KENE KORKUSU PİKNİKÇİ SAYISINI DÜŞÜRDÜ
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kırsal alanda tehdit oluşturan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü taşıyan kene cinsiyle mücadele için Tarım Bakanlığında toplantı yapıldı. Erzurum’da da ciddi biçimde korku uyandıran hastalık taşıyıcı virüsler yüzünden, vatandaşlar piknik yapmaktan kaçınır hale geldiler. Son bir hafta içinde Narman, Şenkaya, Oltu, Olur’dan yedi hastanın KKKA şüphesiyle tedavi altına alınması vatandaşların endişelerini çoğaltıyor.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, kene ile mücadelenin ekolojik dengeyi bozmadan yapılacağını ve keneler için uygun hayat alanları tespit edileceğini söyledi. 2002 yılından bu yana virüslü kenelerden dolayı 64 kişinin öldüğünü hatırlatan Mirmahmutoğulları, "Bu sayıyı abartmamak lazım. Dünyada her yıl sadece sigaradan 100 binden fazla insan ölüyor" dedi.
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKK) Koordinasyon Toplantısı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Mirmahmutoğulları başkanlığında gerçekleştirildi. Tarım Bakanlığı'nda gerçekleştirilen toplantıya İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı temsilcileri de katıldı. Son günlerde yaygın olarak görülen hastalığın yayılmasını engellemek için alınacak önlemlerin masaya yatırıldığı toplantının ardından bir açıklama yapan Mirmahmutoğulları, KKKA hastalığı ile
mücadelede en etkin yöntemin halkı bilinçlendirme ve eğitim olduğunu ifade etti. Yeryüzünde yaklaşık 850 kene türü bulunduğuna işaret eden Mirmahmutoğulları, canlılar üzerinde asalak olarak yaşayan kenelerin hiçbirinin diğer hayvanlara hastalık bulaştırmadığını, 30 kene türünün ise insanlara hastalık bulaştıran virüsleri taşıdığını dile getirdi. Geçen yıl virüslü kenelerin tespit edildiği ilk bölgenin Tokat olduğunu hatırlatan Mirhahmutoğulları, bölgede kene popülasyonu üzerinde araştırma yapıldığını ve kenelerin yüzde 1.5'inin virüs taşıdığının, bunların da yüzde 1.8'inin KKKA hastalığı bulaştırabildiğinin belirlendiğini kaydetti.
Toplantıda alınacak önlemler üzerinde durulduğunu ifade eden Mirmahmutoğulları, toplantı sonunda sağlık, tarım ve orman çalışanları ile halka yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapılmasına, keneler için uygun hayat alanları tespit edilmesine, kene varlığını azaltmak amacıyla biyolojik mücadele yöntemlerinin araştırılmasına, yaban hayatında ve sığırlarda izleme çalışması yapılmasına, üniversiteler ve ilgili kurumlar tarafından biyolojik mücadele yöntemleri kullanılarak kene mücadelesi yapılması konusunda TÜBİTAK'a proje sunulmasına karar verildiğini açıkladı.