PEKMEZ, SOBADAN DAHA ÇOK ISITIYOR
Erzurum'un Tortum, Uzundere, İspir, Olur ilçelerinde üretilen dut pekmezi, pek çok derde şifa. Pazarlamaktan çok evlerde tüketilmek üzere dut üreticilerince hazırlanan Erzurum Pekmezi aroması ve içerdiği faydalar bakımından özellikler barındırıyor. Peki Erzurum pekmezinin nelere iyi geldiğini biliyor muyuz?
Sabahları aç karnına bir çay bardağı sıcak suya karıştırılarak içilen pekmezin soğuklara karşı kalkan olacağı belirtildi.
Uzmanlar soğuk kış günlerinde, sabahları aç karnına bir çay bardağı sıcak suya karıştırılarak içilen pekmezin, vücudu koruyacağını belirtti. Uzmanlar, kadınların regl dönemlerinde kaybettikleri demiri de bir su bardağı pekmez içerek tekrar kazanabileceklerini bildirdi. Meyve özü ve kalori zengini olan pekmezin soğuklara karşı alınabilecek en iyi önlem olduğunu belirten uzmanlar, özellikle okula giden çocukların her sabah bir çay bardağı sıcak suya karıştırılmış pekmez içmesi gerektiğini ifade etti.
"Pekmez sıcak suya karıştırılıp içilirse kana daha çabuk karışacaktır. Kalorisi yüksek olan pekmezi özellikle demir anemisi hastaları her gün içmelidir. Sütten kesilen bebeklere her gün bir miktar verilecek pekmez gelişim için çok önemlidir" diyen uzmanlar, "Kadınların regl dönemlerinde içeceği pekmez, kaybedilen demiri tekrar vücuda geri döndürecektir. Özellikle kadınların pekmezi yoğurtla karıştırıp yemeleri daha yararlıdır. Yoğurtla karıştırılan pekmezin demir emilimi azalacak, pekmez yoğurttaki kalsiyum minareli ile kompleks yapacaktır" önerisinde bulundu.
Bu arada, Türk Standartları Enstitüsü'nün üzümle ilgili araştırmasına göre pekmez, kara kış yaşanan bölgelerin sakinleri tarafından soğuk havaya çıkmadan önce içiliyor. Böylece kan şekerinin düşmesi önleniyor ve vücudun olması gereken ısıda kalması sağlanıyor. Bu özelliği sayesinde pekmez, insanların soğuktan korundukları giysilerinden ve ısındıkları sobadan daha çok ısıtıyor. Isıtmanın yanı sıra, A, B1, B2 vitaminleri açısından zengin olan pekmez, insan vücudunda daha çok demir, iyot, çinko vitaminlerini karşılıyor. Bu minareller ise, insanı fiziksel ve sinirsel yorgunluğa karşı koruyor ve içerisinde bulundurduğu şekeri saf glikoz olduğundan kalp kaslarının başlıca besini sayılıyor.