Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, kalkınma ajanslarının Türkiye'deki kalkınma anlayışının değişmesiyle ortaya çıktığını ifade etti.
KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) ile Erzurum Genç İşadamları Derneği (ERGİAD) üyelerine kalkınma ajanslarıyla ilgili bilgi verdi.
//ALTAN’DAN DEĞERLENDİRME
Kalkınma ajanslarının kurulmasının Türkiye'deki kalkınma anlayışının değişmesinden kaynaklandığını dile getiren Altan, şimdiye kadar geleneksel kalkınma anlayışıyla ilerlemeye çalışıldığına vurgu yaptı.
Önceki anlayışa göre dışardan sermaye ve teşvik çekilmeye çalışıldığının altını çizen Altan, ulusal kalkınma düşüncesinin ön planda olduğuna, bölgesel kalkınmada dışardan bir kurtarıcı beklendiğine dikkat çekti. Her bölgenin kendine özgü şartları bulunduğuna işaret eden Altan, artık bölgesel olarak ele alınma anlayışının bulunduğunu belirtti.
//GELİŞMEDE BÖLGESEL AKTÖRLER
Bir bölgenin gelişmesinin, o bölgenin aktörleriyle mümkün olduğunun üzerinde duran Altan, ajansların bölgelerdeki aktörleri harekete geçirme özelliğinin olduğunu ifade etti. Ajansların genel ve yerel kaynaklı gelirlerinin olduğunu belirten Altan, 2010 yılı için kendilerine genel bütçeden ayrılan miktarın 19 milyon TL olduğunu söyledi.
Kalkınma ajansının yapacakları işi bir takvime bağladıklarını anlatan Altan, bu doğrultuda takip edecekleri yöntemleri dile getirdi.
//AJANS TAKVİMİ
Bölgenin avantaj, dezavantaj, fırsat ve tehditlerinin belirlendiğini kaydeden Altan, "Üç ilin birbirine yakınlığı, ortak tarihi değerler, tarım hayvancılık potansiyeli, geniş çayır-meranın oluşu, kış turizmi, ucuz ve bol arsa varlığı, Kafkas ve Orta Asya ülkelerine yakınlığı bölgede geliştirilebilir sektördür. Bölgede yaşanan göç, kış mevsiminin uzun ve sert geçmesi, inşaat sezonunun kısa sürmesi, üniversitelerin diğer kurumlarla ilişkilerinin zayıf olması, tanıtım eksikliği, girişimcilik ruhunun yetersiz olması, ihracat kültürünün, işbirliği kültürünün zayıf olması, bölgesel geri kalmışlık rekabet gücünün düşük olması olumsuzluklar olarak önümüze çıkıyor." şeklinde konuştu.