ford ercihan otomotiv
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Emniyetten Siber suçlarla mücadele seferberliği
Emniyetten Siber suçlarla mücadele seferberliği
Büyükşehir’de 7/24 karla mücadele mesaisi
Büyükşehir’de 7/24 karla mücadele mesaisi
Efendioğlu ÜNİDES projesini paylaştı
Efendioğlu ÜNİDES projesini paylaştı
Erzurum’da FETÖ operasyonu: 11 gözaltı
Erzurum’da FETÖ operasyonu: 11 gözaltı
Soğuk Rekoru Çat’ta
Soğuk Rekoru Çat’ta
HABERLER>EĞİTİM
21 Ekim 2015 Çarşamba - 13:47

‘İstatistik yaşamın ayrılmaz parçası’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Erzurum Bölge Müdürü Ahmet Gür, Dünya İstatistik Günü hakkında bilgiler verdi.

‘İstatistik yaşamın ayrılmaz parçası’

Atatürk Üniversitesi, Erzurum Valiliği ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Erzurum Bölge Müdürlüğü tarafından, 20 Ekim Dünya İstatistik Günü kapsamında “Daha İyi Veri, Daha İyi Yaşam” konulu panel düzenlendi.

Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele, Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Erzurum Bölge Müdürü Ahmet Gür, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Açılışta konuşan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Erzurum Bölge Müdürü Ahmet Gür, Dünya İstatistik Günü hakkında bilgiler verdi. Dünya İstatistik Günü’nün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararnamesiyle ilk kez 2010 yılında ve 5 yılda bir kutlanmaya başlandığını belirterek, bu yılkı temanın ise “Daha İyi Veri, Daha İyi Yaşam” olduğunu söyledi. Gür: “Ekonomik ve toplumsal konular ile ilgili alınacak her türlü karar ve yapılacak her büyük yatırımda, istatistiğin önemi yadsınamaz bir gerçektir. İçerisinde bulunduğumuz 21. Yüzyılda, yaşamın her alanını etkileyen büyük bir değişim yaşanmaktadır. Küreselleşme adı verilen bu değişim süreci, ülkelerin ve toplumların sürekli yenilenmesini zorunlu hale getirmiştir. Bu süreçte hiç kuşkusuz bilgi, bilim ve teknoloji en önemli güç haline gelmiştir. Bilgiye ulaşma ve onu en etkili bir biçimde kullanma çabalarının en üst noktaya ulaştığı günümüz dünyasında, doğru, zamanlı ve güvenilir veriye olan ihtiyaç artmış ve bu doğrultuda istatistikler büyük önem kazanmıştır. Yaşanan bu hızlı değişim, ülkelerin ekonomik ve sosyal değişimini daha gerçekçi bir şekilde gözlemleme ve buna bağlı olaraktan kanıta dayalı politika üretme zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır” dedi.

KOÇAK’IN VURGUSU

 “Daha İyi Veri, Daha İyi Yaşam” konulu panelin kurumlar arası iş birliğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu vurgulayan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, “geleceği planlarken bugünü de iyi yönetmemiz, bugünü iyi yönetirken de geçmişe iyi bakmamız ve geçmişten ders çıkarmamız gerekiyor” dedi. Rektör Koçak: “İnsanoğlunun çok eski devirlerden itibaren bazı veriler toplanmaya başladığını biliyoruz. Bu durumu yapılan arkeolojik ve tarihi araştırmalarda çıkan değişik şekil ve ifadelerde rahatça görebiliyoruz. Hazırlanan verilerin, gerek toplumun değişik kesimlerine aktarıldığını, gerekse o günden bize bir mana ifade ettiğini de biliyoruz. Yazının ve rakamın icat edilmeyle birlikte de bu veriler, biraz daha düzgün halde toplanıp geleceğe aktarılmış. Sadece bizim geçmişimize bakarsak, Osmanlı İmparatorluğu’nun bu anlamda çok büyük hizmet ettiğini, dönemine ait bütün verileri en iyi şekilde muhafaza ettiğini ve kayıt altına aldığını görüyoruz. Belgelere baktığımızda köy nüfusundan arazi dağılımına, köydeki etnik yapıdan hayvan sayısına kadar bütün parametrelerin en ince teferruatına kadar defterlere kaydedildiğini görebiliyoruz. Bir noktada bu kayıtlar, o dönemin kime ait olduğunu ve nasıl bir hayat sürdüklerini de gösteriyor. Aynı mezar taşları gibi. Türkiye’de neresinin kime ait olduğunu anlamak istiyorsak, bir noktada bu kayıtlara veya mezar taşlarına bakacağız. Bu güne geldiğimizde başta üniversiteler kendilerini geliştirmek, dünyadaki yerini görmek ve bunu daha iyi yere getirmek amacıyla bilimsel çalışmalar yapıyor. Ama bu bilimsel çalışmalar, sadece ben yaptım oldu şeklinde değil. Uluslararası standartlarda olmalı. Bir makale yazıyorsanız bunun mutlaka bir istatistiki yönü ve kabul edilebilirliği olmalı. İhracattan tarıma, sağlıktan ekonomiye her alanda ve yaşamın her yerinde istatistiği kullanmak zorundayız. Bize de düşen bugüne ait verilerimizi en iyi şekilde tutmak, geçmişimizi iyi öğrenmek ve geleceğimizi en iyi şekilde planlamaktır” şeklinde konuştu.

 
Korkut Sanayi esnafının duasını aldı
 
Meral engellilerin beklentilerini açıkladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Erzurum, Eğitimde zirve şehir’
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’un eğitimde zirveye çıkacağını söyledi.
Öğrencilerden Akdağ’a çoşkulu ilgi
Erzurum’da bir okulun açılışında konuşma yapan Eski Sağlık Bakanı Prof. ...
Erzurum’un ‘Bilim’ Gururları açıklandı
Webometrics'in Türkiye Sıralamasında Erzurum’dan 16 Bilim İnsanı En İyi ...
 
TDP, 8 ilçe öğrencisini ağırladı
Erzurum İl Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından ...
ETSO öğrenciler için seferber oldu
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO), il merkezindeki ilköğretim okullarında ...
Sekmen’den Öğrencilere Mektuplu Sesleniş
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Lise 12. sınıf öğrencilerine mektupla seslendi.
 
Öğrenci yurtları denetlendi
Oltu’da hizmet veren Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı kız ve erkek öğrenci yurtlarını denetlendi.
Mavi Kartaneleri tarihle buluştu
Erzurum Emniyet Müdürlüğünce yürütülen ‘Mavi Kartaneleri Projesi’ kapsamında ...
Kaygusuz’dan eğitim nostaljisi
KYK Erzurum Bölge Müdürü Salih Kaygusuz, eski görev yeri olan Anadolu ...
 
ERZURUM GAZETESİ
YAZARLAR
Baki Gezmiş
Baki Gezmiş
Prof. Dr. Fatih Alper gibi derman olacaksın !
İzzet Fehmi Aksakal
İzzet Fehmi Aksakal
Örnek İnsan Ömer Daştan ve…
İslamhan Bulutlar
İslamhan Bulutlar
Dadaşların kar üstünde cirit dansı
Mahmut Akdağ
Mahmut Akdağ
İş Yapma Ayrı Sahiplenme Ayrı İştir Ve Erzurumspor
Ali Kemal Koçak
Ali Kemal Koçak
Kayyım uygulaması milletin ortak talebidir
Ahmet Göksan
Ahmet Göksan
Onurun 41. Yılı
ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
FACEBOOK'TA ERZURUM GAZETESİ
TWITTER'DA ERZURUM GAZETESİ
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva