Atatürk Üniversitesi’nin kurucularından olduğu Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), Ağrı Valiliği ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin birlikte düzenlediği “Kavimler Göçünden Orta Asya-Kafkasya-Anadolu” temalı “KÜNİB Uluslararası Ağrı Sosyal Bilimler Kongresi”nde sunulan bildiriler bir kitapta toplanarak ölümsüzleştirildi.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Nezehat Çeçen Konferans Salonu’nda 25 Eylül 2013 tarihi Çarşamba günü başlayan kongreye Ağrı Vali Yardımcısı Ercan Ateş, KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Telat Yanık, Ardahan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Hanefi Palabıyık, yurt içi ve yurt dışından birçok üniversite rektörü ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Prof. Dr. Korkmaz; ‘ İnsan, yaşadığı toprakların ruhuna dönüşür ve o topraklarla aynı kaderi yaşar.’
Kongrede sunulan 149 bildirinin yer aldığı kitabın önsözleri Ağrı Vali Yardımcısı Ercan Ateş, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Aslan, Ardahan Üniversitesi Rektörü ve KÜNİB Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, IC Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Günseli Çeçen ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vedat Dağdemir tarafından yazıldı. Kafkasya ve Orta Asya coğrafyasında yapılan akademik çalışmaların azlığına dikkat çeken Prof. Dr. Korkmaz, sözlerine şöyle devam etti; “ İnsan, yaşadığı toprakların ruhuna dönüşür ve o topraklarla aynı kaderi yaşar. Üniversitelerin insanın toprakla ve coğrafyayla olan kader birliğini çok iyi bir şekilde okuması gerekiyor; öyle ki toprağın bilgisi okunamadığında o topraklar üzerinde yaşamayı da hak edemeyiz.” dedi.
137 Akademisyenin Katıldığı Kongrede 149 Bildiri Sunuldu
Üç gün süren kongrede din, ekonomi, tarih, coğrafya, edebiyat, turizm ve sanat alanlarında yurt içinden katılan akademisyenler tarafından 130 bildiri, yurt dışından katılan akademisyenler tarafından ise 19 bildiri olmak üzere toplam 149 bildiri sunuldu. İlk bildiriyi Azerbaycan Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Tofiq Mustafazade, “18. Yüzyılın 20-40 Yıllarında Osmanlı İmparatorluğu ve Azerbaycan” konulu çalışmasıyla sundu.