Numune Hastanesi Perşembe günü itibariyle yeni yapılan Bölge Eğitim ...
“Aile Hekimliği Çağdaş Atılım"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aile hekimliği sistemine bütün ülkenin dahil ...
"Akdağ, Sağlıkta Türkiye’nin Şansı"
ABD'nin Yale Üniversitesi Transplantasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emre, ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Teknolojide yoksanız bilin ki yok olacaksınız!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva