ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Şenkaya’da ‘Bal Ormanı ‘ gündemi
Şenkaya’da ‘Bal Ormanı ‘ gündemi
Kıyıcı: ‘Erzurum'da çok iyi kamp geçirdik’
Kıyıcı: ‘Erzurum'da çok iyi kamp geçirdik’
Erzurum odaklı Yöresel ürün algısı araştırıldı
Erzurum odaklı Yöresel ürün algısı araştırıldı
37 yıldır dinmeyen acı
37 yıldır dinmeyen acı
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
20 Ekim 2008 Pazartesi - 00:43

"Akdağ, Sağlıkta Türkiye’nin Şansı"

ABD'nin Yale Üniversitesi Transplantasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Emre, Türkiye'de özellikle transplantasyonda önemli gelişmeleri görmekten mutlu olduğunu kaydetti. Emre, "Bir kere sağlık bakanımız Akdağ’ın hekim olması bir şans. Sağlık bakanımız Türkiye'nin transplantasyonda uygar batı ülkeleri düzeyine çıkması için gayret gösteren bir insan" dedi.

 Akdağ, Sağlıkta Türkiye’nin Şansı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Yale Üniversitesi Transplantasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Emre, Sağlık Bakanlığı'nı organ naklinde yapılması gerekenler konusunda uyardı.

Öncelikle organların adaletli dağıtılmasını isteyen Prof. Dr. Emre, hekimlerin maddi durumlarının iyileştirilmesini istedi. Emre, Sağlık Bakanı Prof.Dr. Recep Akdağ'ı da transplantasyon çalışmalarına verdiği destek sebebiyle tebrik etti

AKDAĞ’A ÖVGÜ

Erzurum'da gerçekleştirilen Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği 6. Kongresi'ne katılarak bildiri sunan ABD'nin organ nakli konusunda önemli uzmanlarından Yale Üniversitesi Transplantasyon Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şükrü Emre, konuyla ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını cevaplandırdı. Türkiye'de ve dünyada yapılan organ nakli çalışmalarını değerlendiren Prof.Dr. Şükrü Emre, Türkiye'nin son birkaç yıldır önemli başarılar sağladığını söyledi.

ORGAN NAKLİNDE İLERLEME

Son 10-15 yıl içinde organ naklinde Türkiye'nin ilerleme kaydettiğini vurgulayan Prof.Dr. Şükrü Emre, bu konuda daha ileri gidebilmek için şunların yapılması gerektiğini vurguladı:

"Birincisi, organı bulmak, ikincisi yoğun bakım üniteleri ve bu anlamda Türkiye önemli bir aşama kaydetti. Üçüncüsü alınan organların ülke vatandaşları arasında zengin, fakir, ırk, dil, din ayrımı olmaksızın eşit ve adaletli bir şekilde dağıtılmasını sağlayacak belirli kuralların konulması. Türkiye bu konuda problemleri hala yaşıyor. Böbrek konusunda önemli gelişmeler yaşandı. Oturmuş bir sistem var ama gelişmeler olması gerekiyor. Ancak karaciğer ve kalpta bir sistem yok. Hala organlar değişik şekildedağıtılıyor diye duyuyorum. Bunu sadece bir kişiden değil 5-10 kişiden duyduğum için bu gerçeğin iyi araştırılması lazım. Çünkü bu iş Allah rızası için yapılan bir iş, bir hayat hediyesi insanlara. Bilirlerse ki, sadece zenginlere yönlendiriliyor, kimse organını vermez".ABD'de bu konuda gerekli kuralların konulduğunu kaydeden Prof.Dr. Emre, kurala uymayanlar çok ciddi şekilde cezalandırıldığını açıkladı.

HEKİMLER VATANDAŞIN CEBİNE EL ATMAMALI

Transplantasyonun meşakkatli bir iş olduğunu bu dalda faaliyet gösteren tüm sağlık çalışanlarının hakkettikleri şekilde bir para kazanmalarının önemli olduğunun altını çizen Prof.Dr. Şükrü Emre, "Sonuçta hekimde mesleğini satan bir insan. Nasıl herkes en iyi arabaya binmek istiyor ve bunun bedelini ödüyorsa, bu da ciddi bir iş bununda bedelinin olması lazım. Bunu yaparken de daha doğrusu sağlık sisteminde hekimlerin vatandaşın cebine el atmasının önlenmesi lazım. Bu da devletin görevidir. Devlethekimlerini mutlu etmelidir. Hekimler vatandaşın cebine el atmadan böyle bir sisteme girmeden bir odak haline gelmeden hem bilimsel hem de klinik çalışmalarına devam etmelidir. İnsanlar bu işin para için yapılmadığını anladığı zaman her şey yoluna girecektir. ABD'de hasta gelir, muayenesi yapılır, yaptığımın karşılığında bir form doldururum, sigorta benim paramı öder. Benim hastayla pazarlığımda olmaz. Böylelikle karşılıklı bir güven de doğuyor. Sistemin böyle kurulması lazım.Bu insanların gecesi gündüzü yok, emeklerinin karşılığının verilmesi lazım."dedi.

ORGAN BAĞIŞI EĞİTİMİ İLKÖĞRETİMDE BAŞLAMALI

Türkiye'nin organ bağışı ve nakli konusundaki gelişmelerin olumlu olduğunu ancak daha iyi durama gelmesi için eğitimin ilkokul sıralarında başlatılmasının önemli olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Şükrü Emre, "Türk halkı yardım sever bir millettir. Bu işin Allah rızası için olduğunu bilmek lazım. Kimse yakınlarının ölmesini istemez. Ama ilahi adalettir, eninde sonunda hepimizin gideceği yer bellidir. Bu iş olurken çıkan organların başkalarının hayatını daha iyi sürdürmelerini sağlayabiliriz. Halkımızın bu

konuda duyarlı olması lazım. İlkokuldan başlayarak organ bağışının önemi anlatılmalı. ABD'de biz ilkokuldan başlayıp, kiliselerde özel programlar hazırlayarak konuyu gündemde tutuyoruz. Sanatçılar, sporcularla organ paylaşımının her zaman toplumun dikkatinde kalmasını sağlıyoruz" diye konuştu.

AKDAĞ'A TEŞEKKÜR

Türkiye'ye her gelişinde özellikle transplantasyonda önemli gelişmeleri görmekten mutlu olduğunu kaydeden Yale Üniversitesi Transplantasyon Bölüm Başkanı Prof.Dr. Şükrü Emre, "Bir kere sağlık bakanımızın hekim olması bir şans. Sağlık bakanımız Türkiye'nin transplantasyonda uygar batı ülkeleri düzeyine çıkması için gayret gösteren bir insan" dedi.

 
 
Kur’an Eğitimi ve Yaz Kur’an Kursları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İl Sağlık'tan Psikososyal Destek Hizmeti
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından uygulamaya ...
Doğu Anadolu Kar’ı Bekliyor
Doğu Anadolu Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının çarşamba gününden itibaren ...
İntihar Asla Çare Değil !
Psikiyatri uzmanları, geçim sıkıntısı ve şiddet gibi olguların, intihar ...
 
Bakan Akdağ Yeni Bir Hizmet Başlattı
Bazı Kanser Tarama Tetkikleri Artık Ücretsiz
Vali Esen, Rize’nin Çehresini Değiştiriyor
TOKİ tarafından Rize’de yapımına başlanılan 250 yatak kapasiteli Rize ...
Vatandaş, Sağlık Ocaklarının İşlevini Bilmiyor
Sürücü belgesi alabilmek için gerekli olan sağlık raporunu sağlık ocaklarından ...
 
Gebelikte Beslenmeye Dikkat
Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi ...
44 Yıllık Çileden, Bir Saatte Kurtuldu
Erzurum’un Oltu ilçesinde yaşayan Hava Aksu isimli 66 yaşındaki kadın, ...
“Organ naklinde katkı payı yok”
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, özel hastanelerde yapılacak organ nakli, kalp ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Teknolojide yoksanız bilin ki yok olacaksınız!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva