KUŞ ALANLARI TEHDİT ALTINDA
Türkiye'nin önemli kuş alanlarının yüzde 80'i bir ya da daha çok tehdit ile karşı karşıya, yarısından fazlası ise etkili koruma çalışması yapılmadığı takdirde önümüzdeki 2 yıl içinde tabii özelliklerini bütünüyle kaybedecek.
Doğa Koruma Derneği'nin yaptığı araştırma, Türkiye'nin önemli kuş alanlarının yarıdan fazlasının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Derneğin Doğa Koruma ve Alan Savunma Sorumlusu Gökmen Yalçın ile Flamingo Proje Yürütücüsü Özge Balkız'ın yürüttüğü, 60 binden fazla kuş verisinin bir araya getirilerek 184 kuş cennetinin tanımlandığı çalışmaya göre, Türkiye'de önemli kuş alanları toplam 11 milyon 638 bin 525 hektarı kapsıyor. Yüzde 76.4'ünde herhangi bir resmi koruma statüsü bulunmayan bu alanların yaklaşık yüzde 42.5'i orman, yüzde 31'i bozkır ve tarım alanı, yüzde 7.9'u sulak alan, yüzde 9.5'i yüksek dağ çayırı, yüzde 5'i maki, yüzde 3.7'si deniz, yüzde 0.1'i yerleşim alanından oluşuyor.
Son on yıllık dönem değerlendirildiğinde, önemli kuş alanlarının yüzde 51'inde olumsuz gelişmelerin yaşandığını ortaya koyan araştırma sonucunda, kuş alanlarının yüzde 43'ünün değişmeden kaldığı ve yüzde 6'sında olumlu yönde ilerleme tespit edildi. Araştırmaya göre, kuş hayat alanı bakımından ilerleme Çığlıkara Ormanı ve Avlan Gölü ile Hodulbaba Dağı'nda sağlandı. İkisi Suğla Gölü ve Erzurum ovası olmak üzere 8 önemli kuş alanının tabii yapısı neredeyse tümüyle kaybedilmiş durumda.
Doğu Anadolu'da 45, İç Anadolu'da 34, Akdeniz'de 28, Ege'de 23, Marmara'da 19, Güneydoğu Anadolu'da 16, Orta ve Batı Karadeniz'de 13, Doğu Karadeniz'de 6 önemli kuş alanı bulunuyor.