Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferit Aydın, çalışmanın Üniversite-Sanayi işbirliğine örnek olacak bir niteliğe sahip olduğunu da ifade etti.
Aydın, Erzurum`da faaliyet gösteren Keleş Kadayıf Fabrikası ile ortaklaşa yürütülen araştırma sonuçlarına göre, kadayıf üretiminde yoğurma suyu yerine belli düzeylerde kullanılan peyniraltı suyu ile kadayıfın yağ, protein ve şeker düzeyinin arttığı, dolayısıyla besin değerinin yükseldiğinin tespit edildiğini açıkladı.
Aydın, Ramazan ayında Erzurum`da tüketimi tonlarla ifade edilen tel kadayıf üretildiğini belirterek, “Bu araştırmayla, hem kadayıfın lezzetinde herhangi bir değişiklik olmadan tüketicinin damak zevkine uygun üretim yapılması (üstelik hafif peynir tadıyla künefe benzeri hoş bir tat), hem de peynir altı suyunda bulunan yüksek orandaki süt şekeri (laktoz) nedeniyle kadayıfın normal kızarma süresinin yarısı kadar bir süre içerisinde aynı kızarma rengi sağlanarak kullanılan elektrik enerjisinden tasarruf sağlanabileceği ortaya konulmuştur” değerlendirmesinde bulundu.
Aynı zamanda bu araştırmayla, ülkemizde tamamına yakını değerlendirilmeden dökülen ve süt kuru maddesinin yarısını içeren peynir altı suyunun değerlendirilmesinin sağlandığını hatırlatan Aydın, çevre kirlenmesinin önlenmesine de katkı sağlandığını belirtti.
Aydın, ülkemize özgü bir tatlı olan kadayıfın aynı zamanda Ortadoğu ülkelerinde de bilindiğine dikkati çekerek “Geniş Osmanlı coğrafyasında tanınan kadayıf Osmanlı mutfağında özel bir yere sahiptir. Bu araştırma ve benzer işbirlikleriyle kadayıf dünya mutfağına Türkiye markası olarak da kabul ettirilmiş olacaktır” diye konuştu