ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>EĞİTİM
19 Ekim 2011 Çarşamba - 02:33

İşte Türkiye'nin internet karnesi

Türkiye'deki çocuklar diğer Avrupa ülkelerine göre güvenli internet kullanımını bilmiyor.

İşte Türkiye nin internet karnesi

ERZURUM
Türkiye'deki çocuklar diğer Avrupa ülkelerine göre güvenli internet kullanımını bilmiyor.
"Avrupa Çevrimiçi Çocuklar" projesi kapsamında 25 Avrupa ülkesinde yapılan araştırmanın nihai sonuç raporunda, Türkiye'deki çocukların diğer Avrupa ülkelerine göre interneti güvenli kullanma konusunda en düşük bilgiye sahip grup olduğu yorumu yapıldı.
Projenin Türkiye yürütücüsü ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Çağıltay, 25 ülkede gerçekleştirilen "Avrupa Çevrimiçi Çocuklar" projesinin (EU Kids Online) nihai sonuç raporu ve önerileri dün yayımlandı.
Araştırmanın 25 ülkede yapılan sonuçlarından yola çıkılarak hazırlanan rapora göre, çocuklar eskiye oranla daha küçük yaşlarda internet kullanmaya başlıyor ve özellikle mobil teknolojilerin çocuklar tarafından kullanımında önemli bir artış yaşanıyor.
Raporda, çocukların internet kullanımı yetişkinlerin gözetiminden kolayca çıkabildiğine ve bu konuda politika yapıcıların yeni yaklaşımlar belirlemesi gerektiğine işaret edildi.
Yayımlanan rapor, politika yapıcılara internette karşılaşılabilecek sanal zorbalık, pornografi, yabancılarla görüşme-tanışma gibi birtakım risklere karşı çocukların nasıl eğitilip korunabileceği konusunda güncel tavsiyeler vermeyi hedefliyor.
AİLELER İNTERNET HAKKINDA AZ BİLGİYE SAHİP
Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde, Türkiye'nin Avrupa'daki diğer ülkelere göre "düşük kullanım, düşük risk" grubuna girdiği ifade edildi.
Ayrıca, tüm Avrupa ülkeleri içinde Türkiye'deki ebeveynler interneti en az kullanan ve internet hakkında en az bilgiye sahip olan grup olarak yorumlandı.
Türkiye'de çocukların büyük kısmının internete ev dışı kaynaklardan ulaştığına işaret edilen raporda, bu nedenle ailelerin çocuklarının çevrimiçi etkinliklerini düzenlemesinin pek mümkün olmadığına vurgu yapıldı.
RAPORDAKİ VURGULAR
Raporda, şu ifadelere yer verildi:
"Diğer Avrupa ülkelerine göre Türkiye'de çocuklar interneti güvenli kullanma konusunda en düşük bilgiye sahip gruptur. Bunun da ötesinde, 9-12 yaş grubu çocuklar Facebook sosyal ağ sistemine, kurallara aykırı olmasına rağmen yaşlarını yüksek göstererek üye olmaktadır.
Çocuklar, interneti güvenli kullanma yeteneklerine ve kişisel bilgilerin gizliliği konusunda yeterli bilgiye sahip olmadıklarından, bu sistemlerin ayarlarını kendileri ile ilgili pek çok bilgiye ulaşılabilir şekilde bırakmaktadırlar.
Türkiye'de çocukların ve ailelerinin internet güvenliği ve sayısal okuryazarlık konularında eğitilmeleri gerekmektedir."
Raporda, güvenli internet konusundaki çabaların sadece devlet tarafından değil, sivil toplum örgütleri, medya ve üniversiteler tarafından da gerçekleştirilmesi belirtildi.
Londra Ekonomi Okulu'ndan projenin yürütücüsü Profesör Sonia Livingstone, projenin geneline ilişkin şu açıklamayı yaptı:
"Medyada yer alan, dengesiz ve kafa karışıklığı yaratan haberler, çocukların teknoloji kullanımına karşı kamuoyunda bir endişe atmosferi yaratmaktadır. Panik ve korku ortamı kanıtların göz ardı edilmesine neden olmaktadır. Avrupa Çevrimiçi Çocuklar projesi kapsamında ortaya konulan bulgular, okulların, ailelerin, devletin, sivil toplumun, endüstrinin ve çocukların hep beraber yeni teknolojilerin getirdiği risklerin dengelenmesi ve imkanların artırılması konusunda rehberlik etmelidir. Araştırma bulgularımız, kanıt tabanlı önceliklerin belirlenmesi konusundaki çalışmalarda bir temel teşkil edecektir."
"İNTERNETTEKİ RİSKLER SOKAKTAKİ İLE BENZER"
"Avrupa Çevrimiçi Çocuklar" projesinin Türkiye yürütücüsü ODTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşat Çağıltay da internetin sadece yetişkinlerin değil, çocukların da hayatında önemli bir yer tuttuğuna işaret etti.  İnternetin iş yaşamında, ekonomide ve devlet sisteminde değişikliklere neden olduğunu vurgulayan Çağıltay, şöyle konuştu:  "Nasıl çocuklarımız sokağa çıktığında bazı risklerle karşı karşıya kalıyorsa benzer riskler internet için de bulunmaktadır. Sokaktaki riskler nedeni ile çocuklarını eve kapatmayı hemen hemen hiçbir aile düşünmez. Risklerden arındırılmış ortamda çocukların yetiştirilmesi onların risklerle başa çıkma yeteneklerinin de gelişmesine engel olur. Benzer durum internet için de geçerlidir. Çocuklarımızın internetteki risklerden izole edilmiş ortamlarda yetiştirilmesi değil, risklerle nasıl başa çıkabilecekleri konularında eğitilmeleri gerekmektedir. Tüm diğer konularda olduğu gibi bu konuda da ailelerin üstüne büyük görev düşmektedir. Ebeveynler internet kullanımı konusunda en az çocukları kadar bilgi sahibi olmalıdırlar. Çözümler, zor ama daha kalıcı ve çağdaş yöntemler olan eğitim, bilinçlendirme ve otokontrol üstünde aranmalıdır."
 

 
Ungan, Taşhan restorasyonunu denetledi
 
Uzgur, Fütüvet’i anlattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sevgi Evleri Sergisi büyüledi
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren ...
Kimisi bilgisayar, kimisi çöp başında
Ağrı'da, çöplüklerden topladıkları plastik maddeleri satan çocuklar, hem ...
Horasan Kız Öğrenci yurdu tamamlandı
Horasan ilçesinde yaptırılan kız öğrenci yurdundaki inşaat çalışmaları tamamlandı.
 
10 yeni Kuran Kursu açıldı
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Kur'an Kurslarında yürütülen ve hizmetleri ...
Ceylan, Akçakale Adası Projesini anlattı
Ardahan Üniversitesi Tarih bölümü 1.ve 2. Sınıf öğrencileri Çıldır ilçesinde ...
AÜ’ye Onur Ödülü
AÜ. Avrupa Komisyonu’ndan “Diploma Eki Etiketi” ödülü aldı.
 
A.Ü. 3'üncü camisine kavuşuyor
Atatürk Üniversitesi Batı Kampüsüne yapılacak caminin temeli atıldı. Yerleşkesi ...
Zirve etüt öğrencileri sevindirdi
Olur ilçesinde dağıtılan kırtasiye yardımı ihtiyaçlı öğrencileri sevindirdi.İlçede ...
Erzurum’dan Datça’ya eğitim köprüsü
Datça İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuray Kabaş, Erzurum’da düzenlenen “Hizmet ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
İstemihan Bulutlar
İstemihan Bulutlar
Teknolojide yoksanız bilin ki yok olacaksınız!
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Yalan Haber Terörüne Son Verilmeli!
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Teknoloji Çöplüğüne Dönüşen Evlerimiz: Milli Servetimizi İsraf Ediyoruz!
Can Umut Avcıgil
Can Umut Avcıgil
Gelin şu “Stresten” kurtululalım
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Erzurumspor: Dağların Takımı, Vadiye Düşmesin!
Kadir Sabuncuoğlu
Kadir Sabuncuoğlu
Yavuz Değirmenci’den Türkü Tadında Şiirler
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva