Kadına şiddetin hiçbir gerekçesinin olamayacağına dikkat çeken Aile ve Sosyal Politikalar Erzurum İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğulları, yeni yılda konuk evleri hakkında bilgiler verdi. Erzurum’da korunmaya muhtaç, psikolojik ve fiziki şiddet gören bayanların il müdürlüğü tarafından koruma kapsamına alındığını dile getiren Abdulhakimoğulları, Kadına şiddette ‘sıfır tolerans’ parolasını kullandıklarını hatırlattı.
Kadınlara koruma ve bakım altında destekleyici hizmetler verdiklerini ifade eden Abdülhakimoğulları, sosyal hizmetlerin yanı sıra bayanların her türlü güvenlik ve gizlilik ilkelerine de dikkat ettiklerini söyledi. Psikolojik durumuna göre evlerine dönmek isteyen bayanlara yardımcı olduklarını aktaran Abdülhakimoğulları, “Tahrip olan toplum yapısı neredeyse genleri bozulan toplum yapısının mevcut durumuna bakıldığında, toplumun genlerini düzeltmek için ancak bayana yapılan hizmetlerin mesafe kat etmesi çözüm olabilir diye düşünüyoruz. Kadın konuk evimiz ve kadın ilk kabul birimimiz, kadına dayalı mevcut hizmetlerimizi, bu birimler vasıtasıyla yürütmekteyiz. Korunma ve bakım altında olan kadınlarımıza koruma, bakım, eğitim hizmetleri, bunların yanından danışmanlık, destekleyici hizmetler, yönlendirme psikolojik, hukuki destekler, iş bulma konusunda destek, meslek, iş, eğitim ve kreş hizmetleri verilmektedir. Sosyal faaliyetlerden de bayanlarımız can güvenliği ve gizlilik ilkeleri dikkate alınarak faydalanmaktadırlar. Kadın hizmetlerinden yararlanan bayanlar için, gizlilik çok önemli. Gizlilik şartları ön plana alınarak eşleriyle, aileleriyle görüşmek isteyenleri telefonla veya il müdürlüğümüzde Sosyal Hizmet Merkezimizde bu görüşmeyi gerçekleştiriyoruz. Eş ve ailelerine dönmek isteyen bayanların eve dönüşlerini sağlamak için çalışmalarda yapıyoruz. Sosyal ve psikolojik durumları uygunsa, gerekli maddi yardımlar sağlıyoruz. İmkânları yoksa Sosyal Yardımlaşma Vakfı ile ekonomik ihtiyacı olan bayanlara, kurumumuzdan ayrıldıktan sonraki sürecine katkı sağlamak için çalışmaklar yapıyoruz. Bayanlara İŞKUR aracılığıyla iş bulmaları, hukuki işlemlerinden dolayı avukat bürosundan yararlanma anlamında da imkânlar sağlıyoruz.” diye konuştu.
KADINLARA HER TÜRLÜ İMKÂN SAĞLANIYOR
Konuk evlerinde ki bayanlar için boş zamanlarını değerlendirmek için haftada 4 gün el sanatları kursu verildiğini anlatan Abdülhakimoğulları, “Haftada 2 gün İl Müftülüğü ile yaptığımız protokol kapmasında, buradan gelen bir vaize tarafından din bilgisi dersi veriliyor. Okuma yazması olmayan bayanlara da halk eğitim merkezinden görevlendirilen ve haftanın 3 günü devam eden eğitimimiz var. Mutlu huzurlu bir yaşam sürmeleri için 24 saat boyunca hizmet sunan elamanlarımız var. Kadın ve erkek güvenlik görevlilerimiz var. Kadının statüsü kapmasında 3 ana hizmet sunuyoruz. Önleyici ve tedbir kararları, şiddet önleme ve izleme, aile ve boşanma süreci danışmanlığı hizmeti. Aile eğitim programları toplumun temel direği olan annenin ve çocukların hem bakımı, hem eğitimi, hem de annenin, bu süreçlerden geçmesi sonrasında, inşallah buraya gelmeden önceki sorunlarını yaşamamasını temenni ediyoruz. Aile ve boşanma süreci danışmanlığı hizmeti, Sosyal Hizmet Müdürlüğümüze 58 çiftimize danışmanlık hizmetlini verdik. Aile içi bir takım sorunlar yaşayan ebeveynler var boşanma noktasına gelmiş fakat boşanmamak için bizden son bir kez danışmanlık talebinde bulunuyorlar. Bizde ilgili sosyal çalışmacı arkadaşlarımızla birlikte bu ailelere aile içi iletişim becerileri kazandırarak, çatışma çözme ve aile içi destek sunuyoruz. Psikiyatrik rahatsızlığı olduğu düşünülen bireylere, sağlık tedavilerinin yaptırılması için bunları sağlık kuruluşlarına yönlendirmek gibi mahkeme yoluyla çözülebilecek bir takım sorunları için özellikle ailelere öfke kontrolü ve danışmanlığı sunmak gibi hizmetleri sunmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.